keskiviikko 20. lokakuuta 2010

YLE: Kalske: Kansanedustajien uhkailut vakavia

YLE Uutiset: Kalske: Kansanedustajien uhkailut vakavia 20.10.2010

Kansanedustajien saamat tappouhkaukset lisääntyvät. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske aikoo tiukentaa linjaansa netti-uhkailijoita kohtaan. Poliisi on saanut tähän mennessä neljä rikosilmoitusta. Syyttäjä harkinnee syytteen nostamista ensi viikolla.

Poliisi tutkii uhkailua kunnianloukkauksina ja laittomina uhkauksina. Rikoslain mukaan tunnusmerkit täyttyvät, jos uhatulla on perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa. Tuorein internetin vihasivu vaatii lähes 70:n kansanedustajan tappamista aakkosjärjestyksessä.

Tutkinnanjohtaja Mikko Masalin toteaa, että alustavan arvion mukaan laittoman uhkauksen määritelmä ei täyty tämänkertaisessa massauhkauksessa.

Jos uhkaukset kuitenkin osoittautuvat vakavasti otettaviksi, peliin puuttuu valtakunnansyyttäjä.

Kalske: Valtiojohto erityiseen suojelukseen

Poliisi on tähän mennessä tulkinnut rikoslakia niin, että laiton uhkaus on aina asianomistajarikos. Uhkailun kohteen on siis tehtävä tapauksestaan rikosilmoitus ennen kuin virallinen rikostutkinta voi alkaa.

Valtakunnansyyttäjänvirastossa on nyt uusi ääni kellossa.

- Kyllä me olemme tulkinneet niin, että esimerkiksi kansanedustajiin ja ministereihin kohdistuvat uhkaukset ovat virallisen syytteen alaisia - halusivatpa nämä asianomaiset itse reagoida niihin syytevaatimuksella tai eivät, Kalske kertoo YLE Uutisille.

Kalske tietää, että laajakaistalla kaistapäisyys vain lisääntyy.

- Kun yksi uhkaa, toinen uhkaa vähän kovemmin ja kolmas vielä kovemmin, kuka ottaa sen varmuuden, ettei jo neljäs teekin jotakin? Itse lähden siitä, että kyllä näihin tempauksiin pitää reagoida, jottei niistä muodostu mitään yleistä kansanhuvia, Kalske tähdentää.

Tiitinen: eduskunnassa ei pelon ilmapiiriä

Eduskunnan pääsihteeri ja Suojelupoliisin entinen päällikkö kertoo nukkuvansa - ainakin toistaiseksi - hyvin.

- Luulen, että tässä on nyt tekniikan muutos hyvin keskeisellä sijalla. Nykyään tekniikka mahdollistaa paljon matalammalla kynnyksellä tällaiset uhkaukset. Ja ilmeisesti harkintaakin on siellä takana sitten paljon vähemmän.

Käräjä-oikeuksiin on parasta aikaa menossa kolme ministereihin kohdistunutta tappouhkausta.

Uhkauksia satelee. Vallitseeko eduskunnassa nyt pelon ilmapiiri?

- No minä en ole ainakaan ole sellaista havainnut, Tiitinen rahoittelee.

Paniikkia ei ole ilmassa?

- Ei, ei missään tapauksessa.

Poliisi ja syyttäjä arvioivat syytteen nostamista aikaisintaan ensi viikolla.

_____________________________________________

YLE Uutiset: Facebookissa uhkailluilta kansanedustajilta odotetaan ilmoituksia

Helsingin poliisi odottaa ilmoituksia niiltä kansanedustajilta, joita vastaan on perustettu viharyhmiä Facebookiin. Eduskunta pyysi poliisia tutkimaan 67 kansanedustajan uhkailua yhteisöpalvelussa, mutta koska kyseessä on asianomistajarikos, edustajien on itse tehtävä rikosilmoitus niin halutessaan.

Keskiviikkoon mennessä neljä kansanedustajaa on tehnyt viharyhmästä rikosilmoituksen poliisille. Tapausta tutkitaan kunnianloukkauksena tai laittomana uhkauksena, jolloin kyse ei ole yleisen syytteen alaisesta rikoksesta.

- Eduskuntaan on viestitetty, että kansanedustajan on itse tehtävä rikosilmoitus, jos kokee sen tarpeelliseksi, rikoskomisario Mikko-Petteri Masalin Helsingin poliisista kertoo.

Poliisin alustavan arvion mukaan edes laittoman uhkauksen tunnusmerkistö ei välttämättä täyty, koska kohteen tulisi olla aidosti uhattuna.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola on kertonut uskovansa, että viharyhmien taustalla on yksi ja sama henkilö. Ryhmiä laatineen tai laatineiden henkilöys ei ole tällä hetkellä poliisin tiedossa.

- Odottelemme hetken aikaa, että ilmoituksia käsitellään. Tällä hetkellä näyttää siltä, että asiaa katsotaan yhdessä syyttäjän kanssa tulevalla viikolla, rikoskomisario Masalin kertoo.

______________________________________________________

Aamulehti: "Nollatoleranssi" - Saara Karhu teki rikosilmoituksen Facebook-uhkauksesta

Verkkoyhteisö Facebook ei totisesti ole vain harmittomien tietojen ja joutavien juorujen temmellyskenttä.

Tästä on todisteena ovat 67 kansanedustajalle perustetut vihasivut, joilla vaaditaan kuolemaa kyseisille edustajille.

Torstai-iltaan mennessä Helsingin poliisille oli tehty jo kymmenkunta rikosilmoitusta.

Yksi ilmoituksen tehnyt on tamperelainen Saara Karhu (sd).

- En koe hirvittävää uhkaa, mutta suhtaudun uhkauksiin äärimmäisen vakavasti. Minulla on nollatoleranssi näihin asioihin.

Karhu muistuttaa, että häntä on vuosikausia ahdisteltu järjestelmällisesti, mikä on johtanut kahteen laajennettuun lähestymiskieltoon.

- En näe uhkauksissa mitään hauskaa enkä huvittavaa. Ihmisten pitäisi tietää, ettei netissäkään voi tehdä mitä tahansa.

Hän toivoo, että uhkausjupakkaan puututaan ripeästi.

- Menettävätkö nettiyhteisöt olemassaolonsa oikeuden, jos niistä tulee häiriökanavia. Jos sivustot ovat tätä luokkaa, niin kuka siellä haluaa enää olla, hän kysyy.

Ei todellista uhkaa?

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola sanoo, ettei konkreettista uhkaa ole olemassa.

- Sivut on laadittu aakkosjärjestyksessä 67 ensimmäiselle kansanedustajille. Sivustot ovat samanlaisia. Joku on laatinut ne kiusaa tehdäkseen. Hän on lopettanut sivustojen perustamisen 67. edustajan kohdalla.