maanantai 25. lokakuuta 2010

YLE: Kielitaidottomien palkkaamista arkaillaan

YLE Kainuu: Kielitaidottomien palkkaamista arkaillaan 25.10.2010

Maahanmuuttajat vaativat suomalaisilta työnantajilta rohkeutta ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden palkkaamiseen. Monet Suomeen tulevat ulkomaalaiset ovat hyvin motivoituneita työskentelemään, mutta aikeet kilpistyvät usein kielimuuriin.

Nigeriasta Kajaaniin muuttanut Saheed Gbadegesin sai aikanaan kokea saman kuin useimmat maahanmuuttajat: kielitaidotonta ei oikein uskalleta palkata.

- Kun menin kysymään töitä Leenan Puhdistuspalveluista, työnantaja painotti kielikysymystä asiakkaan kannalta. Hän arveli, että asiakkaiden olisi vaikea kommunikoida siivoojien kanssa kielimuurin vuoksi.

Sama ongelma tulee vastaan myös Suomessa opiskelujaan lopetteleville ulkomaalaisille. Valmistumisen jälkeen töiden löytymiseen on aikaa kuusi kuukautta ennenkuin viisumi umpeutuu, eikä kieltä ole useinkaan ehtinyt koulussa oppia tarpeeksi. Kajaanin AMK:n jatko-opiskelija Svetlana Rakutina haluaakin työnantajilta hieman joustoa.

- Jos ihmiset ovat sopivia, haluavat kehittää taitojaan sekä tuovat yritykseen paljon vahvuuksia, täytyy työnantajien antaa heille mahdollisuus olla töissä edes joitakin kuukausia ja väljentää kielitaitovaatimuksia hieman.

Työ tekijäänsä ja kieltä opettaa

Kieliasia oli esillä maanantaina Kajaanin kaupungintalon ala-aulassa pidetyllä maakuntavaltuutetuille suunnatulla maahanmuuttotorilla. Moni poliitikko ei ehtinyt torille pitkäksi aikaa pysähtyä maakuntahallituskiireiltään.

- Kielitaito on tärkeä, jotta työntekijät osaavat palvella suomalaisia heidän omalla kielellään. Kaikissa ammateissa ei kuitenkaan välttämättä tarvita kielitaitoa, ja työhän se tekijäänsä opettaa. Työnantajilta tarvitaan nyt suvaitsevaisuutta ja tietynlaista rohkeutta palkata pätevää väkeä töihin, sanoo Kokoomuksen sotkamolainen maakuntavaltuutettu Tiina Sarparanta.

Sarparanta olisi valmis harkitsemaan valikoivaa maahanmuuttoa, jotta joitakin aloja uhkaavaa työvoimapulaa saataisiin Kainuussa ehkäistyä.

Sitkeys palkitaan

Saheed Gbadegesin sai Leenan Puhdistuspalvelut vakuuttumaan siitä, että hän on kiinnostunut oppimaan suomen kieltä ja että paras tapa oppia kieltä on nimenomaan työtä tekemällä. Nyt hän työskentelee yrityksessä kansainvälisenä ostoneuvottelijana.

- Kieltä ei voi oppia kunnolla koulussa. Koulukirjat ovat aivan erillinen maailmansa kuin arkipäivässä käytettävä kieli. Toivon todella, että suomalaiset yritykset pääsisivät kielimuurin yli. Kieliasian sijaan pitäisi etsiä kykyjä, luovuutta sekä tehokkuuksia jotka voivat viedä yritysten asiaa eteenpäin.

Saheed korostaa, että maailma on muuttunut, ja kansainvälistyminen on vallitseva trendi.

- Liikemies ei voi puhua vain yhtä tai kahta kieltä. Itse puhun äidinkielenäni englantia, lisäksi osaan arabiaa, kiinaa, jonkin verran ranskaa ja saksaa sekä suomea. Kansainvälistymisen hahmottamisessa auttaa, kun ajattelee, kuinka monta ulkomaalaista Kajaanissa oli 50 vuotta sitten, ja kuinka paljon heitä voi kuvitella olevan 20 vuoden kuluttua, sanoo Saheed Gbadegesin.