lauantai 30. lokakuuta 2010

Aamulehti: Kansalaisuus ei saisi riippua nippelitiedosta

Aamulehti: Kansalaisuus ei saisi riippua nippelitiedosta 30.10.2010

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio sanoi perjantain Turun Sanomissa, että Suomi-tietoutta mittaavan kansalaisuustestin voisi ottaa käyttöön. Virasto on ehdottanut, että asiaa kartoitetaan.

Useissa Euroopan maissa kansalaisuustesti on jo käytössä.

- Muualla EU:ssa käytössä olevia testejä on arvosteltu siitä, että niissä kysytään liian yksityiskohtaisia asioita, joilla ei oikeastaan ole mitään merkitystä, sanoo Maahanmuuttoviraston kansalaisuusosaston johtaja Tiina Suominen.

Suomisen mukaan muut EU-maat ovat joutuneet korjailemaan testejään niiden käyttöön ottamisen jälkeen.

- Ennen kuin testaaminen voitaisiin Suomessa aloittaa, pitäisi analysoida sitä, miten testit ovat muualla toimineet.

Opetusta pitäisi järjestää

Suomisen mielestä Suomi-tietoa ei kannata testata, ellei sitä opeteta tulijoille kielen lisäksi.

- Eduskunta käsittelee parhaillaan uutta kotoutumislakia. Lakiesityksessä sanotaan, että maahanmuuttajalle annetaan tietoa muun muassa hänen oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan yhteiskunnassa, Suominen kertoo.

Samaa mieltä on sisäministeriön etnisten suhteiden neuvottelukunnan tamperelainen varapuheenjohtaja Atanas Aleksovski.

Hän kannattaa kansalaisuustestiä, mutta tietyin ehdoin. Aleksovskin mielestä kansalaisuuteen nykyisin vaadittava kielikoe ei kohtele hakijoita oikeudenmukaisesti.

- Henkilö saattaa puhua hyvää Suomea ja pärjätä yhteiskunnassa, mutta hän ei pysty teknisesti suoriutumaan testistä, Aleksovski kritisoi.

Samat ongelmat pitäisi Aleksovskin mukaan välttää, jos kansalaisuuskoe otetaan käyttöön. Hänen mielestään on kuitenkin hyvä, jos maahanmuuttajia kannustetaan ottamaan selvää suomalaisesta yhteiskunnasta.