perjantai 29. lokakuuta 2010

Verkkouutiset: Kansanedustajat vaativat Thorsilta lisäselvityksiä perheenyhdistämisistä

Verkkouutiset: Kansanedustajat vaativat Thorsilta lisäselvityksiä perheenyhdistämisistä 29.10.2010

Kokoomuksen kansanedustaja Tapani Mäkinen ei pidä riittävänä sisäasianministeriön eduskunnalle toimittamaa selvitystä perheenyhdistämisistä.

- Pyysimme selvitystä, emmekä sellaista saaneet, Tapani Mäkinen sanoo Verkkouutisille.

Hallintovaliokunta vaati toukokuussa selvitystä voimassaolevista ulkomaalaislain perheenyhdistämissäännöistä ja niiden soveltamisesta sekä niiden vertailua vastaaviin käytäntöihin EU:ssa ja Pohjoismaissa.

Ministeriö toimitti selvityksen julkisuuteen maanantaina ja tiedotti, että Suomen politiikka ei olennaisesti eroa muista vertailumaista ja että selvityksen mukaan muutostarpeita ei ole.

- Tulokulma on sellainen, että lähtökohtaisesti kaikki on hyvin, vaikka selvityksessäkin jo havaitsee, että mailla on eroa. Selvitys ei reilusti kerro niitä eri maiden välisiä eroja, Mäkinen sanoo.

Mäkisellä on edelleen sellainen käsitys, että Suomella on vetovoimatekijöitä verrattuna muihin maihin.

- Ne perusteet, jotka mahdollistavat perheenyhdistämisprosessin käynnistämisen, ovat paljon lepsummat Suomessa verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin, puhumattakaan muista EU-maista.

Ministeriön asiasta esittelemät kustannuslaskelmat olivat Mäkisen mukaan hepreaa valiokunnan jäsenillekin.

Toimeentulosta ja tuista halutaan vertailu

Hallintovaliokunta, jonka varapuheenjohtaja Mäkinen on, käsitteli selvitystä tällä viikolla. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) oli valiokunnan kuultavana, mutta hänen tiukka aikataulunsa ei sallinut asian perusteellista käsittelyä.

Sen vuoksi sovittiin, että valiokunnan jäsenet voivat lähettää selvityksestä kirjallisia kysymyksiä, joihin Thors vastaa.

Kokoomuksen kansanedustajat lähettivät ministeriölle täytettäväksi taulukon, jossa vaaditaan vastauksia niihin asioihin, joihin selvityksessä ei vastata.

Taulukkoon pyydetään merkitsemään muun muassa, mitä Suomessa ja muissa maissa edellytetään perheenyhdistäjältä asumisen ja toimeentulon suhteen ja paljonko sosiaalista perusturvaa kahdeksan lapsinen perhe saa.

Selvityspyyntö koskee somaleita ja irakilaisia. Suomen lisäksi tietoja pyydetään Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Alankomaista ja Saksasta.

Mäkisen mukaan valiokunta aikoo käsitellä perheenyhdistämisasian perin pohjaisesti ja antaa ministeriölle sen jälkeen siitä lausunnon.