tiistai 20. syyskuuta 2011

Karjalainen: Terroristitkaan eivät ole kaikki niitä muita

Karjalainen: Terroristitkaan eivät ole kaikki niitä muita 20.9.2011

Aika täyttyi Suomessa. Onneksi ei kuitenkaan sillä pahimmalla mahdollisella tavalla, minkä Pohjola on saanut niin Ruotsin, Norjan kuin Tanskankin maaperällä jo karvaasti kokea. Poliisin ilmoitus Suomessa asuvien mahdollisista kytköksistä kansainväliseen terrorismiin tuli viikonloppuna. Nyt puhuttiin ulkomaille suuntautuvasta terrorismin rahoittamisesta ja ihmisten värväämisestä terroristijärjestöön. Terrori-iskuja ei Suomeen poliisin mukaan ollut kuitenkaan suunnitteilla. Siitäkin huolimatta lapsuuden aika kansainvälisen terrorismin suhteen on Suomessa viimeistään nyt loppu.

Suomen ensimmäinen terrorismin esitutkinta on johtanut kahden henkilön vangitsemiseen. Suomen sisäiselle tiedustelulle asia ei ole aivan uusi, sillä terrorismiepäilyihin liittyen Supo on tehnyt tiedusteluja jo vuodesta 2009. Kahden vangitun lisäksi asiaan liittyy poliisin mukaan myös muita henkilöitä.

Poliisin tiedottaminen asiasta on ollut äärimmäisen niukkaa. Vangittujen kansallisuutta tai etnistä taustaa ei ole kerrottu. Eri tiedotusvälineiden mukaan he ovat kuitenkin taustaltaan somalialaisia, mutta jo Suomen kansalaisuuden saaneita. Jos, ja mitä ilmeisimmin kun tämä tieto pitää paikkansa, terroristikytkennät viittaavat vahvasti islamistijärjestö Al-Shabaabiin.

Terroriepäilyjen paljastuminen juuri nyt osui Suomessa äärimmäisen herkkään aikaan. Maahanmuuttovastainen populistinen keskustelu ja ”mitäs minä sanoin”-mielipiteet tulevat sinkoilemaan varsinkin verkon avoimilla keskustelufoorumeilla. Terrorismin tukijoiden mahdolliset somaliyhteydet jos mitkä ovat monelle nimettömänä mielipiteitään laukovalle kuin heittäisi bensiiniä liekkeihin.

Siinä ei paljon auta, vaikka Suomen somaliliitto on voimakkaasti irtisanoutunut terrorismista ja tekee läheistä yhteistyötä myös suojelupoliisin kanssa.

On pelättävissä, että myös meillä täällä Pohjois-Karjalassa tilanne kärjistyy joillakin paikkakunnilla entisestään. Yksityisestä tulee yleistä, ja niin koko yhteisö saa kantaakseen terroristin leiman.

Maailmassa ei voi kuvitella kurjempaa paikkaa kuin on Somalia tänään. Jo peräti kahden vuosikymmenen ajan suurin osa maasta on ollut hallitsemattomassa tilassa. Keskushallinto on täydellisesti romahtanut ja vallalla ovat anarkia ja terrori.

Ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, vaivaa Itä-Afrikkaa vuosikymmeniin pahin kuivuus ja sitä seurannut nälänhätä. Pelkästään Somaliassa pelätään satojentuhansien, jopa lähes miljoonan ihmisen olevan vaarassa kuolla tänä syksynä nälkään. Avustustyötä vaikeuttaa ennen kaikkea Al-Shabaab, joka on estänyt hallitsemillaan alueilla kansainvälisten avustusjärjestöjen toiminnan.

Ei ole ihme, että ihmiset hakevat hädässään parempaa jostain muualta. Kaikki kurjuutta paenneet eivät kuitenkaan ole terroristeja, vaan tavallisia ihmisiä vahvuuksineen ja puutteineen. Kuten meissä suomalaisissa, myös maahanmuuttajissa on ahkeria puurtajia, mutta myös työtä vieroksuvia sosiaalituen kerjääjiä.

Terroristitkaan eivät ole kaikki ”niitä muita”. Sen osoitti myös Anders Behring Breivik.

Kirjoittaja on Karjalaisen toimituspäällikkö.

___________________________________

Etelä-Saimaa, pääkirjoitus: Terrorismi tuli lähemmäs Suomea

Suomessa on tullut julki ensimmäinen epäillyn terrorismirikoksen esitutkinta. Uutinen on merkittävä, mutta ei oikeastaan hätkähdyttävän yllättävä. Maailmalla tapahtuu paljon pahaa, eikä Suomi ole maailmasta enää niin syrjässä kuin joskus ennen. Rajat ovat avautuneet ja kaikenlainen yhteydenpito helpottunut. Se, että suomalaisessa politiikassa ja yhteiskuntaelämässä olisi pohjaa terroriteoille, tuntuu yhä äärimmäisen kaukaiselta ajatukselta, mutta ei se, että terroristeilla olisi täällä yhteyshenkilöitä, tukijoita, jopa ympäristö valmistella operaatioita, jotka toteutetaan jossain muualla.

Terrorismiin liittyvästä rahoittamisesta ja värväämisestä epäillään kahta henkilöä. Poliisin tiedotuslinja on ymmärrettävästi niukka; jatkossa voi tulla julki kovempiakin tietoja. Aihetta hätäisiin johtopäätöksiin ja pelkoihin tuskin kuitenkaan on. Se, että pidätys tapahtui suojelupoliisin ja keskusrikospoliisin parin vuoden seurannan jälkeen, osoittanee, että viranomaisvalvonta toimii ja yhteydet kansainvälisiin terrorismin torjuntaverkkoihin ovat kunnossa.

Ylilyöntejä saattaa kuitenkin olla odotettavissa joillakin tahoilla. Epäillyt ja vangitut henkilöt ovat julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan somaleja. Ne, jotka haluavat ruokkia maahanmuutto- ja ulkomaalaispolitiikan ympärillä vallitsevaa kiristynyttä ilmapiiriä, saavat uuden leimakirveen. Yksittäistapauksen yleistämistä ei kuitenkaan pidä hyväksyä. Suomessa asuvien somalien oma järjestö tuomitsee terrorismin yksiselitteisesti, ja pitää sen tiimoilta myös säännöllistä yhteyttä suojelupoliisiin.

___________________________________

Aamulehti, pääkirjoitus: Terrorismin pitkät lonkerot

Vaikka tieto Suomen ensimmäisestä terrorismirikostutkinnasta on huolestuttava viite kansainvälisen terrorismin pitkistä lonkeroista, kannattaa panna merkille kaksi merkittävää asiaa, jotka voivat auttaa hälventämään pahimpia pelkoja.

Ensimmäinen on suojelupoliisin arvio, että terrorismin uhka Suomessa on edelleen vähäinen, eikä syytä huoleen Suomessa sen takia ole. (AL 18.9.)

Nyt tutkittavassa rikosepäilyssä kyse ei ole suoraan Suomeen kohdistuvasta terroriuhasta vaan terrorismin rahoittamisesta ja värväystoiminnasta.

Toinen merkille pantava piirre on, että Suomessa asuva somaliyhteisö on tehnyt selvän pesäeron terrorismiin ja toimii yhteistyössä suojelupoliisin kanssa sen torjumiseksi. (AL 19.9.) Taustalla on epävirallinen tieto epäilyjen kohdistumisesta kahteen somaliin, mitä poliisi ei ole vahvistanut.

Terrorismi on tuomittavaa kaikissa tapauksissa, olipa sen tekijä kuka tahansa. Ja vaikka jonkin kansanryhmän jäsen siihen syyllistyisikin, koko ryhmää ei pidä sen perusteella tuomita.

_______________________________________

Kaleva, pääkirjoitus: Terrorismiepäily ei suuri yllätys

Oli vain ajan kysymys, milloin Suomestakin paljastuu terrorismiyhteyksiä. Tilanteessa on tärkeä huolehtia, että terrorismin torjunta on ajan tasalla. Ylilyöntejä on vältettävä.

Suomessa on ensimmäistä kertaa aloitettu terrorismi-rikosepäilyihin liittyvä esitutkinta. Keskusrikospoliisi on pidättänyt kaksi henkilöä, joista toista epäillään sekä terrorismiin värväämisestä että rahoittamisesta ja toista terrorismin rahoittamisesta.

Poliisi on varsin vaitonainen yksityiskohdista. Poliisi ei ole kertonut, mistä terroristijärjestöstä on kyse. Esitutkinnassa oleva terrorismiepäily ei ole kohdistunut Suomeen, vaan kauemmas rajojen ulkopuolelle.

Julkisuudessa on esitetty, että pidätetyt mies ja nainen liittyisivät somalialaistaustaiseen al-Shabaabin islamistijärjestöön, joka vannoo uskollisuutta al-Qaidalle. Vangittuna olevalla miehellä ja naisella on kummallakin somalialaiset nimet.

Oli vain ajan kysymys, milloin Suomesta löytyy terrorismikytköksiä. Suomessakin on ihmisiä, joilla on yhteyksiä terrorismiin, vaikka toiminta ei suoraan kohdistuisikaan Suomeen ja suomalaisiin.

Ei ole ollut salaisuus, että Suojelupoliisilla on seurannassa muutamia kymmeniä henkilöitä, joilla epäillään olevan yhteyksiä terroristijärjestöihin. Seuranta on nyt tuottanut tulosta, ja asia on siirtynyt keskusrikospoliisin tutkintaan.

Hallitus linjasi vajaat vuosi sitten yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa, että Suomeen kohdistuvat terroriuhat ovat vähäisiä.

Maailman tunnetuin terrorismitutkija Rohan Gunaratnan arvioi alkuvuodesta Kalevan haastattelussa, että pohjoismaat ovat valinneet liian pehmeän linjan terrorismiin. Pohjoismaat olisivat siten terroristijärjestöille otollisia paikkoja värvätä, hankkia varoja ja varusteita.

Vaikka uhka-arvioita ei ole tarpeen muuttaa yksittäistapauksen perusteella, yhteiskunnan suojelukoneiston on pysyttävä koko ajan valppaana ja hereillä.

Olennaista on, että tilannekuva terrorismiriskistä on ajantasainen. Ensiarvoisen tärkeää on ryhtyä toimiin, joilla ehkäistään maahanmuuttajien, mutta myös kotimaisten poliittisten liikkeiden radikalisoituminen.

Keskustelussa on varottava ylilyöntejä ja yleistyksiä. On tärkeää, ettei ruokita kielteistä ilmapiiriä jotakin tiettyä ryhmää vastaan.

Terroriteot maailmalla ja viimeksi Norjassa osoittavat, että terrorismia ei pidä yhdistää vain tiettyyn uskonnolliseen tai poliittiseen vakaumukseen tietylle alueelle.

Terrorismilla on pelottavat lonkerot, ja radikalisoitumista voi tapahtua missä tahansa. Myös kotimaan keskustelussa on torjuttava ääriliikkeiden mielipiteitä ja tartuttava niihin. Suvaitsevaisen enemmistön ei pidä tyytyä vaikenemaan ilmiöistä, jotka eivät kuulu parlamentaariseen demokratiaan.

Ilmiö on tunnistettu myös EU:n piirissä. Aiemmin tässä kuussa päätettiin perustaa asiantuntijaverkosto, jonka tavoitteena on ehkäistä väkivaltaista radikalisoitumista ja värväämistä. Verkostossa on mukana ruohonjuuritason tekijöitä kuten nuoriso-ohjaajia, sosiaalityöntekijöitä ja poliiseja eli juuri niitä, jotka arkisessa työssään joutuvat ensimmäisinä tekemisiin poliittisen radikalismin kanssa.

___________________________________


Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Lisää avoimuutta terroritutkintaan

Somalialaistaustaisen miehen ja mahdollisesti somalialaistaustaisen naisen pidättäminen toissa viikolla epäiltyinä terrorismirikoksista on poikkeuksellista Suomessa. Koska kyse on ensimmäisestä terrorismirikoksen tutkinnasta vuonna 2003 voimaan tulleen lain perusteella, tapaukseen liittyy erityistä mielenkiintoa.

Poliisi on hyvin vaitonainen. Se ei ollut maanantaihin mennessä kertonut juuri mitään yksityiskohtia tutkinnasta, ei edes epäiltyjen kansalaisuuksia. Asiaa koskeva tiedotustilaisuus pidettiin lauantaina.

Yksityiskohtien panttaaminen on ymmärrettävää tutkinnallisista syistä.

Liian nopeasti julkisuuteen päätynyt tieto voi johtaa esimerkiksi muiden epäiltyjen pakenemiseen tai todistusaineiston hävittämiseen. Tärkeintä on saada terrorismirikoksia juonivat kiinni.

Mutta koska asia on nyt jossain määrin julkinen, poliisin on laadittava hyvä viestintästrategia, jonka avulla turha levottomuus asian ympäriltä hälvenee.

Lauantaina ilmoitettu kymmenen päivän tutkintarauha ennen seuraavaa tiedotustilaisuutta tuntuu kohtuuttomalta, kun ottaa huomioon viime vuosina terrorismiin kohdistuneen huomion ja viime kuukausina velloneen rasismikeskustelun.

On kyseenalaista pantata tietoa pidätettyjen etnisistä taustoista sen jälkeen, kun media on voinut tarkistaa tiedon julkisista rekistereistä. Entä jos pidätetyt eivät olisi somalitaustaisia? Jättäisikö poliisi huhut vellomaan, vaikka pidätykset ja mediaspekulointi voivat aiheuttaa rasistisia purkauksia?

Somalien piirissä tutkinta on vaikea asia, sillä somaleihin kohdistuva rasismi on arkipäivän fakta. "Usein on niin, että yksi negatiivinen asia ottaa meiltä pois kymmenen positiivista asiaa", totesi Suomen somaliliiton varapuheenjohtaja Abdiaziz Godah STT:lle.

Rasismiin taipuvien kansanosien on hyvä viilentyä huomaamaan, että yhtään somalia ei ole aiemmin pidätetty terrorismista epäiltynä. Äidinkielenään somalia puhuvia asuu Suomessa noin 13 000.

Poliisin mukaan tutkinnassa ei epäillä, että mahdollinen terrorismi olisi kohdistunut Suomeen.

Vuonna 1977 syntyneen miehen rikosnimikkeet ovat värväys terrorismirikoksen tekemiseen ja terrorismin rahoittaminen.

Vuonna 1982 syntynyttä naista epäillään terrorismin rahoittamisesta.