keskiviikko 27. lokakuuta 2010

YLE: Laki ei sääntele maailman yleisintä leikkausta

YLE Uutiset: Laki ei sääntele maailman yleisintä leikkausta 27.10.2010
Ykkösen aamu-tv: Miten suhtautua poikien ympärileikkauksiin? (video, 11:10)

Pitkään valmistelussa pyörinyt laki poikien ympärileikkauksesta ei etene. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdotti lakia jo vuonna 2003. Tyttöjen ympärileikkaaminen on laissa kielletty, mutta pojille vastaavan operaation saa tehdä lääketieteellisin perustein. Silti tilanne ilman erillistä lakia on epäselvä.

Aamu-tv:ssä vieraillut toiminnanjohtaja Dan Kantor Helsingin juutalaisesta seurakunnasta sanoo, ettei hänellä ole mitään uutta poikien ympärileikkauksia sääntelevää lakia vastaan, vaikka Korkeimman oikeuden päätös asiasta kertookin olennaisen.

Sen mukaan poikien leikkaaminen on lääketieteellisin perustein sallittua.

- Meillä on päätös asiasta, ja näen, että senkin kanssa voidaan hyvin elää, Kantor sanoo.

Pääsihteeri Kristiina Kouros Ihmisoikeusliitosta taas näkee, että oikeuden ratkaisuun viittaaminen on ongelmallista, sillä KKO ottaa kantaa vain yksittäistapauksiin. Hänen mielestään erillinen laki tarvitaan.

- Kyseessä on perusoikeusherkkä alue. Siinä on kyse yksityisyydensuojasta ja uskonnonvapaudesta, ja joudutaan tekemään punnintaa niiden välillä, Kouros sanoo.

Lisäksi KKO:n ratkaisun jälkeen on myös tullut yksi uusi ihmisoikeussopimus, kertoo Kouros.

Muutama sata ympärileikataan vuosittain

Suomessa tehdään parisataa poikien ympärileikkausta vuosittain. Niistä kymmenkunta tapahtuu juutalaisten keskuudessa. Suomessa asuvia juutalaispoikia leikataan uskontokunnan omien ympärileikkaajien toimesta.

He ovat useimmiten lääkäreitä, mutta eivät aina.

- Riittää, että on siihen koulutettu henkilö. Se, että hän on myös lääkäri, ei tietenkään haittaa. Mutta se ei ole se ensimmäinen kriteeri, kertoo Kantor.

Kristiina Kouros sanoo, että lakia tarvittaisiinkin ennen kaikkea toimenpiteen sääntelyyn. Hänen mielestään leikkaaminen pitäisi sallia vain lääkäreille.

Nyt sopivan lääkärin löytäminen voi olla vaikeaa, ja osittain on hämärän peitossa, miten ihmiset leikkamisen hoitavat.

- Aika paljon poikia leikkautetaan ulkomailla, tai Suomeen tulee jokin kiertävä ympärileikkaaja, Kouros kuvailee.

Maailman yleisin leikkaus

Kouroksen mielestä kriittinen keskustelu terveen kudoksen leikkaamisesta on tarpeellista, mutta hän myös huomauttaa, että poikien ympärileikkaaminen on maailmanlaajuisesti hyväksyttyä. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut sitä yhtenä keinona hillitä AIDSin leviämistä Afrikassa.

Siksi se, että Suomi ottaisi asiaan suuresti poikkeavan kannan, muuttaisi tuskin mitään.

- Meidän täytyy Pohjoismaissa ymmärtää, että tässä ollaan tekemisissä maailman yleisimmän leikkauksen kanssa, Kristiina Kouros sanoo.

_________________________________________

6:40
Kristiina Kouros
Tässä tulee ehkä vastaan se realiteetti eteen, että jotkut tahot vastustaa kovasti toimenpidettä... Ja mulla ei ole mitään sitä vastaan, että asiasta keskustellaan, sen tarpeellisuudesta. Uskonnot muuttuu ja niiden varmaan tuleekin muuttua ja seurata aikaa ja täytyy niinkun herättää keskustelua siitä, onko toimenpide tarpeellinen ylipäätään. Mutta se on maailmanlaajuisesti niin laajasti hyväksytty, maailmanterveysjärjestö WHO on suositellut sitä Afrikassa eräänä keinona hillitä myöskin AIDSin leviämistä, että meidän täytyy ymmärtää täällä Pohjoismaissa, että ollaan tekemisissä maailman yleisimmän leikkauksen kanssa, joka laajasti hyväksytään maailmalla. Ei ole odotettavissa, että jos Suomessa siihen suhtaudutaan nihkeästi, että se jotenkin heilauttaisi sitä yleistä näkemystä maailmalla kovinkaan nopeasti.

9:55
Kristiina Kouros
Se, että onko sitten ylipäätään tarpeellista tervettä kudosta poistaa, kyllä mun mielestä siitä voidaan keskustella, mutta mä en olis lähdössä siihen keskusteluun mitenkään hirveen radikaalisti tai sillä tavalla, että pitäisi kieltää, sen takia, että se on kokonaisharkinta. Se on iso osa uskonnollista ja kulttuurista identiteettiä juutalaisilla ja muslimeilla. Ja kun hyvin tehtynä sen lääketieteellinen haitta on...sitä ei ole olemassa, ellei tule jotain erityisiä komplikaatioita, jotka liittyy mihinkä tahansa toimenpiteeseen. Sen takia juuri se, että asiasta keskusteltais, että olis lainsäädäntö. Mä pitäisin ihan hyvänä sitä, että siinä olis se lääkäriedellytys. Että siinä vois olla tämä, että käytäis se keskustelu, sillä joka ikiseen pieneenkin lääketieteelliseen operaation liittyy komplikaatioriski. Että nää voidaan puhua, ja sen jälkeen tehdä niinkun valistunut arvio. Se antaa mun mielestä silloin mahdollisuuden keskustella ihan myönteisessä sävyssä siitä, että okei, jos tää edelleen on perheelle tärkeä rituaali, niin en mä näe sitä, että sitä tartteis nyt jotenkin hirveän äkillisesti ruveta ainakaan tämmösillä rikosoikeudellisilla keinoilla kieltämään.