perjantai 29. lokakuuta 2010

YLE: Halla-ahon blogituomio pysyi myös hovissa

YLE Uutiset: Halla-ahon blogituomio pysyi myös hovissa 29.10.2010
(otsikko alunperin: Halla-ahon tuomio pysyy: Sakot pedofiliablogista)
Jussi Halla-aho kommentoi hovioikeuden tuomiota (video, 3:21)

Tuomiolauselma (pdf)
Tuomio (pdf)
Eriävä mielipide (pdf)

Helsinkiläisen kunnallispoliitikon ja kansanedustajaehdokkaan Jussi Halla-ahon (ps.) blogikirjoittelusta saama käräjäoikeustuomio ei muuttunut hovioikeudessa. Sakkotuomio uskonrauhan rikkomisesta pysyi voimassa, mutta syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kaatui.

Syyttäjä oli alun perin vaatinut Halla-aholle rangaistusta uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeus tuomitsi Halla-ahon uskonrauhan rikkomisesta 30 päiväsakkoon á 11 euroa, mutta hylkäsi syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Hovioikeus piti tuomion ennallaan.

Uskonrauhan rikkomista koskevassa tuomiossa katsotaan, että Halla-aho on julkaissut internetissä olevalla sivustollaan lausunnon, joka herjaa ja häpäisee islamilaisten uskontokuntien pyhiä instituutioita. Halla-aho yhdisti islamilaisuuden ja pedofilian.

Hylätty syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan perustui siihen, että Halla-aho oli syyttäjän mielestä nettikirjoituksessaan panetellut ja solvannut Suomen somaliväestöä. Nyt hovioikeuskin katsoi, että Halla-ahon kirjoitukset olivat sananvapauden nojalla kokonaisuutena tarkastellen sallitun liioittelun ja provokaation rajoissa.

Syytteiden nostamisesta Halla-ahoa vastaan päätti apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

---

Uusi versio:

Helsinkiläisen kunnallispoliitikon ja kansanedustajaehdokkaan Jussi Halla-ahon (ps.) blogikirjoittelusta saama käräjäoikeustuomio ei muuttunut hovioikeudessa. Sakkotuomio uskonrauhan rikkomisesta pysyi voimassa, mutta syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kaatui.

Syyttäjä oli alunperin vaatinut Halla-aholle rangaistusta uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Halla-ahon uskonrauhan rikkomisesta 30 päiväsakkoon á 11 euroa, mutta hylkäsi syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Helsingin hovioikeus piti tuomion ennallaan.

Uskonrauhan rikkominen

Uskonrauhan rikkomista koskevassa tuomiossa katsotaan, että Halla-aho on julkaissut internetissä olevalla sivustollaan lausunnon, joka herjaa ja häpäisee islamilaisten uskontokuntien pyhiä instituutioita. Halla-aho yhdisti islamilaisuuden ja pedofilian.

Käräjäoikeuden mukaan jo Halla-ahon valitsema sanamuoto on ollut omiaan halventamaan hänen kirjoituksensa kohteen arvoa toisen ihmisen silmissä.

- On selvää, että luettuaan Halla-ahon väitteet ja niiden perustelut myös sellaiset henkilöt, joille Muhammad tai islam eivät ole pyhiä ymmärtävät paitsi, että kysymys on herjaamisesta ja häpäisemisestä, myös pitävät väitteitä loukkaavina, tuomiossa lausutaan.

- Syytteessä kerrottujen väitteiden ja niiden perustelujen tarkoituksena ei ole ollut käydä asiallista keskustelua islamin uskon epäkohdista vaan näennäisesti sananvapauden kustannuksella häpäistä kysymyksessä olevan uskonnon pyhiä arvoja. Halla-ahon lausuma on ollut omiaan ruokkimaan uskonnollista suvaitsemattomuutta.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Sekä käräjä- että hovioikeuden hylkäämä syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan perustui siihen, että Halla-aho oli syyttäjän mielestä nettikirjoituksessaan panetellut ja solvannut Suomen somaliväestöä.

- Halla-ahon väitteen sisältö on tekstin kokonaisuudesta irrotettuna tyypillinen niin sanottu vihapuhe. Pelkästään kysymyksessä olevan lauseen lukemalla voisi päätellä, että Halla-ahon tarkoituksena olisi ollut yleistämällä halventaa ja solvata lukijoille somalialaista alkuperää olevia maahanmuuttajia. Asiaa ainoastaan tällä tavalla tarkasteltaessa olisi tultava siihen tulokseen, että Halla-ahon menettely täyttäisi kiihottamisen kansanryhmää vastaan tunnusmerkistön, käräjäoikeus aloittaa ratkaisunsa perustelun.

Kyse oli kuitenkin aivan jostakin muusta: yhteiskunnallisesta debatista, satiirista.

- Halla-ahon tosiasiallisena tarkoituksena on tämän väitteensä osalta ollut arvostella viranomaisten menettelyä siltä osin kuin nämä eivät olleet puuttuneet sanomalehti Kalevan pääkirjoitukseen, jossa oli arveltu päissään tappamisen olevan suomalaisten kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre.

Hovioikeus täydentää käräjäoikeuden näkemystä viittaamalla Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuihin.

- Poliittisessa keskustelussa on voitava esittää käsityksiä yhteiskunnallisista ongelmista siitä huolimatta, että ne loukkaavat, järkyttävät tai huolestuttavat jotakin väestönosaa.

- Yleisesti kiinnostavaan keskusteluun osallistuja saa turvautua tiettyyn liioitteluun tai jopa provokaatioon eli jossakin määrin maltittomiin lausumiin.

Myös hovioikeus korostaa, ettei syytteessä mainittua Halla-ahon yksittäistä väitettä saa irroittaa asiakokonaisuudestaan.

- Halla-ahon blogissaan julkaisema somaleja koskeva väite liittyy jo sanavalinnoista ilmenevin tavoin välittömästi sanomalehti Kalevan 20.5.2008 julkaistuun pääkirjoitukseen ja siinä suomalaisista esitettyyn väitteeseen. Halla-ahon väitettä ei ole perusteltua tarkastella irrallaan asiayhteydestään eli ottamatta huomioon sitä, että hän on julkaissut väitteensä osana sanomalehti Kalevan pääkirjoitukseen sekä sitä seuranneisiin Julkisen sanan neuvoston ja syyttäjäviranomaisen ratkaisuihin kohdistunutta arvostelua.

Näin ollen hovioikeus katsoo, että Halla-ahon blogikirjoittelu on tältä osin ollut kokonaisuutena tarkastellen sallitun liioittelun ja provokaation rajoissa.


________________________________________

Uusi Suomi/STT: Halla-ahon tuomio pysyy: Sakot pedofiliaväitteestä

Helsingin hovioikeus on tuominnut kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahon (ps.) sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta. Tuomio tuli kesällä 2008 julkaistusta blogikirjoituksesta.

Sakkoja tuoneessa blogikirjoituksessa Halla-aho yhdisti islamin pedofiliaan. Hän sai 30 päiväsakkoa.

Tuomio on sama kuin Helsingin käräjäoikeudessa viime vuoden syksyllä. Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan hylättiin molemmissa oikeusasteissa.

_______________________________________________

Etelä-Saimaa: Hovioikeus vahvisti Halla-ahon sakkotuomion

Hovioikeus on tuominnut kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahon sakkoihin, kertoo HS.fi. Hän sai uskonrauhan rikkomisesta 30 päiväsakkoa

Tuomio tuli vuonna 2008 kirjoitetusta blogikirjoituksesta. Siinä Halla-aho rinnasti islamin pedofiliaan. Lisäksi Halla-aho kirjoitti, että ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen olisi yhden kansanryhmän kansallinen tai ehkä jopa geneettinen erityispiirre.

Tuomio pysyi sakkojen osalta samana kuin käräjäoikeudessa viime vuoden syksynä.

Halla-ahon netissä olevasta blogista määrättiin poistettavaksi kaksi "Profeetta Muhammad oli" -alkuista kappaletta.

Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kaatui molemmissa oikeusasteissa.

Halla-aho pyrkii kevään vaaleissa kansanedustajaksi perussuomalaisten ehdokkaana.

Hänet valittiin perussuomalaisten jäseneksi lokakuun alkupuolella puoluehallituksen kokouksessa.

_________________________________________________


Ilta-Sanomat: Soini Halla-ahon tuomiosta: Seuraavaksi puhuu kansa

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahon (ps) saama tuomio ei vaikuta tämän eduskuntavaaliehdokkuuteen.

Soini sanoo STT:lle, että nyt on kyseessä hovioikeuden tuomio ja seuraavaksi puhuu kansa.

Soini ei aio suitsia yksittäisten perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaiden kirjoituksia ja lausumia. Puolueen lehdessä julkaistussa kirjoituksessa Soini vetoaa, että ehdokkuus on kunniatehtävä, joka täytyy hoitaa kunnialla.