sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

HS: Ruohonen-Lerner: Hirvisaaren luottamus koko lailla mennyt

Helsingin Sanomat: Ruohonen-Lerner: Hirvisaaren luottamus koko lailla mennyt 15.4.2012
Turun Sanomat: Katainen: Leikittely hihamerkeillä ei soveliasta huumoria
Turun Sanomat: Kohudosentilta tutkintapyyntö Hirvisaaren avustajan blogista

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner aikoo selvittää, voiko eduskunnan hallinto auttaa kansanedustaja James Hirvisaaren (ps) avustajan Helena Erosen työsuhteen irtisanomisessa.

Eronen kirjoitti Uuden Suomen blogikirjoituksessaan poliisin työtä helpottavista hihanauhoista ulkomaalaisille.

"Eduskunnan kanslia kirjoittaa työsopimukset ja kyseinen kansanedustaja on avustajan lähiesimies. Kanslia hoitaa työsuhteeseen liittyvät asiat."

Ruohonen-Lernerin mukaan kanslian apu avustajan erottamiseksi olisi tässä tapauksessa perusteltua, koska Hirvisaaren avustajan kirjoittelu on muun muassa vahingoittanut Suomen mainetta ulkomailla.

"Tässä voi heittää eduskunnan hallinnolle pallon ja kysyä, olisiko tämä irtisanomisperuste, kun he ovat allekirjoittaneet työsopimuksen", Ruohonen-Lerner sanoi.

Hirvisaari on aiemmin ilmoittanut, ettei aio eduskuntaryhmänsä kehotuksesta huolimatta päättää koeajalla olevan Erosen työsuhdetta.

"Välitöntä eroa en ainakaan tänään ole antamassa", Hirvisaari muotoili sunnuntaina.

Hirvisaari sanoi aikovansa keskustella avustajansa työsuhteesta perussuomalaisten eduskuntaryhmän kanssa.

"Tämäntyyppinen toiminta vahingoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmää sekä puoluetta ja se vahingoittaa eduskunnan mainetta ja myös Suomen kansainvälistä mainetta ja tietenkin harmittaa monia ihmisiä", Ruohonen-Lerner sanoi.

Turun Sanomat kertoi sunnuntaina, että Helena Erosen blogikirjoituksesta on tehty tutkintapyyntö poliisille.

Lehden mukaan dosentti Johan Bäckman pyytää poliisia tutkimaan, syyllistyikö Eronen rikoslain tarkoittamaan kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

_____________________________________

Turun Sanomat: Katainen: Leikittely hihamerkeillä ei soveliasta huumoria

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kommentoi kansanedustaja James Hirvisaaren avustajan Helena Erosen blogikirjoituksesta syntynyttä hihamerkkikohua sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla.

– Se on aivan käsittämätön lausunto ihan keneltä hyvänsä, mutta varsinkin henkilöltä, joka jollakin tavalla liittyy politiikkaan, tässä tapauksessa kansanedustajan avustajalta, Katainen sanoi.

Vaikka kyse olisi huumorista, Kataisen mielestä pitäisi ymmärtää, mikä on soveliasta huumoria. Edes leikittely sillä, että ihmisiä jaetaan eri ryhmiin, on vakavaa.

Kansanedustaja Hirvisaari kertoi perjantaina, että pitää avustajansa Erosen edelleen tehtävässään, vaikka enemmistö perussuomalaisten eduskuntaryhmästä toivoi hänen erottavan tämän.

Hirvisaari ilmoitti asiasta blogissaan, mihin Eronen kommentoi: ”Halit maailman parhaalle pomolle.”

_______________________________________

Turun Sanomat: Kohudosentilta tutkintapyyntö Hirvisaaren avustajan blogista

Viro-lausunnoillaan viime vuosina kohauttanut dosentti Johan Bäckman on tehnyt Helsingin poliisille tutkintapyynnön perussuomalaisten kansanedustajan James Hirvisaaren avustajan Helena Erosen Uuden Suomen blogikirjoituksesta.

Bäckman pyytää poliisia tutkimaan, syyllistyikö Eronen rikoslain tarkoittamaan kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, kun hän kirjoituksessaan esitti ulkomaalaisille ja seksuaalivähemmistöjen edustajille erityistä kansallisuutta osoittavaa hihamerkkiä, jotta heidät erotettaisiin julkisissa tiloissa muista. Venäläisille ehdotetaan hihamerkkiä, jossa punamustalla pohjalla olisi sirppi ja vasara. Eronen kirjoittaa Bäckmanin mukaan muun muassa, että ”Sortavalasta tullut (pimeän) taksin kuljettaja pitäisi hihassaan punamustaa sirppiä ja vasaraa”.

Bäckman katsoo, että Erosen esitystä hänen asemansa huomioiden on syytä epäillä kansanryhmää vastaan kiihottavaksi. Hän myös muistuttaa, että ensimmäisen kerran Euroopassa ehdotetaan natsi-Saksan tyyppistä julkista rotuerottelua katukuvaan.

Bäckman itse on viime vuosina arvostellut venäläisissä tiedotusvälineissä kärkevästi ja joidenkin mielestä yksipuolisesti suomalaisia, virolaisia ja latvialaisia kirjoituksia venäläisistä ja leimannut niitä rasistisiksi. Hän muun muassa katsoi, etteivät Neuvostoliitosta eronneet valtiot ole oikeita valtioita ja että Viro on vain apartheid-valtio. Bäckmanin vahvasti virolaisvastaiset mielipiteet johtivat vuonna 2009 siihen, että vironvenäläisten tilaisuuteen matkannut Bäckman käännytettiin Tallinnan satamassa ja hän on ei-toivottu henkilö Virossa.

Kansanedustaja Hirvisaari ilmoitti lauantaina, ettei hän anna potkuja Helena Eroselle, jonka mielestä hänen humoristiseksi tarkoitettua kirjoitusta on vääristelty. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistö suositti avustajan irtisanomista.