keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Pyhäjokiseutu: Pakolaisista syntyi sopimus

Pyhäjokiseutu: Pakolaisista syntyi sopimus 27.10.2010

Haapaveden kaupunki on tehnyt pakolaisten vastaanottamisesta sopimuksen ELY-keskuksen kanssa. Sopimuksen turvin kaupunki voi hakea valtiolta pakolaisten kotouttamisesta aiheutuneita kustannuksia.

– Tämä ei tarkoita sitä, että vastaanottokeskusta on tulossa. Pakolaistaustaiset henkilöt voivat valita asuinpaikkansa, ja näin saadaan valtiolta kustannukset pois, hallintojohtaja Maria Isosalo kertoo.

Kaupunki ryhtyy päivittämään pakolaisten kotouttamista koskevaa ohjelmaansa. Tällä hetkellä voimassa oleva ohjelma on vuodelta 2001.

Osa kotouttamista on Haapaveden Opiston jo järjestämä koulutus, joka on suunnattu maahanmuuttajille. Opistossa opiskelee tällä hetkellä noin 20 opiskelijaa, jotka edustavat yli 10 kansallisuutta. Opiskelijoiden joukossa on myös pakolaistaustaisia henkilöitä.

Maahanmuuttajille on tarjottu suomen kielen ja kulttuurin moduuli-tyyppistä koulutusta. Lisäksi maahanmuuttajat saavat opistolta ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaa koulutusta. Molemmat koulutukset rinnastetaan kotouttamiskoulutukseen.

Lue juttu kokonaisuudessaan 28.10. Pyhäjokiseudusta.