maanantai 16. huhtikuuta 2012

Yle: Koulut puuttuvat rasismiin heikosti

Yle Oulu: Koulut puuttuvat rasismiin heikosti 16.4.2012

Useiden tutkimusten mukaan koulut ovat yksi keskeisimmistä rasismin ympäristöistä. Tutkijan mukaan rasismi on hyväksytty osaksi länsimaista kulttuuria, mihin myös suomalaisnuoret kastetaan.

- Kansojen ja kulttuurien hierarkia tulee koulussa niin sanottuna piilo-opetussuunnitelmana. Esimerkiksi oppikirjojen ja tuntien sisällöissä puhutaan hyvinkin länsimaalaisesta perspektiivistä. Siellä ei tuoda eri maailmojen olosuhteita ja tilanteita tarpeesi vahvasti opetuksen osaksi, toteaa yhteiskuntatieteen tohtori Anne-Mari Souto.

Maanantaina Oulussa pidetyssä Koulu ja Rasismi -seminaarissa puhuneen Souton mukaan esimerkiksi opetussuunnitelmat eivät puhu rasismista lainkaan.

- Monikulttuurisuustyötä tehdään kouluissa kiitettävästi, mutta varsinaiseen rasismiin puututaan koko koulujärjestelmässä heikosti. Puhutaan kyllä suvaitsevaisuudesta, mutta rasismi -sanan käyttöä vältetään. Osa kouluista jopa kieltää kokonaan, että rasismia ei ole heidän koulussaan. Miten voidaan puuttua ongelmiin, jos sen olemassaoloa ei edes tunnusteta? On eri asia olla hyväksymättä rasismi, kuin kieltää sen olemassaolo sulkemalla silmät.

Kouton mielestä rasistiset asenteet kaipaisivat kohdennettua nuorisotyötä.

- Ammattikasvattajilla on suuri velvollisuus käydä nämä asiat läpi osaltaan ja miettiä sen jälkeen mitä arvoja tai sanoja jakavat nuorille. Opettajat, koulut, nuorisotyöntekijät ja poliisit ovat nuorten malleja tässä. Kouluilla pitäisi olla riittävän vahvat tavoitteet kitkeä rasismi.

Souton mukaan nuorisolla ei ole myöskään riittävää verkostoa, tukea tai ryhmää, missä rasismia kokenut voisi käsitellä asioita.

Myös lainsäädäntö kaipaisi Souton mukaan muutoksia.

- Mielestäni liikaa tartutaan siihen, että onko teon taustalla tunnistettavissa rasistiset motiivit, kun voitaisiin tarkastella pikemminkin toiminnan seurauksia.