Amiedu: Maahanmuuttajien osaaminen voimavaraksi – Amiedu avaa ovet Suomen työelämään 20.10.2010
Menestyvä yritys varmistaa osaajien saatavuuden myös tulevaisuudessa. Maahanmuuttajat muodostavat Suomessa merkittävän voimavaran, jonka avulla pystytään tulevaisuudessakin Suomessa ylläpitämään tuottavuutta ja sen avulla turvaamaan elintason säilyminen.
Maahanmuutolla suuri yhteiskunnallinen merkitys
Maahanmuuttajien määrä kasvaa jatkuvasti varsinkin pääkaupunkiseudulla. Elinkeinoelämän keskusliiton tutkimuksen mukaan noin 23 % yrityksistä tulee lähivuosina lisäämään maahanmuuttajatyövoimaansa.
Maahanmuuttajien intergoimiseen löytyy monia keinoja, joista merkittävin on koulutus. Kielen oppimisen lisäksi on välttämätöntä opettaa maahanmuuttajille suomalaista työkulttuuria ja yhteiskunnan tapoja, jotta maahanmuuttajat pärjäävät maassa ja pystyvät toimimaan itsenäisinä. Tärkeää on saada Suomeen tulevat hyvät työntekijät myös pysymään ja viihtymään täällä.
Amiedun rehtori Timo Karkola määrittelee maahanmuuttajakoulutuksen kestävän kivijalan rakentamiseksi, jonka päälle jokainen rakentaa oman elämänhallintansa ja työllisyys- ja urakehityksensä. Kotoutumislain-säädäntö antaa raamit maahanmuuttajakoulutukselle.
– Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on, että maahanmuuttajat pystyvät luovuttamaan oman työpanoksensa työmarkkinoille. Maahanmuuttajat ovat erittäin heterogeeninen ryhmä. Kaiken lähtökohtana on kielitaito ja vuorovaikutuksen rakentaminen. Se vaatii paikallisen kulttuurin tuntemista ja sopeutumista. On myös hyvä muistaa, että maahanmuuttajien lähtötaso on laaja, luku- ja kirjoitustaidottomista akateemisiin ihmisiin, koulutuspäällikkö Paula Ronkainen Amiedusta selvittää.
– Amiedussa maahanmuuttajien koulutus on kytketty myös ammatilliseen koulutukseen. Tällä hetkellä Amiedun opiskelijoista 27 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia, Amiedun henkilöstövalmennuksen osaamiskeskuksen toimialajohtaja Auli Härkönen kertoo.
Työyhteisöille valmiudet vastaanottaa maahanmuuttajia
2000-luvun loppupuolella on puhuttu maahanmuutosta osana työ- ja elinkeinopolitiikkaa. Tämän johdosta Amiedu on kehittänyt palveluitaan myös työyhteisön näkökulmasta.
- Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on integroituminen yhteiskunnan toimintarakenteeseen ja työelämään sekä vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa. Se edellyttää kielenhallintaa sekä suomalaisten työmarkkinoiden pelisääntöjen tuntemista. Enää ei riitä, että vain maahanmuuttajia valmennetaan ja koulutetaan, vaan integroitumisen onnistumiseksi pitää vastaanottavissa työpaikoissa olla valmiutta ottaa maahanmuuttajia yhteisöönsä. Kehittämämme Monivoima-konsepti valmentaa työyhteisön tähän. Olemme kouluttaneet työyhteisöjä lukuisilta eri aloilta, Auli Härkönen toteaa.
Kolmenkymmenen vuoden kokemuksella eteenpäin
Amiedun kokemus maahanmuuttajakouluttajana on Suomessa vertaansa vailla. Tänä vuonna Amiedu juhlii kolmikymmenistä taivaltaan maahanmuuttajakouluttajana.
Amiedu aloitti maahanmuuttajakouluttajana vuonna 1979, kun Kaakkois-Aasiasta tulleille pakolaisille järjestettiin kielikoulutusta ja suomalaiseen yhteiskuntaan valmistavaa koulutusta. Viime vuonna Amiedussa opiskeli jo noin 4 000 maahanmuuttajataustaista opiskelijaa 114 eri maasta. Amiedu on pääkaupunkiseudun merkittävin maahanmuuttajien kouluttaja.
Amiedun tehtävä on ennakoida yhteiskunnan monimuotoistumisen kehitystä. Siinä tehtävässään se on ollut edelläkävijä viimeiset kolmekymmentä vuotta.