Nelonen: Mikä on vihapuhetta netissä? Poliisi pyytää kansalaisilta kommentteja 15.4.2012
Valtakunnansyyttäjänvirasto asetti viime syksynä työryhmän selvittämään sitä, mikä on rangaistavaa vihapuhetta ja mikä ei. Samalla työryhmä selvitti myös kuka on rikosoikeudellisessa vastuussa esimerkiksi Facebookissa julkaistavista kommenteista. Työryhmä on saanut raporttinsa nyt lausuntovaiheeseen ja se on julkaistu Helsingin nettipoliisin nettisivuilla. Kommentteja odotetaan myös kansalaisilta.
Työryhmän tavoitteena oli määritellä milloin netissä julkaistavat kirjoitukset ovat laittomia "kiihottaminen kansanryhmää vastaan" -pykälän mukaan. Työryhmän jäsen, ylikonstaapeli ja nettipoliisi Marko Forss myöntää, että suoraa vastausta kysymykseen ei voi antaa. Kysymys on aina yksittäistapauksista.
-- Panettelun, solvauksen ja uhkauksen osalta on vaikea sanoa tiettyä rajaa. Raportissa on kerrottu näitä yleisiä asioita, mitkä ovat tulleet lain esitöistä: Laitonta on jos verrataan jotain kansanryhmää eläimiin tai loisiin tai jotain tämän tyylistä, sanoo Marko Forss.
Netissä olevien foorumien, blogien ja esimerkiksi Facebookissa olevan oman sivun ylläpitäjän vastuuseen työryhmä teki selviä linjauksia.
-- Jos sinulla on Facebook-profiili ja joku toinen käy kommentoimassa rasistisesti, niin sinä voit itse syyllistyä rikokseen koska sinä pidät sitä tahallisesti ja tarkoituksella esillä siellä. Jos olet saanut selkeästi tiedon, että sinulla on rasistista materiaalia ja sinä et poista sitä, niin voit myös itse syyllistyä rikokseen, sanoo Marko Forss.
Forss julkaisi raporttiluonnoksen Facebook-sivullaan ja Helsingin nettipoliisin kotisivuilla. Raportti sai heti paljon palautetta. Palautteissa pelätään, että sananvapautta rajoitetaan.
-- Kyllä sananvapaus kattaa melko paljon myös pahoja ja ilkeitä ja loukkaaviakin puheita, sanoo Forss.
-- Minun mielestäni on ihan riittävästi vielä sananvapaudella ja kritiikillä sijaa. Saa kritisoida maahanmuuttoa, saa kritisoida ulkomaalaisia, saa kritisoida politiikkaa - ihan mitä vain. Mutta etenkin nyt nettiaikana tuntuu, että monella ihmisellä on hakusessa se, että mikä on asiallista ja mikä asiatonta. Monesti kun se menee sinne asiattoman puolelle, ollaan aika lähellä sitä lain rikkomistakin.
Forss pitää kansanryhmän kiihottamispykälää vaikeana niin poliisille kuin muillekin lainoppineille. Kenelläkään ei ole asiasta selvää kuvaa mikä on netissä laitonta ja mikä ei.
-- Kaikki tapaukset ovat vaikeita, ja kuten ollaan nähty eri oikeusasteissa tulee erilaisia päätöksiä. Se ei ole helppo pykälä kunnon lainoppineellekaan, sanoo Forss. Toisaalta, kiihottaminen kansanryhmää vastaan ei netissä ole poliisia paljoa työllistänytkään, vaikka toisin luullaan.
-- Jos katsotaan poliisin tilastoja niin eihän tää pykälä ole ollut mikään iso työllistäjä poliisille. Jos katsotaan vaikka vuotta 2010, niin kiihottaminen kansanryhmää vastaan -pykälän mukaisia rikoksia tuli vain yhdeksän poliisin tietoon. Ja viime vuonna alle parikymmentä. Eli ei puhuta mistään isosta määrästä tämän rikosnimikkeen alaisia tekoja.
-- Suurin ongelma on varmaan se, että netissä ei kyetä siihen asialliseen keskusteluun. Siellä aina joku vetää överiksi ja muut menee sitten mukana. Sitten se menee läskiksi koko homma - ja joskus laittomuuden puolelle.