maanantai 19. syyskuuta 2011

Verkkouutiset: Poliisi: Terrorismiepäillyt puhuvat, juttuun liittyy muitakin

Verkkouutiset: Poliisi: Terrorismiepäillyt puhuvat, juttuun liittyy muitakin 19.9.2011

Islamin tutkija pitää uskottavana arvailuja, joiden mukaan Suomen terrorismirikosepäilyissä voisi olla kyse rahansiirroista somaliyhteisöstä Afrikkaan Somalian sisäiseen kamppailuun tai verkostoihin.

Tutkija Marko Juntunen ei ole niin huolissaan tilanteesta, jos tämä pitää paikkansa.

– Jos kyseessä on Somalian sisäpolitiikka, en olisi siitä niin ihmeissäni tai Suomen näkökulmasta niin huolissani. Mutta jos paljastuu, että Suomessa on ollut toimijoita, jotka osallistuvat tällaiseen globaaliin islamismiin, jossa voidaan iskeä minne tahansa, tilanne näyttää minusta huomattavasti vakavammalta, Juntunen sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomessa olevat 12 000–13 000 somaliyhteisön jäsentä pitävät perhe- ja sukusuhteita yllä kotimaahan. Monet perheet ovat myös saaneet kärsiä siitä, että kovan linjan islamistijärjestö Al-Shabaab on niin voimakas Somaliassa.

Tämä ei voi olla vaikuttamatta ihmisten asennoitumiseen.

– Silloin ihmisillä tietysti on hyvin vähän sympatiaa tällaisia toimijoita kohtaan, Juntunen toteaa ja lisää, että monet ihmisethän nimenomaan pakenevat islamismin aiheuttamaa väkivaltaisuutta ja terrorismia.

Juntusen mukaan on aivan mahdotonta sanoa, kuinka monta ääri-islamistien kannattajaa Suomessa on.

– Ihmettelen, jos niitä jokunen ei mahdu joukkoon.


Naista epäillään rahoittamisesta

Suomessa terrorismirikoksista epäillystä kaksikosta saatiin maanantaina vain vähän uutta tietoa. Epäillyt ovat somalialaistaustaiset mies Helsingistä ja nainen Vantaalta.

Mies on 34-vuotias kuljetusyrittäjä ja Somalian kansalainen. Häntä epäillään terrorismiin värväämisestä ja terrorismin rahoittamisesta.

Nainen on 28-vuotias ja asuu tiettävästi Vantaalla. Juuri muuta tietoa hänestä ei julkisista lähteistä löydy. Naista epäillään terrorismin rahoittamisesta.

Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Kaj Björkqvistin käsityksen mukaan kaksikko on pyrkinyt kuulusteluissa selvittämään asioita.

Kokonaisuuteen liittyy muitakin ihmisiä, joita poliisi haluaa kuulustella. Björkqvist ei osaa vielä sanoa, tehdäänkö kiinniottoja lisää. Viranomaisilla on useiden kotietsintöjen jäljiltä takavarikossa asiakirjoja ja tiedostoja.

Suomessa selviteltävään juttuun ei liity rikostutkintaa muualla maailmassa.

Yhdyskunta ei suvaitse värvääjiä

Värväämisestä ja rahoittamisesta epäilty mies ilmoitti vuonna 2008, että hän on ammatiltaan opettaja.

Opetusviraston mukaan 34-vuotias mies ei ole opettanut julkisissa kouluissa ainakaan Helsingissä. Hän ei ole opettanut myöskään Suomen islamilaisessa yhdyskunnassa.

Imaami Anas Hajjar kertoo, että opettajiksi valitaan yhdyskunnan jäsenistä tunnettuja ja sopivia henkilöitä, joilla on riittävä koulutus.

Lyhyempien kurssien opettajiksi tulevien taustoja ja mielipiteitä tarkistetaan etukäteen.
– Tähän meillä on omia kanaviamme, sanoo Hajjar.

Opettajan valintaan vaikuttaa myös yhdyskunnan hallitus ja yhdyskunnassa on myös koulutusten edistymistä seuraava toimikunta. Hajjarin mukaan koulutuksessa korostetaan islamin keskilinjan mukaista uskonnollista tietämystä.

Yhdyskunnassa oli vuosia sitten yksittäinen tapaus, jolloin eräs kurssi piti lopettaa kesken. Syynä oli se, ettei koulutus edustanut yhdistyksen linjaa.

– Katsomme aina, miten koulutus edistyy. Jos jotain havaitaan, niin asiaan puututaan.