Tamperelainen: Rikos on rikos myös internetissä tehtynä 25.10.2010
Median rajoista puhuessaan oikeusministeri Tuija Brax muistuttaa, että rikos on rikos myös internetissä tehtynä. ”Samoin kiusaaminen netissä on kriminalisoitava, puhumattakaan identiteettivarkaudesta.”
Perustuslain mukaan jokaisella on sananvapaus, johon sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä. Sananvapaus suojaa viestintää sen kaikissa vaiheissa.
Brax sanoo, että puhuttaessa internetistä on nähtävissä, että viestintäkäytännöt poikkeavat ainakin osittain aiemmasta. ”Verkko saatetaan mieltää oikeudellisia rajoituksia vailla olevaksi absoluuttisen vapauden valtakunnaksi, vaikka näin ei suinkaan ole. Sananvapauden käyttöön liittyy aina velvollisuuksia ja vastuuta.”
Julkiseen keskusteluun osallistuvan voidaan perustellusti edellyttää kunnioittavan toisten yksityiselämää. Ministeri huomauttaa, että tämä koskee yksityishenkilöitä samoin kuin mediaa.
”Tässä syntyy usein jännitteitä sananvapauden ja yksityisyydensuojan väillä. Maassamme on perinteisesti annettu painoarvoa yksityisyydensuojalle. Internetissä viestintäkulttuuri elää osin omaa elämäänsä. Ongelmallista tämä on henkilöille, jotka julkaisevat itsestään hyvinkin arkaluonteisia tietoja sitä tarkoittamatta.”
Suurena haasteena Tuija Brax näkee netissä helposti syntyvän ja leviävän rasismin ja vihapuheen. Hän painottaa myös operaattorin ja keskustelusivuston ylläpitäjän vastuuta. Vaikka portaalit eivät ole verkkojulkaisuja eivätkä avoimet keskustelupalstat verkkojulkaisun osia, ne eivät jää lain ulottumattomiin.
”Viestin mahdollisesta lainvastaisuudesta vastaa myös internetissä se, jota rikoslain mukaan on pidettävä rikoksen tekijänä tai siihen osallisena. Rikosvastuu ei riipu siitä, missä ympäristössä, kadulla tai verkossa, esimerkiksi rasistisia puheita esitetään. Portaalien ja keskustelupalstojen ylläpitäjien on tämän vuoksi seurattava viestintää sivustoillaan.”