lauantai 21. huhtikuuta 2012

Iltalehti: Ihmismielen syöverit ovat nousseet esiin

Iltalehti, pääkirjoitus: Ihmismielen syöverit ovat nousseet esiin 21.4.2012

Hirmutekojen syyt joskus hämäriä, mutta niiden laukeamista on torjuttava.

Ihmismielen mustat syöverit ovat nousseet viime päivinä esiin. Suomessa on koettu jopa "laajennettuja itsemurhia", joissa koko perhe on tuhottu. Norjassa alkoi oikeudenkäynti massamurhaaja Anders Breivikiä vastaan.

Myös veririkoksiin etsitään usein yhteiskunnallisia selityksiä. Kuitenkin niin Breivik kuin Bulevardin perhesurmaaja olivat hyvässä sosiaalisessa asemassa. Joskus esimerkiksi hoitoonohjauksen viivästyminen saattaa vaikuttaa tekoihin, mutta usein syytä ei voi järjellä löytää. Mustasukkaisuus voi toki laukaista käsittämättömiä voimia.

On viitattu menestyksen kulttuuriin. Pelko maineen menettämisestä saattaakin ajaa epätoivoisiin tekoihin. Eiköhän oman aseman säilyttäminen ollut silti vielä tärkeämpää sääty-yhteiskunnassa. Omien läheisten vetäminen mukaan itsetuhoon lienee tosin ollut silloin harvinaista. Tähän saattoi vaikuttaa yleinen usko helvettiin.

Itsensä ja läheisensä tuhonnut ei välttämättä jätä selitystä motiiveistaan. Breivik puolestaan haluaisi kaiuttaa niitä koko maailmalle. Joukkomurhaaja on tietenkin henkisesti häiriintynyt - mutta niin olivat myös Hitler, Stalin, Pol Pot ja monet muut. Tuskin heitä saattoi silti pitää syyntakeettomina. Myös Breivik tiesi, mitä teki.

Ympäristö voi kuitenkin vaikuttaa mielen vääristymän laukeamiseen. Hitler tai Stalin nousivat valtaan erityisessä historiallisessa tilanteessa, muutoin he olisivat jääneet oudoiksi kiihkoilijoiksi, joita riittää. Breivik kypsytti ajatuksiaan muukalaisvihan ja rasismin noustessa. Hän toimi Norjan "edistyspuolueessa" ja on maininnut oppi-isäkseen muun muassa Jussi Halla-ahon.

Perussuomalaiset ovat kiistäneet kaikki rinnastukset muiden maiden puolueisiin. Samankaltaisuutta silti on - ja yhteyksiäkin muun muassa Euroopan parlamentissa. Monivivahteisessa puolueessa on toki myös entisiä SMP:n, keskustan, SDP:n ja kokoomuksenkin aktiiveja. Timo Soini ei ole kuitenkaan vetänyt selvää rajaa muukalaiskammoiseen siipeen. Määräaikaiset erottamiset eduskuntaryhmästä ovat parempi vitsi kuin "satiiri" uudesta Daavidintähdestä vaatteissa.

Vaikkei ihmismielen synkkää puolta voi poistaa, on ponnisteltava sen seurausten lieventämiseksi. Menestyksen palvontaa voi kohtuullistaa ja muukalais- sekä muun vihan lietsonnan tuomita.

Kuvateksti:
Timo Soini ei ole selvästi tuominnut muukalaisvihaa. Lyhyet erottamiset eduskuntaryhmästä ovat parempi vitsi kuin "satiiri" hihanauhoista. Viha huipentui Norjan joukkomurhassa, josta käydään nyt oikeutta.