lauantai 23. lokakuuta 2010

Aamulehti: Romanian romani sai töitä hiihtokeskuksesta: "Paikka on kuin suoraan Jumalalta"

Aamulehti: Romanian romani sai töitä hiihtokeskuksesta: "Paikka on kuin suoraan Jumalalta" 23.10.2010
Karkkilan Tienoo: Alhovuoren romanit laukaisivat palauteryöpyn 5.11.2010

Kerjäläisinä tunnetut Romanian romanit ovat löytäneet uusimaalaiselta maaseudulta sitä, mitä he ovat tulleet Suomesta hakemaan.

- Tämä paikka on kuin suoraan Jumalalta. Täällä on työtä, nukkumispaikka, ruokaa ja hyvä pomo, Silvestru Anghelina, 29, sanoo Nummi-Pusulassa sijaitsevasta Alhovuoren laskettelukeskuksen ympäristöstä.

Anghelina muuraa "pomon" eli Alhovuoren hiihtokeskuksen yrittäjän Tom Puusan maatilarakennuksen seinää yhdessä sukulaismiehensä Valerian Anghelinan kanssa. Miehiltä löytyy kokemusta rakennushommista kotimaasta ja ulkomailta. Silvestru työskenteli rakennuksilla 10 vuoden ajan Milanossa, Italiassa.

Puusa on kolmen viikon ajan työllistänyt kuusi romania erilaisiin töihin laskettelukeskuksessa ja 250 asuntovaunupaikkaa käsittävällä leirintäalueella.

Romanit tekevät normaalia kahdeksan tunnin työpäivää ja saavat palkkaa kahdeksan euroa tunnilta. Rahoista ison osan he lähettävät Romaniaan. Romanit ovat tehneet metsätöitä, siivonneet ja kunnostaneet kiinteistöjä. Osa heistä on ollut aiemmin kerjäämässä Helsingin kaduilla.

- Nämä ihmiset tekevät kolme kertaa enemmän hommia kuin tavalliset suomalaiset. Romanit ovat eurooppalaisia kuten mekin, ja heidät leimataan pohjasakaksi ja mustalaisiksi, Vuodesta 2007 yrittäjänä toiminut Puusa harmittelee.

Puusalla on kokemusta siitä, että likaiset ulkotyöt eivät suomalaisille välttämättä enää kelpaa.

- Suomessa on sellaista urbaanilaiskuutta, ettei enää osata ja viitsitä tehdä maaseudun töitä. He ihmettelevät, mikseivät suomalaiset arvosta enää työntekoa. Kaiken pitäisi olla helppoa ja koneellistettua. Romanit ovat työskennelleet lampaiden ja hevosten kanssa, ja meillä on täällä niitäkin, Puusa sanoo.

_______________________________________________________________

Karkkilan Tienoo: Alhovuoren romanit laukaisivat palauteryöpyn

Alhovuoren hiihtokeskuksen yrittäjä Tom Puusa ottaa Nummi-Pusulassa vastaan haastattelupyyntöjä niin lehdiltä kuin television ajankohtaisohjelmilta. Julkisuuteen Puusa nousi, kun hiihtokeskuksen palvelukseen palkattiin kuukausi sitten tilapäisesti kuusi Romanian romania.
- Palautetta on tullut melkoisesti, yrittäjä myöntää.
- Suurin osa on aivan positiivista, mutta joukkoon mahtuu aika rasistista ja härskiä tekstiä.

Puusalla oli tarjolla töitä ja Vapaa liikkuvuus ry otti häneen yhteyttä. Hänelle tarjottiin Helsingin Kalasataman sosiaalikeskuksen tiloissa majailevia romaneja.

Kaikki on sujunut Tom Puusan mukaan erittäin hyvin. Romanialaiset ovat olleet aktiivisia ja muuranneet sekä raivanneet kasvillisuutta.

Varsinainen kohu Alhovuoren työntekijöistä syntyi, kun pääkaupunkiseudun ilmaisjakelulehdet Vartti ja Metro vyöryttivät uutisen suurelle massalle. Romaneista oli tehty aiemmin juttua tamperelaiseen Aamulehteen, mutta se ei poikinut kuin paikallista nettikeskustelua.

Yrittäjä Tom Puusa myöntää tiedotusvälineiden uutisoineen kaiken asiallisesti. Työntekijät asuvat asuntovaunuissa hiihtokeskuksen leirintäalueella ja heidän lapsensa ovat isovanhempien hoidossa Romaniassa. Palkkaa Tom sanoo maksavansa kahdeksan euroa tunnilta ja työpäivät ovat kahdeksantuntisia.

Puusa luopui omasta palkastaan työllistääkseen romanit. Tukea on tullut myös Verkostoseurakunnalta ja Diakonissalaitos on ollut hankkeessa mukana. Ensi kesäksi Tomilla on jo suunnitelmia 75 hehtaarin maaalueiden hyödyntämisestä vieraiden avulla.
- Hyviä työmiehiä he ovat. Parempi työllistää heidät näin kuin ajaa kerjuulle, Tom miettii.

Nummi-Pusulan kunnanjohtaja Eero Soinio ei pomppinut ilosta luettuaan Alhovuoren vierastyöläisistä.
- Olisi toivonut, että kuntaan olisi oltu yhteydessä ennenkuin tähän ryhdyttiin. Kuka hallitsee nyt tilanteen, jos sinne virtaa perässä enemmänkin väkeä ja kaatuuko tämä asia vielä kunnan niskaan.

Erityisesti kunnanjohtaja Soinio ihmettelee Diakonissalaitoksen roolia tässä hankkeessa.