torstai 28. lokakuuta 2010

Anni Sinnemäki: Sananvapautta on puolustettava

Anni Sinnemäki: Sananvapautta on puolustettava 28.10.2010

On hienoa, että Oulun yliopiston ylioppilaskunta on noussut puolustamaan ihmisten oikeutta elää elämäänsä ilman väkivallan pelkoa. OYY julkaisi viime viikolla kannanoton, jossa se vaatii suvaitsevaisuuden edistämistä suunnitelmallisesti.

Nyt ylioppilaskuntaa vastaan on hyökätty polttopulloilla. Hyökkäys ylioppilaskuntaa kohtaan on huolestuttava ja tuomittava. Asia täytyy tutkia perusteellisesti.

On tärkeää, että yhteiskunnassa kaikki toimivat sen eteen, että tällaista väkivaltaa ei missään olosuhteissa hyväksytä. Tuoreessa muistissa on myös Pride-kulkueeseen tehty isku.

Sananvapaus ilman väkivallan pelkoa on asia, jota kaikkien poliittisten voimien tulee puolustaa, oli niiden välillä muutoin miten paljon poliittisia eroavaisuuksia hyvänsä.

_____________________________________________________

Uusi Suomi: Homovaino Oulussa: ”Terrorismia”

Oulussa asuvat vähemmistöt ovat joutuneet järjestelmällisen vainon kohteeksi. Näin sanoo vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Katri Immonen. Syksyn aikana kaupungissa on tapahtunut jo useita pelkoa herättäviä iskuja.

Immonen myöntää, että Oulun tapahtumia voi kuvailla äärioikeiston terrorikamppanjaksi.

- Tässä on hyvin selvä pelottelun meininki, halutaan näillä iskuilla saada ihmisiä hiljaiseksi, Immonen kuvailee.

Uusi Suomi uutisoi aiemmin, että seksuaalivähemmistöön kuuluvat ihmiset pelkäävät liikkua vähemmistön suosiman ravintolan lähistöllä. Tämän lisäksi yksittäisten Setan jäsenten, etniseen vähemmistöön kuuluvan ja erään vasemmistopoliitikon kodin seiniä ja ovia on töhritty.

Tuorein tapaus on Oulun ylioppilaskunnan toimitiloihin heitetty polttopullo. Poliisin mukaan isku aiheutti vähän vahinkoa kiinteistön ulkopintaan. Kiinteistön viereiseen aitaan oli myös spraymaalilla kirjoitettu sukupuolivähemmistövastainen teksti.

Vasemmisto-opiskelijat uskovat iskun syyksi ylioppilaskunnan kannanoton, jossa vaadittiin suvaitsevaisuutta kaupunkiin.


Katri Immosen mielestä äärioikeisto on nostamassa päätään Suomessa. Vasemmisto-opiskelijat ihmettelevät, miksi suojelupoliisi on ilmoittanut olevansa kehityksestä tietoinen, mutta ei tee mitään asialle.

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara sanoo, että supo on tietoinen Oulun tapahtumista. Hän ei kuitenkaan halua kommentoida polttopulloiskua.

- Paikallispoliisi tutkii asiaa. Heillä on ajankohtainen tieto.

Suojelupoliisin tietoon ei ole tullut, että äärioikeisto olisi Suomessa nyt erityisen aktiivista.

- Toiminta ei ole järjestäytynyttä. Kyse on yksittäisistä henkilöistä, joita ei voi sanoa edes ryhmiksi.

- Syytä huoleen ei ole, Lehto-Seljavaara vakuuttaa.

Oulun poliisin mukaan kaupungissa ei ole tapahtunut järjestelmällistä vähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Poliisi tutkii polttopulloiskua tuhotyön yrityksenä ja lievänä vahingontekona. Ainakin yhdestä homobaarin lähistön pahoinpitelyistä on tehty rikosilmoitus.