sunnuntai 31. lokakuuta 2010

HBL: "Kerjäläisongelma tulee kasvamaan"

HBL: "Tiggarproblemet kommer att växa" 31.10.2010

Suomi ei voi olla koko maailman sosiaalitoimisto, sanoo sisäministeri Anne Holmlund. Lainsäädännön täytyy olla objektiivista, ei ideologista.

Finland kan inte vara hela världens socialbyrå, säger inrikesminister Anne Holmlund. Lagstiftningen ska vara objektiv och inte ideologisk.

Det blir inget förbud mot professionellt tiggeri, så som inrikesminister Anne Holmlund (Saml) hade önskat. Nu går beredningen vidare till den del som den godkändes i regeringens aftonskola häromveckan. Det betyder förbud mot aggressivt tiggeri, organiserat tiggeri och att slå upp olagliga läger.

Holmlund ville föra tiggeriförbudet vidare, trots avrådan från såväl en del tjänstemän som juridisk expertis.

– Jag har fått massiv medborgarrespons om att någonting måste göras, och hittills har ingenting gjorts. Antalet tiggare har ökat enormt mycket, och det för inte med sig någonting gott – inte för tiggarna heller. Dessutom förekommer det organiserat tiggeri och också människohandel i sammanhanget.

Enligt Holmlund är det uppenbart att tiggande gummor utan språkkunskaper inte har tagit sig hit på egen hand, och att de som fört hit dem inte är några välgörenhetsorganisationer. För att lösa problemen behövs flera metoder, inte minst samarbete med ursprungslandet.

Men Holmlund är skeptisk till att man kommer att lyckas lösa de romska tiggarnas problem på EU-nivå heller.

– Kanske man lyckas, men jag misstänker att tiggarproblemet kommer att växa.

Meningen med ett förbud är inte att sätta dit en enskild fattig människa, säger Holmlund, men Finlands ansvar är begränsat.

– Finland kan inte vara hela världens socialbyrå. Vi ska sköta de problem som förekommer inom landets gränser.

Läs hela intervjun i dagens Hbl.