perjantai 13. huhtikuuta 2012

Yle: Pikakäännytetty nuorukainen odottaa passia

Yle Oulu: Pikakäännytetty nuorukainen odottaa passia 13.4.2012

Pohjois-Suomesta Angolaan viety Antonio Dalas odottaa parhaillaan passia. Nuorukaisen tulevaisuus vaikutti valoisalta, sillä työpaikkakin oli tiedossa. Lääninrovasti Erkki Pirin mielestä pikapäätös käännytyksestä oli julma.

Pohjoisessa on seurattu 20-vuotiaan Antonio Dalasin vaiheita tiiviisti ja tunteella.

- Mielestäni oli ratkaisu oli mahdollisimman luonnoton ja julma. Juuri, kun asianomainen alkaa päästä elämän laidasta kiinni ja kaikki sellaiset tekijät, joita suositellaan ja pidetään yllä maahanmuuttajien kohdalla alkavat toteutua, niin sitten ne mitätöityvätkin kaikki, lääninrovasti Erkki Piri arvostelee maahanmuuttoviranomaisten päätöstä.

Peruste oli Pirin mukaan se, ettei nuorukainen täyttänyt oleskeluluvan saamisen kriteerejä. Antonio Dalas aloitti opinnot Ranuan kristillisessä kansanopistossa viime syksynä. Juuri ennen käännytystä hän kävi haastattelussa Kempeleessä autonasentajaopinnot tähtäimessään.

- Lisäksi eräs yrittäjä järjesti hänelle työpaikankin. Jos Antonio pääsee Suomeen, niin työtäkin on tiedossa, lääninrovasti Piri kertoo.

Pikakäännytyksellä vankilaan

Antonio Dalas kiidätettiin kolme viikkoa sitten, maaliskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna Pudasjärveltä Angolan pääkaupunkiin Luandaan. Siellä hän oli hetken vankilassa.

- Parhaillaan hän on majoitettuna erään perheen luona. Joka tapauksessa hän on turvassa, ettei tarvitse suurkaupungin kaduilla kävellä, lääninrovasti jaksaa iloita.

Pirin mukaan Antonio halutaan takaisin Suomeen. Läheiset ystävät ja tukijat näkivät hänen edistymisensä opiskelussa ja pyrkimyksen ammattioppilaitokseen.

- Se katkesi pahasti kesken. Joka tapauksessa Antonio itse haluaa kaikkein eniten takaisin Suomeen.

Pohjois-Suomeen Antonio tuli alaikäisenä, 17-vuotiaana. Ensiksi Helsinkiin, josta Oulun kautta Pudasjärven vastaanottokeskukseen.

- Tällä hetkellä hän odottaa passia. Olen tyytyväinen, jos hän sen saa. Sitten hän on kotimaassaan oikea kansalainen, ja passin perusteella hän voi sitten ryhtyä anomaan viisumia. Ja jos se onnistuu, niin hän pääsee takaisin Suomeen. Mikäli se toteutuu, niin olen hyvin onnellinen, lääninrovasti Erkki Piri sanoo.