MTV3: Maahanmuuttajien määrä kaksinkertaistuu - ministeriö kiirehtii uussuomalaisia töihin 20.4.2012
Helsingin Kustaankartanossa on suorastaan ruuhkaa. Minä ja kuvaajani Timo joudumme keskeyttämään kuvaukset jatkuvasti tukkiutuvan väylän vuoksi. Ruuhka syntyy siitä, kun pyörätuolit valuvat kilpaa kohti kahvintuoksua.
Kupposia kattaa Bozena Nowosielska, Puolasta Suomeen 4 vuotta sitten muuttanut sairaanhoitaja. Se, että hän on nyt töissä täällä vanhustenkeskuksessa, ei ole itsestäänselvyys.
– Ensin oli hirveän vaikeaa, kun ei osannut sanoa kuin "hyvää päivää", Bozena aloittaa, "mutta onneksi on tämä viittomakieli", hän jatkaa ja väläyttää herttaisen hymynsä.
Kolmen kuukauden kielikylvyn jälkeen oli aika opiskella. Hän joutui kouluttautumaan uudestaan alusta alkaen. Puolalaisesta sairaanhoitajasta tuli uussuomalainen lähihoitaja. Mutta miltä tuntui opiskella samat asiat toiseen kertaan?
– On se vähän tylsää. Olisi kiva oppia vain uutta ja saada mahdollisuus suorittaa etukäteen se, mitä jo osaa, Bozena kertoo samalla ohjaten Irma Saarikoskea, kartanon asukasta, kohti kahvipöytää.
"Jos ei hoideta hyvin, edessä suuria ongelmia"
Kotoutumisasiat siirtyivät sisäministeriöltä työ- ja elinkeinoministeriön rooteliin vuoden alusta. Ministeri Lauri Ihalainen (sd) lupaa pistää tikkua ristiin uuden sektorin suhteen.
– Meillä on nyt ulkomaalaisia 170 000 ja tällä kasvuvauhdilla vuonna 2020 heitä on 330 000. Jos me ei tätä kotoutumisasiaa hoideta hyvin, siitä tulee suuria ongelmia, Ihalainen sanoo.
Kevään kehysriihessä hallitus päätti lisätä kotouttamiseen suunnattavaa työllistämiskoulutusta noin viidellä miljoonalla eurolla seuraavat neljä vuotta.
– Meillä on paljon maahanmuuttajia, jotka haluavat kehittää kielitaitoaan, haluavat tulla työllistämiskoulutukseen, mutta niitä paikkoja ei ole. Odotusajat ovat olleet yli puoli vuotta ja tällainen ei vaikuta kovin viisaalta, ministeri jatkaa.
"Alusta aloittaminen turhauttaa"
Ministeri haluaa ottaa opiksi Bozenan esimerkistä.
– Pitäisi nämä aikaisemmat opinnot paremmin noteerata täällä ja katsoa että ne on yhteensopivia. On sekin aika turhauttavaa jos joutuu aloittamaan ihan alusta, Ihalainen kuittaa.
Maahanmuuttajien työttömyys on kolme kertaa suurempi kuin valtaväestön. Kiire heidän työllistämiseksi kasvaa, sillä maahanmuuttajien määrä kaksinkertaistuu tällä vuosikymmenellä.
Hallituksen kehysriihessä tekemä satsaus ei riitä, sillä kotouttamiskoulutuksen tarve on lähes kaksinkertainen tällä hetkellä käytössä olevaan rahaan nähden. Budjetti on nyt 40 miljoona euroa vuositasolla - ministeriö pitää riittävänä summana 60 - 80 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaisi, että 4300 uutta maahanmuuttajaa pääsisi työllistämistoimenpiteiden piiriin ja jonot purkautuisivat. Tällä hetkellä esimerkiksi Espoossa toimenpiteisiin pääsy voi kestää yhdeksän kuukautta.
– Se odotusaika ei ainakaan edistä työllistymistä, maahanmuuttojohtaja Kristiina Stenman vastaa ministeriöstä.
Nostamalla budjetti tarvetta vastaavalle tasolle, noista yhdeksän kuukauden jonoista saataisiin Stenmanin mukaan viisi kuukautta pois. Ministeriön mukaan panostus maksaisi itsensä vähintään takaisin.
– Jos ajatellaan pelkästään tilannetta työmarkkinatuen osalta, niin jo kuukauden lyhennys toimenpidejonoista tarkoittaa yhdeksän miljoonan euron säästöä valtiolle, Stenman valaisee.
Palaute kannustaa
Bozena on tyytyväinen nykyiseen työhön ja kieltä oppii koko ajan lisää puhumalla heidän kanssa, jotka seuraa eniten tarvitsevat - Kustaankartanon asukkaiden parissa. Myös palaute kannustaa Bozenaa jatkamaan.
– Pidän kovasti Bozenasta. Hän on niin ystävällinen, hymyilee Saarikosken Irma.