perjantai 20. huhtikuuta 2012

Hbl: Från Muxlim till drömfabriken

Hbl: Från Muxlim till drömfabriken 20.4.2012

Det sociala nätverket Muxlim.com kraschade men grundaren, Mohamed El-Fatatry ger inte upp. Hans vision är att visa att David är starkare än Goliat.

”Bolaget misslyckades men visionerna var en succé”, står det i David J. Cords bok Mohamed 2.0 Disruption Manifesto. Boken handlar om Mohamed El-Fatatry och Muxlims framgångssaga, en saga som tog slut när El-Fatatry i januari i år tvingades stänga nätverket.

Dagen var den tyngsta i hans liv, säger El-Fatatry.

– Jag insåg att det var nödvändigt att lägga ner sajten. Men jag anser att vi lyckades med föresatsen att krossa en del av de negativa attityderna gentemot muslimer världen över.

Muxlim grundades med avsikten att vara ett socialt nätverk för världens muslimer. I Finland belönades den med bland annat presidentens internationaliseringspris och priset Sammon tekijät. Mohamed El-Fatatry utsågs till muslimernas Linus Torvalds och fick uppmärksamhet även internationellt. Georgetown-universitetet placerade honom tre år i rad på listan över världens 500 mest inflytelserika muslimer.

– Efter den arabiska våren plockades Hosni Mubaraks namn bort från listan men mitt finns kvar, noterar El-Fatatry nöjt.

Muxlim blev ett förlustbringande företag och Mohamed El-Fatatry (som flyttade till Finland för att studera men aldrig avslutade studierna) säger att han gjorde ett avgörande misstag:
– Jag anställde för många med liknande kunskap och erfarenheter som jag har. Vi var för homogena.

Om hur många som använde Muxlim finns alltjämt varierande siffror. Mohamed El-Fafatry presenterar grafik som uppger nästan 600 000 användare per månad (år 2010).

Frågan vilken sajt Muxlims besökare nu finns på, besvarar Mohamed El-Fatatry med att intresset för att Muxlim skall återuppstå är stort.

– Och när vi återkommer ger vi oss till känna, förklarar han.

Nya Muxlim är tänkt att återuppstå som affärsföretag som hjälper världens muslimer att på nätet shoppa specialprodukter de har svårt att få tag på..

Också två andra projekt sysselsätter nu Mohamed El-Fatatry. Ett av dem heter Joukkoenkeli och skall, enligt visionerna, bli en webbplattform där drömmar möts, och kanske förverkligas.

Dessutom har El-Fatatry grundat ett nytt företag, Disrupt.

– Jag skall hjälpa den lilla människan, alltså David, och institutionen, alltså Goliat, att samarbeta.

Boken Mohamed 2.0 Disruption Manifesto, skriven av David J. Cord ges ut av förlaget Schildts & Söderströms.