torstai 21. lokakuuta 2010

Verkkouutiset: "Ei annettu viestiä, että kerjäämään ei kannata tulla"

Verkkouutiset: "Ei annettu viestiä, että kerjäämään ei kannata tulla" 21.10.2010

Kerjäämisen kieltämistä ajanut poliisi-kansanedustaja Juha Hakola (kok.) on "äärimmäisen pettynyt" hallituksen linjaukseen asiasta.

- Kerjääminen ja sillä ansaitseminen on vetotekijä Suomeen tuloon ja laiton leiriytyminen on seuraus siitä, Juha Hakola huokaa Verkkouutisille.

- Vetotekijä on nimenomaan ansaittava raha eikä mahdollisuus leiriytyä. Olisi pitänyt lähteä purkamaan syytä.

Hallitus hylkäsi kerjäämisen täyskiellon keskiviikkona iltakoulussaan. Luvaton leiriytyminen pyritään kuitenkin kieltämään ja järjestyslakia muuttamaan niin, että aggressiiviseen kerjäämiseen puututaan.

Hakola pitää linjauksessa myönteisenä sitä, että nyt aletaan selvittää, voidaanko jo nykyisellä lainsäädännöllä toimia organisoidun kerjäämisen ehkäisemiseksi.

- Poliisiylijohtajan tavoin toivon, että tämän asian teennäinen pyörittäminen loppuisi. On purettava se, mikä on johtanut nykyiseen tilanteeseen. Kansalaisetkin ovat havainneet, että kerjääminen on organisoitua, Hakola sanoo.

- Sitä on järjestetty muun Euroopan malliin. Olisi naiivia uskoa muuta.

Hakolan mielestä kerjäämisen kieltämisellä olisi annettu viesti, ettei Suomeen kannata sitä varten tulla.

- Tämä viesti ei nyt toteudu, hän valittelee.

_____________________________________________________________

MTV3: Kerjäämisen salliminen suututti netinkäyttäjät

MTV3 Uutisten netissä ja Facebook-sivulla protestoidaan kiihkeästi hallituksen päätöstä olla kieltämättä kerjäämistä julkisella paikalla.

Järjestyslakia aiotaan muuttaa kieltämällä luvaton leiriytyminen. Myös aggressiiviseen kerjäämiseen - lähelle tulemiseen, vaatteista nykimiseen tai tyrkkimiseen - puututaan.

"Hallitus täysin epäonnistunut ja kyvytön"

Päätös ei kuitenkaan tyydytä MTV3:n nettiuutisten lukijoita ja Facebook-seuraajia. Keskustelu käykin kuumana, ja kommentoijien yhteinen kanta on selvä: hallitus mokasi ja pahasti.

- Taas tehdään laki, joka on susi jo syntyessään. Miksi suomalaisten täytyy parantaa koko maailman ihmisten asema ja hyväksyä kaikenlainen - jopa rikollinen - toiminta. Olisiko suomalaisten aika avata silmänsä ja lakata hurskastelemasta?

- Kyllä kerjääminen kaduilla saisi kieltää. On ahdistavaa, kun ovat kuppi ojossa kaduilla, pois sellaiset, Facebook-seuraajamme kommentoi.

- Ovatko päättäjät jo niin irroittautuneet todellisuudesta, etteivät tiedä millaista on kulkea kaduilla pelokkaana ja inhoa tuntien? kysytään yhdessä monista laajemman rikollisen toiminnan kehittymistä pelkäävistä viesteistä.

- Suomen hallitus on täsin epäonnistunut ja kyvytön hoitamaan suomalaisten asioita, MTV3:n verkkosivulla kommentoidaan.

Monissa kommenteissa pohditaankin eräänlaista poliittista vastaiskua äänestämällä suurimpien puolueiden sijaan muita, maahanmuuttokriittisempiä puolueita.

Mutta on reilusti yli sadan hallituksen haukkujan joukossa ainakin yksi puolustavakin viesti:

- Mietin kantaani kerjäämiseen pitkään, ja tulin siihen lopputulokseen, ettei kerjäystä ei pidä kieltää. Ei kerjääjien takia, vaan siksi, etteivät nykyiset kerjäläiset ala tekemään vakavampia rikoksia.