perjantai 27. huhtikuuta 2012

Aamulehti: Ylläpidon tiedote: Lopetamme rasismin nyt

Aamulehti: Ylläpidon tiedote: Lopetamme rasismin nyt 27.4.2012

Aamulehden blogien kielenkäyttö meni muutamana viime päivänä yli kaikkien rajojen maahanmuuttokeskustelussa. Parissa blogimerkinnässä leimattiin kokonainen kansa, somalit, niin agressiivisella tavalla, että sitä emme kerta kaikkiaan voi hyväksyä.

Blogiemme sääntöjen kaksi ensimmäistä pykälää ovat:

1. Kunnianloukkaukset. Tiettyä ihmistä tai selvästi rajattua ihmisryhmää solvaava kirjoittelu on ehdottomasti kielletty.
2. Rasismi. Kansanryhmää vastaan kiihottava ja valheellinen kirjoittelu on ehdottomasti kielletty. Syrjinnän lisäksi ihmisarvoa loukkaavat esimerkiksi väkivaltaan yllyttävät sekä yksilöön tai kansanryhmään kohdistuvat vihaa lietsovat sisällöt.

Näistä säännöistä pidämme kiinni ja lopetamme loukkaavan rasistisen kielenkäytön nyt ja tähän paikkaan.

* * *

Loukkaavien kirjoitusten pontimena oli äskettäin uutisoitu raiskaustapaus. Kaksi alaikäistä poikaa sai vajaan kahden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen nuoren tytön raiskauksesta.

Hirvittävä rikos, mutta emme pidä asiallisena tämän tuomion yhteydessä poikien etnisen taustan korostamista. Sillä etnisellä taustalla on nyt kuitenkin meidänkin blogeissamme riekuttu ja sitä emme hyväksy.

Kielenkäyttö on kaikkiaan ollut kyseisten merkintöjen kommenteissa ala-arvoista.

Kaiken huipuksi myös meidän sivuillamme on levitetty linkkiä verkkosivulle, jossa kyseiset rikoksen tekijät on mainittu nimeltä. Tämä on jo vakava asia.

Olemme poistaneet kaksi aiheeseen liittynyttä blogikirjoitusta. Lisäksi olemme antaneet useammalle blogiemme jäsenelle porttikiellon. Jos vastaavaa vielä esiintyy, niin annamme porttikiellon välittömästi.

* * *

Maahanmuutto on tunteita herättävä aihe. Oletan, että tähänkin ylläpidon kirjoitukseen ilmestyy pikaisesti kommentteja tyyliin "niin jatkuu sensuuri ja suvaitsevaiston hyssyttelylinja".

Haluaisin jo ennakkoon muistuttaa, että Aamulehti kannattaa avointa keskustelua maahanmuuton ongelmistakin - mutta edellytämme keskustelulta asiallisuutta. Olemme jopa tällä viikolla tehneet asiallisen uutisen ulkomaalaisten Suomessa tekemistä raiskauksista.

Viljanmaan Tonin juttu oli erinomainen keskustelunavaus. Ei pilata sitä rasismilla.

Seppo Roth