maanantai 30. huhtikuuta 2012

Demari: Suurin joukoin suvaitsevaisuutta puolustamaan

Demari, pääkirjoitus: Suurin joukoin suvaitsevaisuutta puolustamaan 30.4.2012

Suomen suven lähestymiseen on jo yli vuosisadan kuulunut työväen joukkovoiman esittely vapputilaisuuksissa. Huomenna SDP, vasemmistoliitto ja ammattiyhdistysliike kokoontuvat eri puolilla Suomea.

On syytä toivoa, että tilaisuudet sujuvat kaikin puolin aurinkoisesti, mitä ainakin sääennusteet lupailevat. Poliittisia ja työmarkkinoihin liittyviä puheita tarkastellaan tässä lehdessä vasta seuraavana ilmestymispäivänä, torstaina.

Työväen vappukulkueet ovat kautta aikain keränneet myös vastavoimia. Onneksi oikeistolaisten protestit ovat vain harvoin johtaneet pientä suukopua pahempaan vastakkainasetteluun.

Toisenlainen joukkotapahtuma järjestettiin Norjassa torstaina. Oslossa ja eri puolilla maata kymmenettuhannet norjalaiset lauloivat alun perin Pete Seegerin säveltämän laulun Sateenkaaren lapsista. Laulu on hymni suvaitsevaisuudesta, erilaisuuksien hyväksymisestä ja väkivallan ja tappamisen vastustamisesta.

Norjan joukkosurmaaja Anders Behring Breivik oli oikeudenkäynnissään sanonut Norjassa lastenlauluksi kääntyneen kappaleen olevan esimerkki marxilaisesta aivopesusta.

Breivikin ajatukset eivät valitettavasti ole pelkästään hänen harhaisen mielensä yksinoikeutta. Vastaavia vihapuheita julkaistaan joka puolella Eurooppaa ja myös Suomessa. Yhteistä niille kaikille on erikoinen sisäänpäin kääntyminen, kaiken itselle vieraan pelkääminen ja suoranainen vihaaminen. Sivistyneiden länsimaiden olisi syytä miettiä, mistä syntyvät tuollaiset maailmasta ja pienimmästäkin sivistyneisyydestä irti olevat mielipiteet. Pelkkä globalisoituminen ja taloudellinen ja poliittinen epävarmuus eivät voi selittää kaipuuta tiukan hierarkkisiin ja suljettuihin yhteisöihin, jotka ovat "vapaita" kaikesta ulkoapäin tulevasta "saasteesta".

Breivik on yksinäinen mielipuoli. Valitettavasti hänen tekonsa ei silti ole täysin ainutkertainen. Ainakin Saksassa, Alankomaissa ja Belgiassa on tapahtunut jopa aseellisia hyökkäyksiä vähemmistöryhmiä vastaan. Viimeisten parin vuosikymmenen aikana maanosaamme on pesiytynyt sellaisia äärioikeistolaisia ryhmiä, joita aiemmin oli lähinnä Yhdysvaltojen "raamattuvyöhykkeellä". Nämä ryhmät ihannoivat oikeistoterroristeja, kuten Breivikiä ja Oklahoman pommittajaa Timothy McVeighiä. Pienistä vihateoista voi kasvaa laajempiakin uhkia.

Useat ryhmistä ovat myös niin sanottuja anti-jihadisteja, joiden mielestä islam ja muslimit ovat uhka länsimaiselle kulttuurille ja arvoille. On jäänyt oppimatta, että koko eurooppalainen kulttuuri on syntynyt islamin antiikista välittämänä ja maanosaamme palauttamana.