lauantai 14. huhtikuuta 2012

Vantaan Sanomat: ”Suurin osa Suomen romaneista pärjää”

Vantaan Sanomat: ”Suurin osa Suomen romaneista pärjää” 14.4.2012

Suomen romanit ovat sulautuneet Vantaalle entistä paremmin parin viime vuosikymmenen aikana. Etenkin nuorten romaneiden asiat ovat parantuneet koulutuksen ja työllistymisen turvin. Myös monet vähemmistöön kohdistuneet ennakkoluulot ovat karisseet.

Tätä mieltä on Jaakko Vastamäki, vuoden vantaalainen romanivaikuttaja.

– Nykyään suurin osa Suomen romaneista pärjää arjessaan jo kohtuuhyvin, romanivaikuttaja summaa.

Vantaan entinen peruspalvelujohtaja Vastamäki sai Vantaan romanivaikuttaja -tunnustuksen perjantaina romanien kansallispäivän juhlassa Korsossa.

Palkinnon toista kertaa myöntäneen Vantaan paikallisromaniryhmän mukaan Vastamäki on tehnyt arvokasta ja uraauurtavaa työtä kaupungin romaniasioissa. Hän toimi Vantaan romaniasian johtoryhmän puheenjohtajana 1993–2003.

– Palkinto on aikamoinen yllätys. Siitä on kuitenkin jo yhdeksän vuotta, kun jäin eläkkeelle puheenjohtajan tehtävistä, Vastamäki kommentoi.

Romanit esittivät Vastamäkeä palkinnon saajaksi, koska hänen työpanoksellaan oli yhteisön mukaan historiallinen merkitys. Miehen katsotaan tehneen yhteiskunnallista työtä esimerkillisesti, sinnikkäästi ja objektiivisesti.

Vastamäen neuvottelukunta etsi ratkaisuja Suomen romanien ongelmiin Vantaalla. Näistä keskeisimmät liittyivät asumiseen sekä nuorison koulunkäyntiin ja työllistymiseen. Työryhmässä olivat mukana muun muassa Vantaan kaupunki ja seurakunnat sekä valtion työvoimahallinto.

Työ sopi Vastamäelle hyvin: Tapanilan kasvatti oli seurannut jo lapsena Malmin romaneiden elämää.

Vastamäen mielestä neuvottelukunta onnistui hänen aikanaan vaihtelevin tuloksin. Parhaiten se pystyi aktivoimaan nuoria vantaalaisromaneja.

– Yhteistyön avulla myös yhteydenpito romanien ja virkamiesten välillä helpottui.

Vastamäki katsoo, että nykyisin Suomen romanit painiskelevat pitkälti samojen pulmien kanssa kuin 1990-luvulla. Asuminen ei ole ollut heille ongelma sitten 1970-luvun, mutta työllistymisen ja kouluttautumisen kanssa on ajoittain vaikeuksia.

Vastamäen aktiiviaikoina Romanian ja Bulgarian romanit eivät olleet vielä rantautuneet joukolla Suomeen. Vastamäen mielestä Vantaa ei voi heitä auttaa, vaan ratkaisu pitää löytyä Romaniassa ja Bulgariassa.

– Heidän koulutukseensa ja työllistymiseensä pitää puuttua EU:n panostuksella.

Romanivaikuttaja-palkinto jaettiin ensi kertaa 2011. Sen sai Vantaan romaniyhdistyksen puheenjohtaja Roosa Åkerlund.

Palkintoa ei välttämättä jaeta joka vuosi. Ajatuksena on, että se myönnetään vuorotellen romanille ja Vastamäen kaltaiselle pääväestön edustajalle.