tiistai 12. lokakuuta 2010

Iltalehti: Väärät kielitodistukset johtivat syytteisiin

Iltalehti/STT: Väärät kielitodistukset johtivat syytteisiin 12.10.2010
Iltalehti: AL: Suomi ei sujunut - kansalaisuutta haviteltiin väärillä kielitodistuksilla 13.10.2010

Joukkoa maahanmuuttajia syytetään Suomen kansalaisuuden hakemisesta väärennetyillä kielitutkintotodistuksilla.

Syytettyjen penkillä Pirkanmaan käräjäoikeudessa on toistakymmentä henkilöä.

Väärien kielitodistusten kirjoittamisesta syytetty mies on syntyperäinen suomalainen. Niiden tilaamisesta ja edelleen myymisestä syytetty mies taas on ulkomaalaistaustainen.

Todistuksia kirjoitettiin vuosina 2008-2009 Kauhajoella. Tekijä sai todistuksista 20 euroa, ja ne myytiin 500 eurolla.

Syyttäjä vaatii useimmille syytetyille ehdollista vankeutta. Kahdella syytetyllä on ollut väärennetty todistus, mutta he eivät ole hakeneet sillä kansalaisuutta. Heille syyttäjä vaatii sakkorangaistusta.

Rikosnimikkeet ovat törkeä väärennys, väärennysaineiston hallussapito sekä rekisterimerkintärikoksen yritys.

______________________________________________________-

Iltalehti: AL: Suomi ei sujunut - kansalaisuutta haviteltiin väärillä kielitodistuksilla

Idea kielitodistusten väärentämisestä syntyi tamperelaisessa pizzeriassa, kun pöytäkeskusteluun nousi hankala suomen kieli, kertoo Aamulehti.

Väärennettyjä kielitodistuksia miehet halusivat kansalaisuushakemuksia varten, koska suomen kieli oli tuntunut monista liian vaikealta oppia.

Yksi miehistä päättikin tarttua nopeasti toimeen. Hän teetti kauhajokelaisella yrittäjällä 15 väärennöstä ja myi ne 500 euron kappalehintaan. Väärennetyt kielitodistukset huomattiin kuitenkin sekä maahanmuuttovirastossa että Tampereen poliisilaitoksella.

Väärennysidean keksinyt mies myönsi syyllisyytensä Pirkanmaan käräjäoikeudessa tiistaina. Puolustuksekseen hän vetosi kielivaikeuksiin, jonka lisäksi mies tunnusti halunneensa ansaita myös vähän rahaa.

Väärät asiakirjat valmistanut yrittäjä tienasi puolestaan 300 euroa.

Suomen kielen hankaluus tuli hyvin esiin myös istuntosalissa, sillä käräjillä tarvittiin neljä tulkkia. Asianosaiset puhuivat venäjää, albaniaa, turkkia ja kurdia.

Kihlakunnansyyttäjän mukaan kyse on törkeistä väärennyksistä ja rekisterimerkintärikosten yrityksistä. Rangaistukseksi kihlakunnansyyttäjä vaati vähimmillään sakkoja ja enimmillään ehdollista vankeutta ja yhdyskuntapalvelua.