tiistai 19. lokakuuta 2010

YLE: Ajankohtainen Ykkönen: Suvaitsevaiston puheenvuoro

YLE: Ajankohtainen Ykkönen: Suvaitsevaiston puheenvuoro 19.10.2010

Suomen maahanmuuttopolitiikkaa ja maahanmuuttokritiikkiä kommentoivat tutkija Markus Himanen, vapaa toimittaja Jussi Förbom ja lakimies Husein Muhammed. He kaikki ovat syksyn maahanmuuttokeskustelua ruotivien kirjojen kirjoittajia. Keskustelun vetäjänä toimii Olli Seuri.

______________________________________________________

6:20
Husein Muhammed
maahanmuuttohysteerikkojen Homma-foorumi

13:20
Husein Muhammed
Halla-aholla ei ole realistisia ratkaisuja

14:00
Husein Muhammed
[Halla-aho] ei käy koskaan hallituksen virallista maahanmuuttopoliittista linjaa kritisoimaan tai edes voimassa olevaa ulkomaalaislainsäädäntöä

14:30
[Halla-aho] ei ehdota mitään olennaista, mikä toisi tähän keskusteluun lisää ja toinen syy, miksi se on epärealistista on, että hän ainoastaan vaatii maahanmuuton rajoittamista. Tällaisessa nykyisessä globaalissa järjestelmässä itse maahanmuuttoon voidaan vaikuttaa hyvin rajallisesti, niin mitenkä toimitaan maahanmuuttajien kanssa sitten, kun he ovat kuitenkin täällä.

27:20
Husein Muhammed
Tässä näkee kuinka tavallaan on tuontitavaraa meillä tämä muslimivastaisuus, kun meillä esimerkiksi suurin etninen maahanmuuttajaryhmä on venäläiset, jotka ovat suurempi ryhmä kuin kaikki muslimit yhteensä...Mitä yhteistä somaleilla, kurdeilla, tsetseeneillä, uiguureilla on, niin ei paljon mitään.

28:30
Husein Muhammed
ehkä fobioitten tai pelkojen kohdistaminen nimenomaan muslimeihin johtuu osittain siitä, että enää ei onneksi mene läpi, että kun olet musta, niin olet alempiarvoinen... ehkä muslimeistakin eniten haukutaan somalialaisia eniten ja vaikea sitä kuvitella, että mistähän muusta se tavallaan johtuu kuin siitä, että ovat kuitenkin afrikkalaisia

32:30
Husein Muhammed
...ja myöskin saattaa olla jonkin verran maahanmuuttajayhteisöissäkin sellaista, pienessä piireissä, että on niinkun ehkä haluttomuutta sopeutua yhteiskuntaan, ja näihin asioihin voidaan asiallisella keskustelulla vaikuttaa. Mutta se, jos kutsutaan maahanmuuttokriittiseksi tai maahanmuuttohysteeriseksi liikkeeksi, jota ehkä edustaa Homma-foorumilla käytävä keskustelu, niin ei se kyllä paljon mitään rakentavaa siihen tuo.

36:55
Husein Muhammed
[tunnistaako itsensä kukkahatuksi Homma-foorumin kirjoituksista]
...jos on sitä mieltä, että näitä rajoja ei tarvi kokonaan pistää kiinni ja ihmisiä lähettää täältä Suomesta pois tai estää heitä tulemasta, niin ikään kuin olisi halukas tuomaan kaiken sen tänne, mitä kolmannessa maailmassa on.

51:30
Husein Muhammed
Kunnallisvaaleissa Helsingissä [Halla-aho] meni äänivyöryllä läpi, mutta ei ole oikein osallistunut siihen maahanmuuttopolitiikkaan ollenkaan. Kuntatasolla ainut paikka, missä hän voisi vaikuttaa olisi Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja kotoutumisasioiden neuvottelukunta, johon hän ei sitten hakeutunut, vaikka siellä olisi ollut perussuomalaisille paikka tiedossa. Kelpasi kuitenkin Korkeasaaren eläintarhan johtokunnan tehtävät. Että en tiedä miten siinä sitten omille kannattajilleen siellä eläintarhassa ajetaan.


38:30
Jussi Förbom [Homma-foorumilta saamastaan kritiikistä]
Mutta tosiasiassahan on kyse siitä, että koen itse, et mä vaan ajattelen luontevasti, niin kuin ihmiset mun mielestä ajattelee toisista ihmisistä ja pitää täysin luontevana ja tän nykysen kaltasen globaalin todellisuuden yhtenä osana ja yhtenä ilmiönä sitä, että ihmiset liikkuu maasta toiseen. Sillonhan kyse on siitä, että on olemassa ihmisiä, jotka vihaa sitä, että näin tapahtuu, vihaa niitä ihmisiä, jotka sieltä tänne tai johonkin muuhun maahan muuttaa tai jollain tavalla ylipäätään vaan vihaa joitakin ihmisiä, jotka on erilaisia: homoja, mitä tahansa vähemmistöjä, jotakin muuta kuin he itse. Se on se erilainen tapa ajatella, se on se poikkeava tapa ajatella. Eikä sen jälkeen tarvitse määritellä mitään muita kategorioita, että tuo on mokuttaja tai tuo on sitä ja tätä, vaan kyllähän ihmiset tässäkin maassa on sitä mieltä, että toiset ihmiset on ihan jees!

50:10
Toimittaja
Onko Jussi-Halla ahosta sitten tällaseksi Härmän Jörg Haideriksi tai Jimmie Åkessoniksi? Mitä arvelette?

Jussi Förbom
No, ei, koska Jussi Halla-aho on karismaatiton kellarissa kirjoittaja, jolla ei ole mitään sanottavaa tähän asiaan, sellaista, joka jollain tavalla veisi keskustelua tai yhteiskuntaa eteenpäin. Hän on, niinkun Huseinkin sanoi aiemmin, ihminen, joka haluaa tarttua toisten sanomisiin, nähdä niissä jotain vikaa ja haukkua sen sanojan, eikä sen jälkeen halua keskustella siitä, että mitä tämä dialektiikka sitten voisi tuottaa, minkälaisia uusia keskusteluja tai uusia tulokulmia siihen voisi sen jälkeen löytää tai minkälaisia älyllisiä johtopäätöksiä. Eihän tällainen ihminen pysty johtamaan liikettä, vaikka häntä kuinka Mestariksi kutsuttaisiin.


33:20
Toimittaja
Tuleeko mieleen sellaisia ongelmia, jotka olisi Suomelle tyypillisiä maahanmuutossa?

Markus Himanen
Niin, mä en tiedä mitä...mulle ei oikeastaan oo koskaan selvinnyt mitä ne maahanmuuton ongelmat on ja...eikä mua myöskään sinällään...kiinnosta, eikä me olla niinku...kirjotettu siitä lähtökohdasta, että...mitä niinkun...uuteen maahan asettuminen niinku tarkottaa ja mitä siitä mahdollisesti niinku seuraa ihmiselle itselleen tai ympäristölleen, vaan me ollaan kiinnitetty huomiota siihen, mitä niinkun maahanmuuton kontrollista seuraa tota...siirtolaisille. Ja jos nyt ajatellaan mitä niinku...siinä mielessä...myöskään nää uusrasistit ei musta oo tuonu mitään niinku varsinaisia niinku...teemoja tai...oleellisia pointteja keskusteluun.