torstai 21. lokakuuta 2010

Kaupunkilehti Ankkuri: Vaimo odottaa kaksosia, mies passitettiin Suomesta

Pohjois-Kymenlaakso: Vaimo odottaa kaksosia, mies passitettiin Suomesta 20.10.2010

Burbuqe Halitilla on miehensä Selimin kanssa viime vuonna syntynyt poika. Nyt hän hän on 11. viikolla raskaana ja odottaa kaksosia.

Kosovon kansalainen Burbuqe Haliti on järkyttynyt Suomen maahanmuuttoviranomaisten tylyydestä. Halitilla on yksivuotias poika ja nyt hän odottaa kaksosia, joiden on määrä syntyä toukokuun alussa. Lasten isä Selim Haliti ei kuitenkaan saa Suomeen oleskelulupaa ja tiistaina hänet karkotettiin maasta.

Burbuqe Haliti tuli maanantaina itkien Ankkuriin ja kertoi tarinansa. Hän oli saanut tietää, että miehensä on otettu säilöön Kotkan poliisiasemalle odottamaan tiistaista maastakarkotusta.
–En tiedä, mitä mä tekisin. En jaksa enää, Burbuqe tuhersi.

Sodan keskeltä

Kertomansa mukaan Burbuqe saapui Suomeen Kosovon sodan jaloista 12 vuotta sitten yhdessä isänsä ja äitinsä kanssa. Burbuqe on syntynyt vuonna 1982. Isä on nyt 70-vuotias ja äiti 69-vuotias. Halitin mukaan he molemmat ovat sairaita ja tarvitsevat päivittäistä apua. Kaikilla on pysyvä oleskelulupa.

Burbuqe meni Selimin kanssa kihloihin vuonna 2007 ja naimisiin seuraavana vuonna. Kihloista alkaen Selim on rouvan mukaan anonut viisumia Suomeen, mutta sitä ei ole myönnetty. Vuonna 2008 mies haki Suomesta oleskelulupaa perhesiteen perusteella. Kielteisen päätöksen perusteena oli, että perhe ei pysty järjestämään hakijan toimeentuloa.

Lopulta viime kesänä, heinäkuun puolivälissä Selim Haliti tuli omineen Suomeen ja anoi Kotkassa turvapaikkaa ja oleskelulupaa. Miehen henkilöllisyys on pystytty varmistamaan. Selim on syntynyt vuonna 1985. Kerrotun mukaan hänellä ei ole rikollistaustaa. Häntä ei ole myöskään vainottu. Selim on albaani.

Burbuqen loukku

Ankkurin tietojen mukaan Selim olisi poliisikuulustelussa kertonut, että hänen asiansa Kosovossa ovat sinällään hyvin, mutta Kotkaan hän halusi perheensä takia; raskaana olevan vaimon ja runsas vuosi sitten syntyneen pojan takia. Myös hänen isänsä asuu Suomessa. Nämä seikat todistettiin asiakirjoin. Burbuqen mukaan Selim on myös vakuuttanut hankkivansa työpaikan ja hän opiskeli suomen kieltä vastaanottokeskuksessa.

Maahanmuuttovirasto ei kuitenkaan myöntänyt hakijalle sen enempää turvapaikkaa kuin oleskelulupaa. Kuulusteluissa Selim on tiettävästi sanonut, ettei hän edes tarvitse turvapaikkaa, vaan oleskeluluvan, jotta voi jäädä Kotkaan ja elättää perheensä.

Selimin taakkana taitaa olla oma-aloitteisuus, avoimuus ja suomalainen lainsäädäntöviidakko. Turvapaikkatarvetta ei kerrotusti ole. Ulkomaalaislaki puolestaan edellyttää, että ulkomaalaisella tulisi pääsääntöisesti olla oleskelulupa jo maahan saapuessaan. Tiettävästi Selim matkasi raskaana olevan vaimonsa ja poikansa kaipuussa autojen kyydillä halki Euroopan ja edelleen Ruotsin kautta Suomeen.

Toimeentulovaatimukset taasen eivät täyty, kun miehellä ei ole työpaikkaa eikä Burbuqe voi käydä töissä raskautensa, poikansa ja vanhempiensa tarvitseman avun takia. Äidillä on muun muassa reuma ja isänsä ei pysty juuri kävelemään.
Burbuqen mukaan hän ei voi jättää vanhempiaan, eivätkä nämä voi muuttaa Kosovoon, jossa heillä ei ole enää siteitä.
–Mitä minä teen. En jaksa enää, Burbuqe Haliti toistaa.