maanantai 23. huhtikuuta 2012

Etelä-Suomen Sanomat: Breivikin ajatukset eivät vieraita Suomessakaan

Etelä-Suomen Sanomat, pääkirjoitus: Breivikin ajatukset eivät vieraita Suomessakaan 23.4.2012

Norjassa alkoi viime viikolla terroriteoista syytetyn Anders Behring Breivikin oikeudenkäynti, joka palautti jälleen katkerasti mieleen viime heinäkuussa Oslossa ja Utøyan saarella tapahtuneen murhenäytelmän. Se on ollut tuskallista seurattavaa etenkin surmansa saaneiden ihmisten läheisille samoin kuin kaikille muillekin, jotka tuntevat myötätuntoa uhreja ja heidän perheitään kohtaan.

Oikeudenkäynnissä suuri yleisö on joutunut kuulemaan Breivikin itsensä kertomana taustoja ja selityksiä käsittämättömälle teolle, jota tämä ei vieläkään millään tavoin suostu katumaan. Prosessilla on kaikessa karmeudessaan puolensa. Yleensähän terroristi itsekin menehtyy iskunsa yhteydessä, jolloin hänen ajatusmaailmansa jää enemmän tai vähemmän hämäräksi.

Breivik on nyt päässyt monen mielestä jopa turhan estottomasti esittelemään omaa sairasta maailmankuvaansa oikeuden ja suuren yleisön edessä. Jos Breivikin sanomisia tutkii tarkemmin, niistä löytyy hämmentävän paljon yhtäläisyyksiä eräiden Suomessa viime aikoina päätään nostaneiden ryhmittymien kielenkäytön kanssa.

Breivik ei tunnustanut oikeuden laillisuutta, koska se on hänestä saanut toimivaltansa puolueilta, jotka kannattavat monikulttuurisuutta.

Perinteisesti monikulttuurisuudella on käsitetty eri kulttuurien välistä vuorovaikutusta. Sana tulee kuitenkin halventavassa mielessä nopeasti vastaan, jos viitsii edes vilkaista erilaisia ääriliikkeiden keskustelupalstoja. Siellä monikulttuurisuus koetaan suureksi uhaksi, jonka pelätään tuhoavan suomalaisen yhteiskunnan, ennen pitkää jopa koko Suomen kansan.

Monikulttuurisuuden vastainen taistelu näyttää olleen Breivikin keskeinen motiivi sille, että hän tappoi kylmäverisesti 69 viatonta norjalaisnuorta. Heidän lisäkseen Breivik surmasi kahdeksan ihmistä Oslon hallintokorttelissa räjäyttämällään pommilla. Tavoite oli vielä paljon pahempi. Toteutumattomalla kolmoispommi-iskulla Breivik pyrki tappamaan koko Norjan hallituksen. Yhdeksi kohteeksi hän suunnitteli suuren sanomalehti Aftenpostenin ja yleisradioyhtiö NRK:n rakennusta, koska halveksii liberaaleja toimittajia.

Vallassa olevien demonisoiminen, oikeuslaitoksen riippumattomuuden kyseenalaistaminen ja median leimaaminen valehtelevaksi roskajoukoksi eivät ole vieraita argumentteja Suomessa tietyissä piireissä parhaillaan käytävässä poliittisessa keskustelussa, ikään kuin kaikki edellä mainitut olisivat yhteisessä salaliitossa kansallisia arvoja vaalivia tahoja kohtaan.

Se on tietenkin täyttä pötyä, johon toivottavasti kaikki kirjoittajat eivät itsekään usko. Ja vaikka räikeimmät kannanotot selitettäisiin jälkeenpäin huumoriksi, kannattaisi ottaa huomioon, että jossain omassa yksinäisyydessään voi aina olla joku, joka ottaa ne liiankin tosissaan.