perjantai 13. huhtikuuta 2012

Yle: Räsänen: Suomen ulkomaalaisratsiat tehokkaita

Yle Uutiset: Räsänen: Suomen ulkomaalaisratsiat tehokkaita 13.4.2012

Sisäministeri Päivi Räsänen pitää Suomen ulkomaalaisvalvontaa tehokkaana. Räsäsen mukaan ulkomaalaisratsioissa ei ole todennettu väärinkäytöksiä. Vähemmistövaltuutettu kehotti poliisia selkiyttämään käytäntöjään, jotta poliisi ei syyllistyisi profiloimaan ihmisiä etnisen alkuperän perusteella.

Vähemmistövaltuutettu on saamiensa yhteydenottojen perusteella selvitellyt useita tapauksia, joissa ulkomaalaista alkuperää oleville ihmisille on jäänyt epäselväksi, miksi poliisi pysäyttelee heitä. Ylen uutisoitua asiasta sisäministeri tutki asiaa.

- Minun eteeni ei ole tullut yhtään konkreettista tapausta, että poliisi olisi toiminut väärin. Eli sellaista todennettua tapausta, sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoo.

Räsäsen mielestä poliisin koulutus ja toimintaohjeet ovat ajan tasalla.

- Mutta tottakai on tärkeää, että jos tällaisia tilanteita tulee, niin ne tuodaan esiin ja selvitetään, sisäministeri Päivi Räsänen sanoo.

"Ratsioissa paljastui satoja luvattomia maassaolijoita"

Vähemmistövaltuutettu kehottaa poliisia selkiyttämään käytäntöjään. Muuten voi vaikuttaa siltä, että poliisi syyllistyisi etniseen profilointiin. Etninen profilointi on YK:n säädösten mukaan kiellettyä, se tarkoittaa ihmisten luokittelemista alkuperän perusteella. Myös EU on ohjeistanut asiasta.

- Kyllä vähemmistövaltuutettu on tässä ihan oikeassa, mutta samalla korostan, että ulkomaalaisvalvontaa tulee suorittaa. Meillä esimerkiksi viime vuonna poliisi sai kiinni yli 800 tällaista tapausta, joissa oli joku rikkomus oleskeluluvan tai ulkomaalaislain suhteen - ihan tämän valvonnan ansiosta.

Suomi voi olla esimerkki muille Schengen-maille

Ratsioita pitää Räsäsen mielestä jatkaa, ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä sopimuksia kunnioittaen. Etniseen syrjintään ei saa syyllistyä, eikä ulkonäön perusteella lajittelu Räsäsen mielestä tuottaisi hyvää tulosta.

- Valtaosa ulkomaalaisista on ihan valtaväestön näköisiä, eli se ei ole edes kovin järkevä tapa hoitaa ulkomaalaisvalvontaa.

Räsäsen mielestä Suomen ulkomaalaisvalvonta on tehokasta.

- Itse asiassa Suomi toimii aika tehokkaasti laittoman maahantulon suhteen, ja sitä tehoa ei ole syytä heikentää, koska se on myös meidän vahvuutemme, ja voimme tässä näyttää esimerkkiä muille Schengen-maille.

Suomen ulkomaalaispolitiikkaa kiristettiin viime hallituskaudella, ja sisäministeriössä selvittelyn alla on uusia tiukennuksia humanitääristä suojelua saavien henkilöiden oikeuksiin. Ulkomaalaisten ratsaamista pitää Räsäsen mielestä jatkaa kuten tähänkin asti.