Turkulainen: Basil päätyi Irakista yrittäjäksi Turkuun 29.10.2010
Al Farege Basil oli 16-vuotias, kun hän muutti perheensä mukana Irakista Suomeen. Perniön vastaanottokeskuksessa vierähti vuosi, sitten perhe päätyi Turkuun.
– Olen asunut täällä puolet elämästäni ja tämä on kotini, mies sanoo painokkaasti.
Basil on asunut Helsingissä, puoli vuotta Lontoossa ja kävi hän Irakiakin katsomassa, kun olosuhteet olivat siellä rauhoittuneet.
– Ajattelin, että jos palaisin kotimaahani, mutta eihän sinne elämää voinut perustaa. Ja täällä Turussa minulla on kaikki rakkaimmat: vanhempani, veli, kaksi serkkua, vaimo, kaksi lasta ja kolmas tulossa, hän hymyilee.
Hänestä tuntuu, että hän ymmärtääkin paremmin suomalaista kulttuuria kuin isänsä Irakia. Sitä hän ei voi hyväksyä, että häntä pidetään Suomessa muukalaisena, vaikka Suomi on hänelle kotimaa.
– Olen kohdannut rasismia. Kerran Yliopistonkadulla tuli vastaan mies ja aikoi lyödä. Kysyin häneltä, että tunnetko minut. Tiedätkö, kuka minä olen. Miksi sitten haluat lyödä.
Rasismia hän on kohdannut myös työelämässä. Basil on työskennellyt merkkikorjaamoissa ja Helsingissä linja-autoliikenteen korjaamossa.
– Yksi pomoistani sanoi suoraan olevansa rasisti. Sanoin hänelle, että ei se mitään, niin minäkin olen, hän naurahtaa.
Maahanmuuttajat haluavat yrittäjiksi
Al Farage Basil sanoo, että yrittäjäksi lähteminen on Suomessa vaikeaa. Lainsäädäntö on mutkikasta ja lupia tarvitaan monenlaisia. Toimitilat ja autokorjaamon laitteet ovat kalliita.
– Monet maahanmuuttajat haluavat silti ryhtyä yrittäjäksi, kun ovat oppineet siihen elämäntapaan kotimaassaan.
– Irakissa on kuitenkin paljon helpompi ryhtyä yrittäjäksi kuin Suomessa. Siellä voit mennä vain kadulle ja ryhtyä kauppiaaksi.
Basil sanoo, että hän ymmärtää, miksi suomalaiset suhtautuvat niin nihkeästi yrittäjäksi ryhtymiseen.
– Suomalaiset eivät uskalla lähteä yrittäjiksi, koska pelkäävät köyhtymistä. Suomalaiset ovat tottuneet hyvään elintasoon. Itselläni ei ole mitään menetettävää. Ajelen vanhalla Hondalla. Perheeni elää niukasti, hän vertaa.
Al Farage Basilin haaveena on, että jonain päivänä autokorjaamo menestyy. Hän haluaisi työllistää myös muita.
– Parinkymmenen vuoden päästä minulla on toinenkin korjaamo tai jokin muu toinen yritys. Olen kouluttanut lapseni, hän haaveilee.
– En ole ahne, raha ei ratkaise. Nytkin teen korjaukset Suomen halvimmilla hinnoilla, jotta pääsen alkuun. Mutta haluaisin ansaita tällä elantoni.
Basilin mielestä starttiraha on erinomainen apu uudelle yrittäjälle.
— Mutta jos Suomi haluaa lisää yrittäjiä, myös verotusta pitäisi muuttaa. Olen pitänyt autokorjaamoa vasta kaksi viikkoa ja jo nyt tuli ennakkoverolasku. Eikö verotusta voisi rukata niin, että ensimmäinen lasku tulee vasta puolen vuoden toiminnan jälkeen? Yrittäjän pitäisi ehtiä saada kokoon tuloja, sillä alussa menee paljon rahaa investointeihin.
Mersutkin ovat vain autoja
Al Farage Basil sanoo, että hänelle on yhdentekevää, minkälaisia ihmiset ovat.
- Itselläni on irakilaisia, suomalaisia, venäläisiä, kurdeja ja somaleja ystävinä. Ystäväni ovat muslimeja, kristittyjä ja juutalaisia, hän kertoo.
Tärkeintä hänestä on, että ihmisiä kohdellaan tasavertaisesti.
Sama pätee hänestä myös autoihin. Monet autoilijat kuvittelevat, että mersu, Volvo tai BMW vaatii erikoiskohtelua.
–Mutta nekin ovat vain autoja. Mersussa on jopa Fiatin ja Peugeotin osia.
- Osaan korjata Mersun tai Volvon siinä missä muutkin autot.