perjantai 22. lokakuuta 2010

Verkkouutiset: Katainen: Maahanmuuton epäkohtia korjattu jo - "Tänne ei turhia hakemuksia tehdä"

Verkkouutiset: Katainen: Maahanmuuton epäkohtia korjattu jo - "Tänne ei turhia hakemuksia tehdä" 22.10.2010

Kokoomusjohtaja Jyrki Katainen kiittelee suomalaisen maahanmuuttokeskustelun jo johtaneen lukuisten epäkohtien korjauksiin.

Jyrki Katainen erittelee Nykypäivässä parannuksia, joita nykyhallitus on tehnyt humanitaarisen turvapaikanhaun epäkohtiin.

Viimeisin ovat perheidenyhdistämiset. Valtio maksaa niiden matkat enää kiintiöpakolaisille.

- Vuotuisena säästönä tämä on noin kaksi miljoonaa euroa, mutta säästöä tärkeämpää on lähettää signaali, että tänne ei turhia perheenyhdistämishakemuksia tehdä, Jyrki Katainen sanoo.

Toinen esimerkki on elokuun alussa voimaan astunut järkiperäistävä laki, joka lyhensi EU-kansalaisten turvapaikkahakemusten käsittelyajat.

Sen jälkeen hakemuksia on tullut nelisenkymmentä, kun alkuvuoden aikana niitä tuli noin 800.

- Tämähän kertoo siitä, että tänne tultiin yhden kuukauden sosiaalietuuksien perässä, ei hakemaan turvapaikkaa. Tätä lainsäädäntöä oli aikakin muuttaa, Katainen sanoo.

- Maahanmuuttopolitiikan täytyy olla kestävää, maalaisjärjellä ymmärrettävää. Muuten on olemassa vaara, että kriittisyys kohdistuu niihin ihmisiin, jotka tulevat perheiden tai avioliiton kautta, yrityksiin töihin tai niihin ihmisiin, jotka saavat Suomessa suojelua - oikein ja hyvin perustein, hän toteaa.

Maahanmuuton toinen puoli:
Suomalaiset eivät riitä

Maahanmuuttopolitiikan toinen haara on työperäinen maahanmuutto, joka on usein hyvin kaukana humanitaarisen maahanmuuton ongelmista.

Sen yksi peruste on puoluejohtajan mukaan yksinkertainen: suomalaiset eivät riitä aikaansaamaan työpanosta, jota hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee.

- Tällainen korkeaan osaamiseen tähtäävä maa tarvitsee monikulttuurisuutta luovuuden lisäämiseen. Ei ole sattumaa, että Nokia ja monet muut kansainväliset suomalaiset yritykset ovat henkilökunnaltaan hyvin kansainvälisiä. Se lisää luovuutta, Jyrki Katainen sanoo.

Kataisen lähtökohtiin kuuluu myös humaani vastuu kanssaihmisistä.

- Meidän pitää ottaa oma osuutemme maailman hätää kärsivien ihmisten tuskasta kiintiöpakolaisuuden kautta tai sitten antaa turvapaikka sitä hakeville. Ei riitä, että annamme miljardi euroa kehitysapuun, koska vainoja on monilla alueilla.