lauantai 28. huhtikuuta 2012

Kansan Uutiset: ”Vaikka olisi pää kainalossa, niin virolainen kuskataan rajan yli”

Kansan Uutiset: ”Vaikka olisi pää kainalossa, niin virolainen kuskataan rajan yli” 28.4.2012

Sosiaalifoorumin Orjalaiva-seminaarin mukaan Suomessa on kahdet työmarkkinat: yhdet kansalaisille, toiset ulkomaalaisille orjille.

Palkkaa maksetaan alle työehtosopimuksen tai se jätetään maksamatta, kun työnantaja katoaa. Ylityökorvauksia ei tipu ja töitä tehdään sairaana. Samalla asutaan asuntovaunussa tai navetassa.

Virosta Suomeen tulevia työntekijöitä hyväksikäytetään jatkuvasti. Tallinnassa sunnuntain ja maanantain välisiä lauttamatkoja Helsinkiin on alettu kutsua orjalaivoiksi, Eve Kyntäjä SAK:sta kertoi järjestön seminaarissa Sosiaalifoorumissa.

Kyntäjä sanoi, että ulkomaalaisten työntekijöiden oikeuksien polkemisesta seuraa työelämän yleinen rapautuminen. Ulkotyöläisten aseman parantaminen on siksi kantaväestön etujen mukaista.

Vain kahdeksan valvojaa

Työsuojelutarkastaja Pirjo Laukkanen ajelee parhaimmillaan viisi tuntia päivässä selvittämässä, noudattavatko suomalaiset yritykset lakeja ja työehtosopimuksia käyttäessään ulkomaista työvoimaa.

Laukkasella riittää töitä, sillä Suomessa on vain kahdeksan ulkomaalaistyön valvojaa ja vähän tutkivia poliiseja.

Ulkomailla laaditut työsopimukset ovat välillä ihmisoikeuksien vastaisia. Yritykset eivät maksa työnantajamaksuja, työaikaa ei seurata ja työtä tehdään yli 12 tuntia vuorokaudessa ilman lepopäiviä. Kirjanpito työajoista, palkoista ja vuosilomista saattaa puuttua kokonaan.

Työntekijät eivät välttämättä tiedä, mille työnantajalle he työskentelevät tai edes millä paikkakunnalla työtä tehdään. Työnantaja ei maksa päivärahaa mutta laskuttaa silti työntekijöitä pienestä asunnosta, jossa nukkuu kymmenen ihmistä.

Työtapaturmavakuutuksien puute on myös tavallinen ongelma.

– Suomessa vakuuttaminen on pakollista, mutta vaikka olisi pää kainalossa, niin virolainen työntekijä kuskataan rajan yli ja unohdetaan sinne, Laukkanen sanoi.

Työsyrjinnästä 300 euron sakot

Laittomat menettelyt ovat mahdollisia, koska ulkomailta Suomeen lähetetty työvoima on painostuksen alaisena eikä pysty itse vaatimaan oikeuksiaan.

Seminaarissa esitettiin ratkaisuiksi valvonnan lisäämistä sekä liittojen herättelyä järjestäytymättömien työntekijöiden arkeen. Myös tuomioiden koventaminen vaikuttaisi tilanteeseen.

Nykyisin yritykset saavat lakien ja työehtojen rikkomisesta jättimäiset tulot, vaikka jäisivät kiinni. Eräs työnantaja tuomittiin kolmen oikeusasteen taistelun jälkeen vuosia jatkuneesta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Yrittäjä sai noin 300 euron sakot ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

– Kyllä minäkin näillä voitoilla ryhtyisin rikolliseksi, Laukkanen veisteli.