keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Kalevi Soilander: Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen?

Kalevi Soilander: Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen? 20.10.2010

No joo, tiedän kyllä, että Suomi on kaikkea muuta kuin taivas romanikerjäläiselle. Kuten poliisiylijohtaja Paaterokin juuri sanoi, kerjäämällä saatu raha ei mene kerjäläiselle, se menee organisoituneille rikollisille, siihen liittyy varastelua, ryöstelyä ja väkivaltaa, ihmiskauppaa ja pian varmaan muualta Euroopasta jo tuttua lapsiprostituutiota. Paateron mukaan romanialaisten rikoksista tuomittujen määrä on Suomessa viime vuosina lähes kymmenkertaistunut.

Luulisi poliisin siis tekevän jotain. Helsingin poliisijohto on kuitenkin ollut erittäin varovainen esimerkiksi puuttumaan Kalasatamassa olevaan romanien leiriin. Oletettavasti poliisin johto noudattaa Helsingin ja/tai maan poliittiselta johdolta tulevia toiveita. Helsinkiläispoliitikothan ovat olleet täydellisen munattomia tekemään ongelmalle mitään. Kokoomuksen herrat ovat kyllä puhuneet asiasta, mutta jollain oudolla tavalla vihreän puolueen rouvat ovat onnistuneet saamaan puristusotteen useimpien kokoomuslaistenkin perhekalleuksista.

Häiritsevästi käyttäytyvien Kaakkois-Euroopan EU-maista tulevien kerjäläisten toiminta on jo useamman vuoden ollut tavallisten suomalaisten puheenaiheena. Olen kuullut tavallisten kotiäitien puhuvan siitä lastenvaunuja työntäessään, tarjoilijoiden päivittelevän kun joutuvat hätistelemään kerjääjiä pois häiritsemästä asiakkaita ja bussia odottavien ihmisten väistelevän kyllästyneenä kylttiensä kanssa kiertäviä, Romanian rosvoparoneille rahaa kerääviä kiertolaisia.

Tavallisesti kärsivälliset suomalaiset kyllä tietenkin pystyvät tämän häiritsevän kerjäämisen ja kaupustelunkin sietämään, mutta viime aikoina olemme saaneet yhä useammin kuulla, kuinka nämä rikolliset käyvät esim. puolustuskyvyttömien vanhusten kimppuun ja vievät väkisin rahat ja korut. Ihmisten tuntoja kuulostellessa on tullut selväksi, että tilanne on alkanut käydä yhä sietämättömämmäksi. Tämä on yksi niistä asioista, joihin ihmiset ovat eniten kaivanneet ratkaisua, kun olen heidän kanssaan puhunut esim. puolueeni kannattajakortteja kerätessä.

Kaupungin johdon lisäksi helsinkiläiset ovat olleet erityisen tyytymättömiä poliisin toimintaan. Ei tietenkään ollenkaan yksittäisiin, kentällä työskenteleviin poliiseihin, jokainen kyllä uskoo että he jos ketkä haluavat hoitaa työnsä kunnolla. Tyytymättömyys on kohdistunut siihen, että poliisin johto ei jostain syystä näytä uskaltavan puuttua ongelmaan sen vaatimilla keinoilla.

Minun lähtökohtani on, että Suomi on suomalaisten koti. Vaikka olisimme kuinka vieraanvaraisia, niin meillä on silti oikeus asettaa säännöt sille, miten täällä eletään, ja puuttua asioihin, jos jotkut ihmiset jatkuvasti rikkovat näitä sääntöjä. Myös rikollisjärjestöjen pyörittämään romanikerjäläisten toimintaan tulee voida puuttua, ja juuri sellaista työtä varten poliisi on olemassa.

Helsingin poliisilla olisi ollut edellytykset puuttua esim. Kalasataman leiriytyjien toimintaan, mutta se ei ole sitä uskaltanut tehdä. Siksi olenkin jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun Helsingin poliisin toiminnasta. Kantelussa sanotaan mm. seuraavaa:

Helsingin poliisilaitos on toistuvasti laiminlyönyt velvollisuuttaan puuttua Kyläsaarenkadulla sijaitsevaan romanileiriin. Poliisi on haluton puuttumaan leirin asukkaiden mahdolliseen laittomaan oleskeluun Suomessa. EU:n jäsenmaiden kansalaisten on rekisteröitävä oleskelunsa Suomessa, mikäli oleskelu kestää yli kolme kuukautta. Myöskään poliisi ei ole puuttunut osoitteessa tapahtuvaan laittomaan leiriytymiseen.

Poliisin toiminta on luonteeltaan jatkuvaa ja kestänyt useita kuukausia.

On ilmeistä, että kantelussa kuvattu toiminta ei ole yksittäisten poliisien päätöksen tulosta vaan Helsingin poliisilaitoksen valitsema linja, jolla ihmisryhmät asetetaan eriarvoiseen asemaan.

Pidän poliisin menettelyä lainvastaisena, sillä se loukkaa ihmisten tasavertaisuutta. EU:n jäsenmaiden kansalaiset eivät saa yhdenvertaista kohtelua, mikäli osalta EU:n jäsenmaiden kansalaisista vaaditaan rekisteröitymistä ja osalta ei.

Toisaalta Helsingissä olevat tai kaupungissa vierailevat ihmiset eivät ole tasavertaisessa asemassa poliisin toimien suhteen, sillä toisten leiriytymiseen puututaan ja toisten ei. Poliisilla on laissa säädetty velvollisuus valvoa lain toteutumista eikä poliisi voi itse päättää, onko jokin erityisryhmä lainsoveltamisen ulkopuolella.