perjantai 29. lokakuuta 2010

HS: Perussuomalaiset teekutsut

Helsingin Sanomat, Merkintöjä: Kari Huhta: Perussuomalaiset teekutsut 29.10.2010

Siitä ei ole kovin kauan, kun Suomessa pantiin homot vankilaan ja palautettiin pakolaiset Neuvostoliittoon. Väliin mahtuu jo kokonainen sukupolvi, mutta historian mittarilla muutos on ollut nopeaa. Vauhdilla on seurauksia.

Nopea muutos jättää osan ulkopuolisiksi ja osan välinpitämättömiksi. Jotkut ryhtyvät vastustamaan. Niin on käynyt Suomen lisäksi muissakin maissa. Yhdysvaltain poliittista kenttää sotkevasta teekutsuliikkeestä on maailmalla muunnelmia, vaikka ne eivät itseään ehkä sellaisina näekään.

Populistisissa protestiliikkeissä ei sinänsä ole mitään uutta, mutta tässä ajassa niidenkin synty nopeutuu ja helpottuu.

Vaikutelma kahdesta erillisestä Suomesta on ollut vahva tänä vuonna, kun on keskusteltu ensin maahanmuutosta ja sitten seksuaaliryhmien tasa-arvosta.

Toisella Suomella en tarkoita netin keskustelupalstoille purkautuvaa vihamielisyyttä, vaikka silläkin on vaikutusta. Nettiryhmien ylikorostaminen olisi vääryys niitä kohtaan, joille muutos ja vihamielinen vastahyökkäys ovat yhtä vieraita.

Tiedotusvälineissä keskustelua on käyty enimmäkseen hyvässä asemassa olevien, hyvin koulutettujen kaupunkilaisten kesken. Kaupunkilainen ei tarkoita välttämättä kaupungin asukasta vaan sellaisena itseään pitävää, jolle myös kansainvälisyys on todennäköisesti selvä juttu.

Kun keskustelua käydään suurista periaatteista, mukana eivät ole tavallinen ihminen ostoskeskuksessa, viljelijä pellon laidalla eikä pääluottamusmies tehtaan portilla.

Monessa suomalaisessa aamiaispöydässä tai olohuoneessa voi tuntua siltä, että muut väittelevät muiden asioista. Ulkopuolisiksi itsensä tuntevien määrää on vaikea arvioida, mutta jotakin voi päätellä erilaisten kyselyjen jakaumista.

Kun suomalaisilta kysytään käsityksiä EU:sta tai Natosta, vähintään kolmannes vastaajista esittää melkoisella varmuudella kielteisiä kantoja. Eurooppalaisuus ja kansainvälisyys ovat tuskin kovin keskeisiä heidän Suomi-kuvassaan.

Suomea voi hahmottaa myös keskustelujen herättämien reaktioiden perusteella. Tähänastisten tietojen mukaan väittely homojen avio-oikeudesta aiheutti eniten eroamisia kirkosta Helsingin ja Oulun kaltaisilla yliopistopaikkakunnilla. Kielteiset asenteet maahanmuuttoa kohtaan taas ovat voimissaan muualla, kuten on myös Timo Soinin johtamien perussuomalaisten kannatus.

Seuraavaksi en aio päätellä, että kaikki perussuomalaiset ovat maahanmuuton vastustajia. Syntyy kuitenkin käsitys Suomesta, jota homokeskustelu ei välttämättä edes kiinnosta mutta jota nopeat muutokset huolestuttavat. Maahanmuutto on huolista näkyvin, ja pienenkin piirin pyörittämällä nettikeskustelulla voi siksi olla vaikutusta.

Lopputuloksena on erittäin hyvä asetelma perussuomalaisten kaltaiselle populistiselle protestiliikkeelle.

Yhteisiksi piirteiksi Yhdysvaltain teekutsuliikkeen ja perussuomalaisten välillä nousevat nationalismi, konservatiivisuus ja vankka epäluulo eliittejä kohtaan. Nopea muutos on yhteinen vihollinen. Se on kotirauhaa uhkaava muukalainen.

Yhdysvalloissa protestiliikkeen ykkösteema on talous, Euroopassa maahanmuutto, mutta ero on lopulta pieni.

Protesti lähti Yhdysvalloissa liikkeelle, kun presidentti Barack Obama perusti heti virkakautensa aluksi vuonna 2009 valtavan rahaston suojelemaan liittovaltion kansantaloutta finanssi- ja talouskriiseiltä.

Vastustajien mukaan presidentti pelasti verorahoilla rikkaita pankkiireja samalla kun tavallisilta valkoisilta amerikkalaisilta menivät alta sekä talo että työpaikka.

Teekutsuliikkeen edustajat kiistävät rasismin vähintään yhtä tiukasti kuin perussuomalaiset. Kyselyissä liikkeen kannattajia kuitenkin yhdistävät vastenmielisyyden tunne Obamaa kohtaan, tasa-arvohankkeiden vastustus ja katkeruus lamasta.

Äänestäjät pääsevät sanomaan kantansa teekutsuväestä ensi tiistain kongressivaaleissa. Suomessa perussuomalaiset punnitaan huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Tuloksia on jälkikäteenkin vaikea verrata, koska teekutsuliike ei ole puolue vaan vaikuttaa lähinnä republikaanipuolueen sisällä.

Sekä teekutsuliikkeelle että perussuomalaisille ennustetaan kuitenkin nyt hyviä tuloksia, joiden vuoksi molemmat saavat poliittista valtaa – ja vastuuta. Siksi niille ennustetaan seuraavissa vaaleissa tappiota. Niin protestiliikkeille usein käy, muttei aina.