torstai 21. lokakuuta 2010

MTV3: Kosovon pakolainen niputti kertomuksensa kirjaan

MTV3: Kosovon pakolainen niputti kertomuksensa kirjaan 21.10.2010

Fatbardhe Hetemaj on kosovolainen pakolainen, joka saapui perheensä mukana Suomeen vuonna 1992. Nyt hän on julkaissut kirjan, jossa vuoden 2009 pakolaisnainen Hetemaj kertoo perheensä elämästä Kosovossa ja pakomatkasta Suomeen. Teoksen nimi on Matkalaukullinen aurinkoa - pakomatka pohjoiseen.

Kirja alkaa siitä, kun Hetemaj jättää hyvästinsä Kosovoon jääville sukulaisilleen.

- Muistan, miten pienenä tyttönä ihmettelin, miksi kaikki itkevät, kun olemme lähdössä vain lyhyelle lomamatkalle. Kyllä me kai lopulta ymmärsimme, että matkasta tulee pidempi, Hetemaj kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Hetemaj muistaa, että hän ja hänen siskonsa pelkäsivät Suomeen saapuessaan etenkin poliisia.

- Isämme sanoi kuitenkin, että täällä poliisia ei tarvitse pelätä samalla tavoin kuin Kosovossa.

"Maahanmuuttajien muokattava asenteitaan"

Hetemaj'n mukaan hänen vanhempiaan on kiittäminen siitä, että hän puhuu ällistyttävän hyvää suomen kieltä.

- Olemme ensinnäkin hyvin puhelias perhe. Vanhempamme ovat koko ajan korostaneet sitä, että meidän on tehtävä paljon töitä. Heidän mukaansa meillä on pakolaisena paljon oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia.

Hetemaj korostaakin, että jokaisen maahanmuuttajan kannattaisi muokata omia asenteitaan Suomeen saapuessaan.

- Pitää yrittää itse, eikä odottaa, että valtio hoitaa kaiken. Oma aktiivisuus on pidettävä koko ajan mukana.

Hetemaj on kiertänyt ympäri Suomea kertomassa omaa tarinaansa kannustamalla samalla muita maahanmuuttajia.

- Myös kirjani myötä toivon, että simppeli viestini välittyy muillekin.

Kosovo näyttäytyy erilaisena

Hetemaj vieraili kotimaassaan vähän aikaa sitten. Hän huomasi ilokseen, että maa oli muuttunut paljon; radiossa pauhasi Lady Gaga ja seiniin oli ilmestynyt pankkiautomaatteja.

- Kahvilat olivat myös ihania, ja haluaisinkin tuoda samanlaista kahvilakulttuuria Suomeen.

Hetemaj haluaisi palata Kosovoon kenties pidempien työkeikkojen kautta, mutta loppuelämäänsä hän ei usko siellä viettävän.

- Suomen ihana rauhallisuus vetää puoleensa, hän pohtii.

Tällä hetkellä Hetemaj on vaihto-oppilaana Ruotsissa. Toisin kuin Suomessa, naapurimaassa hän ei ole kohdannut rasismia vielä kertaakaan.

- Ruotsissa on pidempi maahanmuuton historia. Toki Suomessakin maahanmuuttajien tilanne on parempi kuin esimerkiksi Kreikassa.

Hetemaj'ta huolestuttaa kuitenkin tämänhetkinen maahanmuutto- ja homokeskustelu Suomessa.

- Se on mielestäni synkkää. Keskusteluihin osallistuvat ääripäiden puhujat ja mielipiteet ovat "joko-tai". Toivottavasti nuoriso pystyy tulevaisuudessa muuttamaan tätä mielipideilmastoa.

Hetemaj on huomannut vaihto-oppilasaikanaan, että jotkin suomalaiset piirteet ovat tarttuneet häneenkin.

- Nyt ihmettelen, miksi eri maasta tulleiden pitää puhua koko ajan. Välillä tekee mieli mennä omiin oloihin ja olla ihan rauhassa.

_______________________________________________________

Verkkouutiset: Puhutko maahanmuutosta? - Olet joko rasisti tai kukkahattutäti

Vuoden pakolaisnaiseksikin viime vuonna valittua Fatbardhe Hetemaj'ta häiritsee se, miten Suomessa puhutaan maahanmuuttajista.

Hetemaj, 25, arvioi, että vaikeista asioista ei osata eikä uskalleta kunnolla keskustella.

- Täällä saa heti rasistin leiman otsaan, jos vähänkin kritisoi jotain. Tai jos puolustaa maahanmuuttoa, se tulkitaan kukkahattutätimeiningiksi.

Reipas ja räväkkäsanainen nainen sivuaa aihetta uutuuskirjassa Matkalaukullinen aurinkoa - Pakomatka pohjoiseen (Minerva). Kirja kertoo Hetemaj'n perheen selviytymistarinan. Perhe pakeni Suomeen Kosovosta vuonna 1992.

Fatbardhe Hetemaj kaipaa Suomeen sananvaihtoa, joka on vähemmän syyllistävää. Hän toivoo, että nykyistä laajempi kirjo maahanmuuttajia saataisiin keskustelemaan maahanmuutosta.

Hetemaj puhuu työperäisen maahanmuuton puolesta. Hän muistuttaa, että Suomessa on jo nykyisellään hyödyntämättömiä voimavaroja.

- Mitä järkeä on tuoda esimerkiksi Filippiineiltä ihmisiä tekemään jotain tiettyä työtä, jos meillä täällä samaan aikaan on osaavia ihmisiä, jotka ovat työttömänä.

Pontimena halu vaikuttaa omaan elämään

Sivistysvaltio pitää huolen myös humanitäärisestä avusta. Hetemaj'n mukaan yksi hyvä tapa on auttaa ihmisiä heidän lähtömaissaan.

- Ei ole mitään järkeä, että me otamme tänne kaikki ja laitamme jonnekin tuppukylään, eivätkä he integroidu. Meillä pitää olla edellytykset antaa kielikoulutusta ja muuta tukea kotoutumiseen, Hetemaj toteaa.

Perhe Hetemaj on oppikirjaesimerkki menestymisestä ja onnistuneesta integroitumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan. Fatbardhe on tuore kokoomuksen kansanedustajaehdokas ja opiskelijavaihdossa Tukholman kauppakorkeakoulussa.

Sisar Fatlume opiskelee liiketaloutta Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa, ja veljet Perparim ja Mehmet pelaavat ammattilaisina jalkapalloa Italiassa.

Fatbardhe Hetemaj torjuu ajatuksen, että perheen elämä olisi ollut helppoa.

Sopeutumista on helpottanut se, että perheen vanhemmat Emine ja Miftar eivät ole koskaan pelänneet uusia asioita. Perhettä on ajanut eteenpäin halu vaikuttaa omaan elämäänsä.

- Menestyneitä maahanmuuttajia on Suomi täynnä, mutta niistä ei niinkään puhuta vaan pahoista asioista. Siitä kuinka joku tappoi jonkun ja kuinka jollain perheellä menee huonosti.