maanantai 13. syyskuuta 2010

Sisäasiainministeriö: Turvallinen ja moniarvoinen Suomi - sisäinen turvallisuus ja maahanmuutto 2020

Sisäasiainministeriön tiedote: Turvallinen ja moniarvoinen Suomi - sisäinen turvallisuus ja maahanmuutto 2020 13.9.2010
Julkaisun verkkoversio (pdf)
Ritva Vlijanen: Tavoitteemme on turvallinen ja moniarvoinen Suomi vuonna 2020 (blogi)

Valtioneuvoston kanslian toimeksiannosta ministeriöt ovat laatineet tulevaisuuskatsaukset. Katsauksissa esitetään virkamiesnäkemys siitä, mitä asioita tulevalla hallituskaudella tulisi ottaa käsiteltäväksi. Sisäasiainministeriön tulevaisuuskatsauksessa tarkastelun näkökulma on ulotettu vuoteen 2020 ja katsaus on koottu asiakokonaisuuksittain. Tulevaisuuskatsaus on valmisteltu ministeriön osastopäällikkökokouksen johdolla ja sen valmisteluun ovat osallistuneet ministeriön osastot, henkilöstö ja hallinnonalan päälliköt, joille katsausta on esitelty valmistelun eri vaiheissa. Katsaukseen on kerätty aineistoa ministeriön internet- ja facebook -sivustoilla julkaistuilla blogikirjoituksilla ja koko henkilöstölle avoimissa aamukahvitilaisuuksissa. Lisäksi katsausta on valmisteltu teemakohtaisesti yhdessä sidosryhmien kanssa useissa pyöreän pöydän tilaisuuksissa ja kahdenvälisissä eri ministeriöiden kanssa pidetyissä tapaamisissa.

Tulevaisuuskatsauksessa on arvioitu sisäasiainministeriön hallinnonalan toimintaan vaikuttavia toimintaympäristön muutoksia. Näistä keskeisimmiksi on arvioitu kaupungistumisen jatkuminen ja ikääntyvän väestön määrän kasvu. Kummatkin vaikuttavat ihmisten turvallisuuden tunteeseen heikentävästi. Maahanmuuttajien määrän arvioidaan kasvavan. Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on pysynyt pitkään samalla tasolla, mutta rikoslajien välillä tapahtuu muutoksi. Yksilökeskeisyys korostuu erityisesti nuorilla. Alkoholin käyttö vaikuttaa turvallisuuteen, ja esimerkiksi onnettomuuksien ja tapaturmien määrän kehitykseen. Itämeren turvallisuuden haasteet kasvavat. Yhteiskunnan haavoittuvuus lisääntyy, ja ilmastonmuutos vaikuttaa arjen turvallisuuteen myös lyhyellä aikavälillä sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä. Julkinen sektori supistuu, mikä lisää ennalta estävän työn merkitystä. Suomen turvallisuus on kiinteämmin yhteydessä kansainväliseen kehitykseen.

Sisäasiainministeriön keskeiset ehdotukset, jotka tulisi ottaa huomioon tulevan hallituksen ohjelman valmistelussa, liittyvät seuraaviin asiakokonaisuuksiin:
- Sisäisen turvallisuuden parantaminen
- Maahanmuuttopolitiikan ja kotouttamisen kehittäminen
- Syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen
- Järjestäytyneen rikollisuuden, terrorismin ja vakavimman uusimuotoisen rikollisuuden torjunta
- Väkivaltaisen radikalisoitumisen torjunta
- Siviilikriisinhallinnan ja pelastuspalvelun kansainvälisten valmiuksien kehittäminen
- Kansainvälinen vaikuttaminen
- Toiminnan tehokkuuden ja sujuvuuden parantaminen tietoverkkoja kehittämällä
- Julkisen hallinnon kehittämistä koskevat ehdotukset.

Julkaisusarja: Sisäasiainministeriön julkaisut 25/2010
ISSN: 1236-2840
Sivumäärä: 59
ISBN (pdf): 978-952-491-604-2
ISBN (nidottu): 978-952-491-603-5

____________________________________________

Ritva Vlijanen: Tavoitteemme on turvallinen ja moniarvoinen Suomi vuonna 2020 (blogi)

Sisäasiainministeriön tulevaisuuskatsaus on valmistunut. Se sisältää arvion sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton toimintaympäristön kehityksestä vuoteen 2020 ja ehdotuksia asioista, joiden uudistamiseen tulisi ryhtyä.

Ministeriön henkilöstö oli katsauksen valmistelussa tiiviisti mukana mm. ideoimassa tulevaisuuden teemoja. Valmistelun eri vaiheissa kuultiin myös hallinnonalan päälliköitä ja keskeisiä sidosryhmiä pyöreän pöydän tilaisuuksissa.

Katsauksen teemoista kirjoitettiin blogeja ja kirjoituksia kommentoitiin niin Facebook-sivustolla kuin ministeriön internetsivuillakin. Kiitos kaikille valmisteluun osallistuneille mielenkiintoisista keskusteluista ja rakentavasta palautteesta.

Tulevaisuuden hahmottaminen on haastavaa työtä. On vaikea ennakoida, miten keskeiset toimialaamme vaikuttavat asiat kehittyvät Suomessa ja laajemmin rajojemme ulkopuolella. Katsauksessamme arvioimme, että keskeisimmät toimintaympäristöömme vaikuttavat tekijät ovat kaupungistumisen jatkuminen ja ikääntyvän väestön määrän kasvu. Kummatkin vaikuttavat ihmisten turvallisuuden tunteeseen heikentävästi.

Maahanmuuttajien määrä kasvaa. Suomi on yhä tiiviimpi osa kansainvälistä yhteisöä. Moniarvoinen yhteiskunta tuo meille uutta osaamista ja mahdollisuuksia. Maahanmuuton lisääntyminen vaatii lyhyellä aikavälillä lisäpanostuksia, mutta tuo pitkällä aikavälillä innovatiivisuutta, kilpailukykyä ja hyvinvointia.

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on pysynyt pitkään samalla tasolla, mutta rikoslajien välillä tapahtuu muutoksia. Lisääntynyt alkoholin käyttö vaikuttaa turvallisuuteen, esimerkiksi onnettomuuksien ja tapaturmien määrään.

Viimeisen nuorisobarometrin pohjalta näyttää, että yksilökeskeisyys korostuu erityisesti 90-luvulla syntyneillä nuorilla, jotka ovat jo koko elämänsä eläneet vahvasti digitaalisessa ympäristössä.

Itämeren turvallisuuden haasteet kasvavat. Ilmastonmuutos vaikuttaa arjen turvallisuuteen myös lyhyellä aikavälillä sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä. Julkinen sektori supistuu, mikä lisää ennalta estävän työn merkitystä ja edellyttää vahvoja kumppanuuksia yli sektorirajojen. Suomen turvallisuus on kiinteämmin yhteydessä kansainväliseen kehitykseen.

Tulevaisuuskatsauksessa esitetään virkamiesten näkemys siitä, mitä asioita tulevalla hallituskaudella tulisi ottaa käsiteltäväksi. Sisäasiainministeriö ehdottaa konkreettisia toimenpiteitä erityisesti sisäisen turvallisuuden parantamiseksi, maahanmuuttopolitiikan ja kotouttamisen kehittämiseksi, syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi, järjestäytyneen rikollisuuden, terrorismin ja vakavimman uusimuotoisen rikollisuuden torjumiseksi sekä väkivaltaisen radikalisoitumisen torjumiseksi.

Lisäksi ehdotamme toimenpiteitä siviilikriisinhallinnan ja pelastuspalvelun kansainvälisten valmiuksien kehittämiseksi sekä kansainvälisen vaikuttamisen parantamiseksi. Toimintaa pitää myös edelleen tehostaa mm. tietoverkkoja parantamalla ja julkista hallintoa kehittämällä.