tiistai 24. huhtikuuta 2012

Yle: Helsingin pulma: poliitikko vai virkamies pomoksi?

Yle Helsinki: Helsingin pulma: poliitikko vai virkamies pomoksi? 24.4.2012

Helsingin sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajan vaalista saattaa kehkeytyä varsin jännittävä poliittinen tapahtuma. Kun lisäksi ennakoidaan, että henkilövaali käydään suljettuna lippuäänestyksenä, niin lopputulosta on vaikea ennakoida.

[...]

Asiakysymyksissä suuria eroja ehdokkaiden kesken ei synny. Siinä missä Brax tarkastelee kysymyksiä useimmiten kaupungin näkökulmasta, johtaa Viljanen vastauksensa mielellään Helsingin asemasta valtakunnallisena toimijana.

Helsinki näyttää suunnan

- Haasteellisinta Helsingissä ovat suuren kaupungin ilmiöt. Se on maamme näyteikkuna ja ainoa metropoli. Täällä näkyy myös lähiöiden eriytyvä kehitys, mihin pitää puuttua. Lapsiperheet muuttavat täällä hyvin paljon.

- Kaupunki monikulttuuristuu nopeassa tahdissa. Itse asiassa, se miten Helsinki hoitaa maahanmuuttajien kotouttamisen ja kansainvälistymisen ratkaisee hyvin paljon miten koko Suomi onnistuu, koska täällä tehdään pääasialliset ratkaisut jotka heijastuvat sitten muualle maahan, arvioi ehdokas Viljanen.

Samoilla linjoilla liikkuu myös ehdokas Brax, joskin näkökulma on kaupunkikeskeisempi.

- Koko Suomen tulevaisuus ratkaistaan Helsingissä. Jo nyt merkittävä osa oppilaista on maahanmuuttajataustaisia. Se on suunta myöhemmin koko Suomessa.

- Ja kyllähän taloudellisesti ja koko yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta koulu, myös toisen asteen koulutus on aivan ratkaisevaa. Sen lisäksi on hyvä henkilöstöjohtaminen, jota ei pidä vähätellä, kun meillä on ihan nurkan takana työvoimapula ja Helsinki on haluttu pitää haluttuna työnantajana, kiteyttää ehdokas Brax.

Helsingin kaupunginvaltuusto ratkaisee keskiviikon kokouksessaan kummasta hakijasta saadaan uusi apulaiskaupunginjohtaja.