maanantai 16. huhtikuuta 2012

MTV3: Räsänen kieltäisi järjestäytyneen kerjäämisen

MTV3: Räsänen kieltäisi järjestäytyneen kerjäämisen 16.4.2012
Uusi Suomi: Kerjääminen: Päivi Räsäseltä uusi idea

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) olisi valmis kieltämään järjestäytyneen kerjäämisen.

Räsäsen mielestä kaduilla kerjäävät ihmiset eivät kuulu tämän päivän suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Ei me voida ylipäänsä avunpyytämistä ja ihmisten hätää kieltää. Mutta se, mikä voidaan kieltää, on kerjäämisen organisointi. Se on järjestäytynyttä rikollisuutta ainakin osittain, Räsänen totesi aamun Huomenta Suomessa.


_____________________________________


Uusi Suomi: Kerjääminen: Päivi Räsäseltä uusi idea

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen (kd.) kieltäisi kerjäämisen organisoinnin. Räsänen esitti idean muokatusta ”kerjäyskiellosta” MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa maanantaina.

Kerjäämistä, toisin sanoen avun pyytämistä, tuskin voi itsessään kieltää. Suomeen tulevien kerjäläisten toiminnan takana on kuitenkin ainakin osittain järjestäytynyttä rikollisuutta, ja tähän tulisi Räsäsen mukaan puuttua.

–Mitä meidän tulisi kehittää Suomen lainsäädännössä on se, että tämä kerjäämisen organisointi kielletään. Etteivät ihmiset hyödy siitä, että toiset ovat tuolla polvillaan maassa ja sitten heiltä viedään päivän päätteeksi rahat pois, Räsänen sanoi MTV3:lle.

Räsäsen mukaan järjestäytyneen rikollisuuden osuudesta on selkeitä todisteita. Suomessakin oikeuslaitos on tuominnut kaksi romanialaista rikosliigaa varkaiden ja kerjäläisten tuomisesta Suomeen. Tuomiot tulivat ihmiskaupasta.

Kevät on jälleen tuonut Bulgarian ja Romanian kerjäläisväestöä Suomeen. EU:n liikkumisvapauden tuottamista ongelmista suurin on kuitenkin rikollisuus, jonka se on tuonut mukanaan.

–Kaikkein suurin ongelma on se rikollisuus, joka Suomeen kohdistuu. Meillä on selvästi lisääntynyt Romanian kansalaisten tekemä rikollisuus. On pikkurikollisuutta ja vähän vakavampaa rikollisuutta, Räsänen sanoi.

Rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset tulee Räsäsen mukaan käännyttää, mikäli käännytysperusteet täyttyvät. Pikkurikosten kohdalla näin ei kuitenkaan ole, eikä turisteina maahan tulevia tällöin voida käännyttää.