torstai 19. huhtikuuta 2012

Vartti: Kerjäläiset käyttivät kaupungin antamat kotimatkarahat vuokranmaksuun

Vartti: Kerjäläiset käyttivät kaupungin antamat kotimatkarahat vuokranmaksuun 19.4.2012

Kaikki marraskuussa 2010 Helsingin Kalasatamasta häädetyistä romaneista eivät käyttäneet kaupungin antamia matkarahoja kotimaahansa palaamiseen. Tiettävästi ainakin yksi seurue käytti heille annetut, lähtömaahan matkustamiseen tarkoitetut rahat asunnon vuokraamiseen Suomesta.

Helsingin kaupungin sosiaalivirasto lähetti marraskuussa 2010 Kalasatamassa majailleet romanit kotimatkalle turvallisuussyihin vedoten sen jälkeen, kun heidän leirissään riehui tulipalo. Palo syttyi, kun leiriläiset ottivat sähköä autoihinsa sosiaalikeskus Sataman ulkopuolelta.

Kaupunki antoi sosiaalikeskus Sataman pihalle majoittuneille romaneille lento- ja lauttalippuja sekä bensarahaa yhteensä 6 500 euron arvosta.

Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan, Jarmo Räihän mukaan osa rahoista ei kulunut alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.

- Yksi seurueista ei lähtenyt pois maasta, vaan vuokrasi matkaan tarkoitetuilla rahoilla Suomesta asunnon, johon majoittui useita ihmisiä, Räihä kertoi romanikerjäläisyyttä käsitelleen lehdistötilaisuuden yhteydessä keskiviikkona.

Kerjäläisten määrä jyrkässä kasvussa

Romanikerjäläisten määrä pääkaupunkiseudulla on parin viime viikon aikana kasvanut nopeasti. Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla arvellaan oleskelevan vähintään 200 ulkomailta Suomeen tullutta romania ja määrän uskotaan kasvavan edelleen.

- Tämänhetkisen arvion mukaan romaneita on odotettavissa kesäksi sama määrä kuin aikaisempina vuosina eli noin 400 - 500, Jarmo Räihä totesi.

Romanien määrä Helsingin katukuvassa on viime vuosien tavoin kasvanut nopeasti pääsiäisen jälkeen.

Osa romanikerjäläisistä on ollut Suomessa talven yli, mutta heidän majapaikoistaan on vain karkeita arvioita. Joidenkin heistä arvellaan majoittuneen yksityiskoteihin.

- Osa on vuokrannut asunnon itse, osaa puolestaan ovat auttaneet Suomessa asuvat romanit sekä suomalaiset kansalaisaktivistit, Räihä kommentoi.

Silminnäkijähavainnon mukaan pääosin autoissa yöpyviä romanikerjäläisiä on nähty kevään aikana ainakin Helsingin ja Lahden välisen moottoritien levähdysalueilla.

___________________________________________

Yle Savo: Kerjäläiset saapuivat jo Savon korkeuksille

Kevään ensimmäiset Romanian kerjäläiset ovat saapuneet Savon korkeuksille. Esimerkiksi Kuopion keskustassa on tehty havaintoja joistakin soittajista ja kerjääjistä, ja lisäksi poliisilla on Kuopiosta tuore havainto romanialaisten ryhmästä, joka oli liikkeellä Suomessa rekisteröidyllä autolla.

Myös Joensuussa on tehty havaintoja romanialaisista.

Viranomaiset arvioivat aiemmin keväällä, että Itä-Euroopasta saapuvat kerjäläisjoukot levittäytyvät tänä kesänä aiempia vuosia laajemmalle alueelle Suomeen. Näin ennakoidaan käyvän juuri siksi, että monella on nyt käytössään auto, joten liikkuminen Helsingin ulkopuolelle on entistä helpompaa.

Kenttäylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Pohjois-Savon poliisilaitokselta kertoo, että myös Savoon on odotettavissa enemmän kerjäläisjoukkoja kuin aiempina vuosina. Pohjolainen kuvailee kesäajan kerjäämistä eri muodoissaan laajaksi ilmiöksi myös Savon korkeuksilla.

- Ilmiöön kuuluu passiivista katukerjäämistä ja -soittamista, mikä ei itsessään ole lainvastaista. Sen sijaan aggressiivinen kaupustelu on laissa kielletty ja siihen puutumme. Tällaisesta autojen pysäyttelystä ja kaupantekoon pakottamisesta on meilläkin kokemusta edellisvuosilta, etenkin toissakesältä, Pohjolainen kertoo.

Poliisilla on kokemuksia esimerkiksi Italiasta Suomeen saapuneista kauppiaista, jotka pyrkivät myymään huonolaatuisia aggregaatteja selvästi ylihintaan.

Aggressiivisesta kerjäämisestä tarvitaan havaintoja

Poliisin mukaan autoilla liikkuvia kerjäläisiä seurataan erityisen tarkasti.

- Jos on varaa liikkua Suomessa rekisteröidyllä autolla ja ostaa siihen polttoainetta, voi kysyä, onko kyse köyhistä kerjäläisistä vai liittyykö asiaan muuta rikollisuutta tai jopa järjestäytynyttä toimintaa, Pohjolainen sanoo.

Kenttäylikomisarion mukaan kansalaisten havainnot juuri aggressiivisesta kerjäämisestä ovat poliisille kullanarvoisia. Niitä voi ilmoittaa hätäkeskuksen kautta.

- Yksittäisetkin havainnot voivat olla tärkeitä, sillä poliisi ei voi valvoa eikä puuttua aggressiiviseen kerjäämiseen ilman tietoa tapahtumista. On tärkeää päästä osoittamaan näille ryhmille, että valvonta toimii ja aggressiiviseen käytökseen puututaan heti. Silloin he yleensä väistyvät muualle ja kierre ei pääse jatkumaan, Pohjolainen muistuttaa.

- Poliisilla on useita keinoja puuttua ilmiöön. Monilla romanialaisilla on tosin mukana lapsia, mikä hankaloittaa tilannetta, sillä esimerkiksi kiinniottoa ei voi silloin tehdä.

Sosiaalitoimi puuttuu, jos mukana on lapsia

Poliisin lisäksi kerjäläistilannetta seuraavat myös kaupunkien virkamiehet, erityisesti sosiaalitoimi. Kuopion kaupungin sosiaalijohtajan Jarmo Rautjärven mukaan Kuopiossa ei ole vielä ollut vakavaa kerjäläisongelmaa ja jos sellainen näyttää kehittyvän, asiaan puututaan.

- Mallia voi silloin ottaa vaikkapa Helsingistä. Lähinnä tilanne koskettaa meitä siinä tapauksessa, että esimerkiksi katukerjääjien mukana on alaikäisiä lapsia. Silloin tulee tarpeeseen selvittää, millaisissa oloissa lapset täällä elävät.

Sosiaalijohtajan mukaan myös kaupungille voi tehdä ilmoituksen, jos kerjäläisten toiminta epäilyttää.