torstai 28. lokakuuta 2010

HS: Iranin suurlähetystöstä eronneelle diplomaatille turvapaikka Suomesta

Helsingin Sanomat: Iranin suurlähetystöstä eronneelle diplomaatille turvapaikka Suomesta 28.10.2010

Iranin suurlähetystöstä syyskuussa eronnut asiainhoitaja Hossein Alizadeh on saanut Suomesta turvapaikan. Hänelle ja hänen perheelleen on myönnetty pakolaisasema ja pysyvät oleskeluluvat Geneven pakolaissopimuksen perusteella.

Lähetystön kakkosmiehenä toiminut Alizadeh on yksi ns. Vihreiden lähetystöjen diplomaateista. Diplomaatit vastustavat Iranin hallintoa ja sen johtajaa Mahmud Ahmadinejadia. Viime vuotisten vilpillisiksi arvioitujen vaalien jälkeen suuret joukot iranilaisia lähti kaduille osoittamaan mieltään, mutta Ahmadinejadin hallinto tukahdutti mielenilmaukset väkivalloin.

Vihreitä diplomaatteja on nyt kuusi. Ennen vaaleja ulkoministeriön palveluksesta erosi kaksi ja vaalien jälkeen neljä diplomaattia.

Suomi myönsi Alizadehille turvapaikan nopeasti. "Syyt ovat ilmiselvät", nimettömänä pysyvä virkamies kommentoi Helsingin Sanomille. Ilmiselvillä syillä hän viittasi opposition edustajien kohteluun Iranissa.

Alizadeh itse kommentoi päätöstä helpottuneena ja kiitollisena. "En iloitse pelkästään itseni ja perheeni puolesta, vaan siksi että tämä todistaa, että Suomen viranomaiset ymmärtävät syvällisesti sen, mitä Iranissa nyt tapahtuu."