torstai 26. huhtikuuta 2012

Iltalehti: Perussuomalaisten Putkonen raivostui medialle

Iltalehti: Perussuomalaisten Putkonen raivostui medialle 26.4.2012
Hämeen Sanomat, pääkirjoitus: Media ei jahtaa perussuomalaisia

Perussuomalaisten tiedotusvastaava Matti Putkonen näyttää suuttuneen medialle. Hän kirjoittaa avoimessa kirjeessään, että muutamat toimittajat ovat tahranneet koko ammattikunnan.

Putkosen mukaan toimittajat ovat pyrkineet tietoisesti luomaan mielikuvan, jonka mukaan perussuomalaiset ovat roistoja, osaamattomia ja vielä kaiken lisäksi rasisteja. Asenteellisesta kirjoittelusta hän syyttää erityisesti Helsingin Sanomia.

Putkonen kertoo myös odottavansa jännittyneenä Ylen tulevaa dokumenttia. Hänen mukaansa tekijä suuttui, kun perussuomalaiset eivät tunnustaneet olevansa islamin vastustajia ja äärioikeistolaisia.

- Vetoan teihin: rakennetaan yhteinen uutissilta palvelemaan isänmaata. Olen valmis keskustelemaan kanssanne koska tahansa yhteisten pelisääntöjen laatimisesta. Me tarvitsemme toisiamme. Yritetään yhdessä olla tekemättä turhia tahroja paperille.

IL-STT

Iltalehti julkaisee Matti Putkosen kirjeen medialle kokonaisuudessaan:

AVOIN KIRJE TOIMITUKSILLE

Helsinki 26.4.2012

TAHROJA PAPERILLANI

Muutama toimittaja on tahrannut koko ammattikunnan. He ovat pyrkineet tietoisesti luomaan mielikuvan, jonka mukaan perussuomalaiset ovat roistoja, osaamattomia ja vielä kaiken lisäksi rasisteja. Tästä tyypillinen esimerkki: Helena Eronen ei ole ollut koskaan Perussuomalaisten jäsen, eikä näin ollen edusta puolueen linjaa tai näkemyksiä. Hän on ammattitaitoinen eduskunnan kanslian palkkaama sitoutumaton virkamies, jonka esimies on James Hirvisaari. Tämä tehtiin puoluetoimiston kautta selväksi kaikille toimittajille, jotka soittivat meille. Myös Hesarille. Siitä huolimatta HS:n pääkirjoituksessa Erosen kolumniin vedoten kehotettiin perussuomalaisia pukemaan ylleen ruskeat natsipaidat. Oliko tämä vitsi- vai vihakirjoitus?

Tänään oli sitten taas HS:ssä viikon Miskat. Eihän se ollut lainkaan asenteellinen juttu, eihän. Samasta kynästä on syydetty vastaavanlaista sivistynyttä journalismia. Viikon Miskat ovat oma lukunsa sinänsä. Jutut, joissa viranomaislähteisiin vedoten väitetään jonkin perussuomalaisen yhteyksistä rikollisjärjestöihin, ovat törkeitä vihapuheita, jotka loukkaavat kansalaisten oikeuksia. Näiden perättömien juttujen johdosta ovat ko. henkilöt menettäneet työprojekteja ystävistä puhumattakaan. Kun näitä juttuja on selvitetty toimittajan kanssa, tämä on vedonnut lähdesuojaan. Ei edes kohteena oleva kansalainen ole saanut tietää, mikä viranomaistaho on ollut jutun taustoittaja. Myöskään ei toimittaja ole kuullut jutussa syytettyä kansalaista. Kansalaiset ovat täysin avuttomia tällaisten hyökkäysten edessä. Jos näin jatkuu, tulee toimittajien keskeinen työkalu, lähdesuoja, vääjäämättömästi uudelleen puntariin, koska kaikissa näissä tapauksissa ko. kansalaiseen ei ole kukaan viranomainen ollut yhteydessä. Eikä kukaan viranomainen ole tunnistanut toimittajan väitettä.

Näistä tapauksista voisin kirjoittaa vaikka dokumentin. Se ei ole tarpeen. Ryhdistäytykää toimittajat ja laittakaa tällaiset asenteelliset vihakirjoittajat ruotuun. Se on tarpeen arvostetun ammattikuntanne maineen takia.

Hyvät toimittajat

Vetoan Teihin: rakennetaan yhteinen uutissilta palvelemaan isänmaata. Olen valmis keskustelemaan kanssanne koska tahansa yhteisten pelisääntöjen laatimisesta. Me tarvitsemme toisiamme. Yritetään yhdessä olla tekemättä turhia tahroja paperille.

Matti Putkonen

Työmies, jonka tehtäväkuvaan kuuluu myös puolueen tiedotuksesta vastaaminen.

P.S. Odotan jännittyneenä Ylen tulevaa dokumenttia. Tekijä suuttui, kun emme tunnustaneet olevamme islamin vihaajia ja äärioikeistolaisia. Juttu on tehty hyvin arveluttavilla keinoilla. Toivottavasti tällaisia näytösoikeudenkäyntejä ei tule jatkossa. Toimittaja ei vapaassa demokraattisessa maassa ole tuomari.

___________________________________________________

Hämeen Sanomat, pääkirjoitus: Media ei jahtaa perussuomalaisia

Entinen sosiaalidemokraatti Matti Putkonen ilmoitti Ylen aamu-tv:ssä, että perussuomalaiset aloittaa työt puolueen maineen palauttamiseksi. Puoluejohtaja Timo Soinin oikea tai vasen käsi esitti asian erittäin pontevasti.

Putkosen suunnitelmissa on puolueen oman tiedotuksen laadun ja määrän nostaminen. "Salpalinjan" rakentamiseen kuuluvat myös kantelut Julkisen sanan neuvostoon aina, kun puoluetta on kohdeltu mediassa epäoikeudenmukaisesti.

Media voisi ottaa Putkosen ja häntä tukeneen kansanedustaja Jussi Halla-ahon sanat sodanjulistuksena. Lehdistöä ruotii kipakasti myös Soini, joten on syytä laskea puolueen olevan liikkeellä rivit suorina.

Perussuomalaisten tuskaa voi hyvin sekä ymmärtää että hämmästellä. Käynnissä tuskin on ainakaan kokomittainen poliittinen peli, jolla puolueen johto yrittää kerätä irtopisteitä mediaa syyttämällä.

Valtaosa perussuomalaisista on joutunut kohtaamaan jotain, mitä he eivät ole osanneet odottaa ja ymmärtää.

Perussuomalainen arvostelu ei kaiken lisäksi lepää aivan tyhjän päällä. Tästä Halla-aho kertoi esimerkin aamu-tv:ssä – kiusallisesti Ylen kanavalla.

Hän muisteli kuinka Ylen pääuutisissa syksyllä kerrottiin eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenten boikotoivan sen puheenjohtaja Halla-ahon vetämää matkaa Tallinnaan. Keskeinen uutinen oli täysin perää vailla.

Elämässä – ja varsinkin politiikassa – pitäisi kuitenkin katsoa eteenpäin. Virheisiin ja kielteisyyteen juuttuminen eivät yleensä rakenna. Kysymys on perussuomalaisten ja median suhteen rakentamisesta!

Jos puolue vakavissaan syyttää korkeista aalloista ja ajoittaisista myrskyistä pelkästään mediaa ja vihamielisiä toimittajia, perussuomalaiset elää harhojen maailmassa.

Puolueen kompurointien lista on lohdutonta luettavaa – paljon kertoo pelkästään kansanedustaja James Hirvisaaren puolen vuoden jäähy. Soinin esikuntineen olisi hyvä herätä huomaamaan, että media tekee työtään.

Perussuomalaiset kaiketi kuvittelee, että muut puolueet ovat tyytyväisiä hampaalliseen lehdistöön. Mikä on tilanne, sen paljastaa kansanedustaja Sampsa Katajan ero Satakunnan maakuntahallituksen varapuheenjohtajan tehtävästä. Kokoomuslainen suuttui uutisesta.

Putkosen suora uhkaus kuormittaa Julkisen sanan neuvostoa kanteluilla oli harkitsematon siirto, sillä kanteluiden vyöry vaikeuttaisi JSN:n toimintaa. Mielipiteen ilmaisun vapautta JSN ei tietenkään ryhdy rajoittamaan.

Putkosen viittaus epäoikeudenmukaiseen kohteluun ja sen aiheuttamaan mielipahaan antaa syyn epäillä, että perussuomalaisten on vaikea kunnioittaa sananvapautta.

Median ja perussuomalaisten – uudenlaisen puolueen – vuoropuhelussa on kehitettävää. Syyttelyn ja uhon sijaan tässäkin asiassa valttia ovat maltti sekä asiallinen ja silti kriittinen suhtautuminen vastapuoleen.