torstai 26. huhtikuuta 2012

UTUonline: Länsimaiset arvot vihapuheen keppihevosena

UTUonline: Länsimaiset arvot vihapuheen keppihevosena 26.4.2012

Eri alojen tutkijat hahmottivat vihapuheen konteksteja.

Torstaina 26.4. järjestetyssä seminaarissa pohdittiin vihapuhetta monesta eri näkökulmasta.

Dosentti, sosiologian tutkija Suvi Keskinen esitteli puheenvuorossaan Suomessa käytävään maahanmuuttokeskusteluun rantautuneen ilmiön, jota hän nimittää käänteisyyden politiikaksi.

– Yleisesti tunnustettuja arvoja ja tavoitteita hyödynnetään ja muokataan ulossulkeviin tarkoituksiin ja nimitetään toimintaa länsimaalaisten arvojen puolustamiseksi. Tällainen vetoaa myös oikeistopopulisteja laajempaan joukkoon.

Keskinen on huomannut, että ainakin liberalismi, feminismi ja rasisminvastaisuus on hänen tutkimusaineistossaan valjastettu rodullistavaan ja ulossulkevaan argumentaatioon.

Keskinen on tutkimuksissaan verrannut suomalaista ja tanskalaista maahanmuuttokeskustelua. Tanskassa "käänteisyyden politiikan" käytännöt ovat Keskisen havaintojen mukaan vakiintuneempia, yleisen mielipiteen kääntämiseksi puolelleen, voi viitata esimerkiksi maailmanlaajuiseksi levinneeseen pilakuvakohuun.

– Suomessa Jussi Halla-ahon vuonna 2009 rasistiseksi tulkitun blogikirjoittelun puolustelu aloitti käänteisyyden politiikan rakentamisen.

Samaa strategiaa edustaa myös perussuomalaisten keväällä 2011 antama rasisminvastainen julkilausuma, jossa vähemmistöjen edustajien yhdenvertaiseen asemaan pyrkivä positiivinen diskriminaatio tulkittiin enemmistöön kohdistuvaksi syrjinnäksi.

Tilaisuus jatkoi monikulttuurisuuden ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen tutkimuksen verkoston (MCnet) monikulttuurisuuden tutkimukseen liittyvien keskustelutilaisuuksien sarjaa.

Kuvateksti:
Lakimies Husein Muhammedin mukaan maahanmuut-
toon liittyvät kohut nousevat usein aiheista, joiden
todellinen merkitys on verrattaen pieni.