perjantai 20. huhtikuuta 2012

HS: Kiistelty blogikirjoittaja Eronen: Satiirini kohdistui vähemmistövaltuutetun toimistoon

Helsingin Sanomat: Kiistelty blogikirjoittaja Eronen: Satiirini kohdistui vähemmistövaltuutetun toimistoon 20.4.2012
Uusi Suomi: Koomikot kertovat: Tämä meni pieleen hihamerkkikohussa
Ilta-Sanomat, pääkirjoitus: Hirvisaari pysyy yli kesän hyllyllä

Satiirini kohdistui vähemmistövaltuutetun toimiston tuohtumukseen siitä, että poliisi kysyy ulkomaalaistaustaisilta henkilötietoja, perusteli eduskunta-avustaja Helena Eronen (perus) kohua herättänyttä blogikirjoitustaan A-Studion Stream-ohjelmassa perjantaina.

Eronen muisteli, että Yle Uutiset oli äskettäin kertonut, että vähemmistövaltuutetun toimisto on tuohtunut siitä, että poliisi pysäyttää ulkomaalaistaustaisia henkilöitä ja kysyy näiden henkilöllisyyttä.

Eronen kertoi kirjoittaneensa satiirin siitä, pitäisikö ulkomaalaistaustaisilla olla hihamerkki, ettei poliisin tarvitsisi kysellä.

Julkisuudessa Erosen kirjoitusta on tulkittu muun muassa niin, että hän olisi ehdottanut hihamerkkejä ulkomaalaistaustaisille henkilöille.

Eronen kuvaili ohjelmassa blogikirjoittamistaan: "Tulee jokin juttu mieleen. En ajattele sen kummemmin."

Kysymykseen, miksi julkaista tällaisia juttua, hän perusteli: "Syntyy mielenkiintoisia keskusteluja."

Ohjelmassa mukana ollut puhekouluttaja Juhana Torkki puolusti voimakkaasti Erosta. Hänen mukaansa "kymmenvuotias lapsikin ymmärsi blogista, että Eronen ei vaadi hihamerkkejä".

Ohjelmassa haastateltu Helsingin yliopiston politiikan tutkija Jarmo Rinne puolestaan muistutti, että politiikassa mukana olevan on muistettava, mistä asemasta hän kirjoittaa.

Rinteen mukaan politiikassa mukanaolo rajoittaa yksityishenkilönä kirjoittamisen vapautta.

Katselijakysymykseen, mitä Eronen ajattelee kansanedustaja James Hirvisaaren määräaikaisesta erottamisesta perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, Eronen vastasi sen olevan "tosi surullista".

"Toisaalta olen kuitenkin ylpeä siitä, että hän seisoi omantuntonsa ja oikeudentuntonsa takana."

________________________________


Iltalehti: Hihamerkki Eronen Korkojen kera -ohjelmassa: Tarjouduin eroamaan

Perussuomalaisten James Hirvisaaren avustaja Helena Eronen tarjoutui eroamaan blogikirjoituksestaan nousseen kohun vuoksi.

Eronen ehdotti Uuden Suomen blogissaan aiemmin tässä kuussa hihamerkkejä maahanmuuttajille ja muille vähemmistöille. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hyllytti Hirvisaaren viideksi kuukaudeksi, kun tämä ei erottanut Erosta.

-Tarjouduin itse eroamaan, kun ajattelin, että James joutuu kantamaan liian painavaa ristiä. James sanoi, etten ole hänen mielestään tehnyt mitään väärin eikä hän suostu erottamaan minua, Eronen sanoi.

Hirvisaaren hyllytykseen hän ei halunnut ottaa kantaa.

Eronen on aiemmin sanonut ehdottaneensa hihamerkkejä vitsimielessä.

-Ei siinä ilmeisesti ollut vitsiä, kun se ei naurattanut ihmisiä. Jatkossa tulee varmemmin mietittyä, mitä kirjoitan.
Eronen kertoo myös saaneensa tuntemattomilta ihmisiltä outoja viestejä blogikirjoituksensa vuoksi.

-En olisi välttämättä halunnut tällaista kohua ja julkisuutta.

____________________________________

Uusi Suomi: Koomikot kertovat: Tämä meni pieleen hihamerkkikohussa

Kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) avustajan Helena Erosen blogikirjoitus hihamerkeistä epäonnistui kolmesta syystä: rakenne, kertojan asema ja yleisö eivät olleet kohdallaan.

Uuden Suomen toimittaja Teemu Kammonen pyysi ammattikoomikkoja kommentoimaan kohuttua Helena Erosen huumoriksi kuittaamaa blogikirjotusta.

- Vastuuta vitsistä ei voi koskaan ulkoistaa yleisölle. Vitsi on aina kertojan vastuulla, koomikko Jukka Lindström kertoo.

Koomikko Tomi Walamies näkee Erosen tekstissä ongelmana sen, että siitä puuttuu käänne, liioitteleva tilanne tai yllätys, joka kertoisi kirjoituksen olevan teknisesti vitsi.

Lisäksi hihamerkkikirjoituksessa ongelmana on koomikkojen mielestä Erosen asema suhteessa tekstiin ja yleisöön.

- Kaikesta voi tehdä vitsin, mutta kaikelle ei voi vitsailla. Tämä on tärkeä ero, Lindström kuittaa.

Helena Eronen kirjoitti blogitekstin, jossa ehdotettiin hihamerkkejä maahanmuuttajille Uuden Suomen Puheenvuoroon. Uusi Suomi poisti tekstin verkosta. Turun Sanomat uutisoi aiheesta ensimmäisenä.

Eronen yllättyi kirjoituksensa saamaa laajaa huomiota ja pyysi anteeksi niiltä, jotka loukkaantuivat blogikirjoituksesta.

Kohu johti James Hirvisaaren (ps.) erottamiseen perussuomalaisten eduskuntaryhmästä määräajaksi.

____________________________________

Ilta-Sanomat, pääkirjoitus: Hirvisaari pysyy yli kesän hyllyllä

Kansanedustaja James Hirvisaaren erottaminen viideksi kuukaudeksi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä tuntuu kovalta rangaistukselta. Rangaistuskaudelle osuu kuitenkin eduskunnan kesäloma, jonka aikana ryhmät eivät työskentele.

Luottamuksen palautumisen ehtona lienee ajan kulumisen lisäksi myös se, ettei Hirvisaari avustajineen enää päästä sellaisia sananpaukahduksia, jotka ryhmä tulkitsee puoluetta vahingoittaviksi.

Hirvisaari joutui jäähylle, koska ei suostunut vaihtamaan avustajaansa Helena Erosta, joka oli blogitekstissä ehdottanut ulkomaalaisten vaatteisiin tunnisteita poliisin työn helpottamiseksi.

Jussi Halla-aho oli aikaisemmin selvinnyt kahden viikon erolla toivomuksestaan saada Kreikkaan sotilasjuntta ja panssarivaunut panemaan mellakoijat kuriin.

Onko yli 20 viikoksi hyllytetty Hirvisaari ryhmälle kymmenen kertaa hankalampi tapaus kuin kahdella viikolla selvinnyt Halla-aho? Tuskin ryhmä näin laskee, sillä politiikka ei ole aritmetiikkaa.

Ilmeisesti puoluejohtaja Timo Soini ja eduskuntaryhmää johtava Pirkko Ruohonen-Lerner ovat katsoneet puolueen edun vaativan rangaistusasteikon koventamista, jotta sooloilukohut eivät jatkuvasti varastaisi huomiota puolueen oppositiopolitiikalta.

Sillä rintamalla on ensi viikolla paljon pelissä, sillä käsittelyyn tulee ensimmäisen kerran tällä vaalikaudella välikysymys, jossa on mukana koko oppositio. Pietari Jääskeläisen (ps) ensimmäisenä allekirjoittamaan kysymykseen Suomen kokonaisvastuista euroalueen kriisissä on keskustan lisäksi yhtynyt myös kahden miehen vasenryhmä.

Jos hihamerkkijupakka ja Hirvisaari-show olisivat jatkuneet, perussuomalaisten mahdollisuus saada eurokriisillä uusia propagandavoittoja olisi heikentynyt. Siksi Soinin piti järjestää rivit suoriksi aikaisempaa karskimmin.

Hirvisaari on hyväksynyt rangaistuksensa mutta pysynyt silti kommentointituulella. Hän sanoi eilen Iltalehdessä harrastavansa ”värikästä tekstiä, provosointia ja tahallista kärjistystä juuri sitä varten, että niitä luetaan”.

Hirvisaari sanoo, ettei kukaan jaksa lukea harmaata asiatekstiä. Voisi olla hyväksi opetella jaksamaan, sillä juuri sellaisessa tekstiasussa hallituksen esitykset tulevat eduskuntaan. Ne eivät sisällä hihamerkkihuumoria.