tiistai 17. huhtikuuta 2012

Yle: Hirvisaari erotettiin eduskuntaryhmästä

Yle Uutiset: Hirvisaari erotettiin eduskuntaryhmästä 17.4.2012
Yle Uutiset: Eduskunnan kansliatoimikunta ei käsittele kansanedustaja Hirvisaaren avustajan tapausta
James Hirvisaari: Roisto ja rangaistus (blogi)
Verkkouutiset/STT: Mediaa vihaava kohublogisti pysyy otsikoissa
Uusi Suomi: Poliisi vihjasi rikoksesta - Helena Eroselta pääsi nauru
MTV3: Kollega Hirvisaaren erottamisesta: Ylireagointia ja väärin
MTV3: Soini: Hirvisaari sai kovan rangaistuksen
Helsingin Sanomat/STT: James Hirvisaari: Mieli on levollinen, olen tehnyt oikein

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on päättänyt yksimielisesti erottaa kansanedustaja James Hirvisaaren eduskuntaryhmästä 15.9. asti. Perussuomalaiset ajautuivat eilen ilmiriitaan James Hirvisaaren avustajan asemasta.

Erottamisen syynä on luottamuspula.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistö suositti viime viikon torstaina Hirvisaaren avustajan Helena Erosen työsuhteen päättämistä. Kansanedustaja Hirvisaari ei kuitenkaan katsonut voivansa noudattaa eduskuntaryhmän toivetta.

Jupakan taustalla on Helena Erosen blogikirjoitus, jossa tämä satiirista tyylilajia tavoitellen esitti, että hihamerkit auttaisivat poliisia tunnistamaan ulkomaalaiset.

(3. versio)

Hirvisaari erotettiin eduskuntaryhmästä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on päättänyt yksimielisesti erottaa kansanedustaja James Hirvisaaren eduskuntaryhmästä 15.9. asti. Perussuomalaiset ajautuivat eilen ilmiriitaan James Hirvisaaren avustajan asemasta. Hirvisaari kertoo hyväksyvänsä avustajansa kirjoitukset, sillä kyseessä oli satiirinen kirjoitus.

Erottamisen syynä on luottamuspula. Hirvisaari kertoo ottavansa asiassa täyden vastuun, mutta ei halua erottaa Erosta.

- Puolueen yhtenäisyys on nyt tärkeintä ja että tästä selvitään mahdollisimman vähillä vaurioilla. Tämä oli vaikeassa tilanteessa kaikkein paras ratkaisu, Hirvisaari sanoo.

Hirvisaari puolustaa avustajansa kirjoitusta ja syyttää Turun Sanomia siitä, että se piti Erosen kirjoitusta totisena. Hirvisaaren mukaan kirjoituksessa hihamerkkejä ei oikeasti esitetty käyttöön otettavaksi ulkomaalaisille.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistö suositti viime viikon torstaina Hirvisaaren avustajan Helena Erosen työsuhteen päättämistä. Kansanedustaja Hirvisaari ei kuitenkaan katsonut voivansa noudattaa eduskuntaryhmän toivetta.

Soini: Eduskuntaryhmä ei ole työsuhteen osapuoli

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, että eduskuntaryhmä ei voi erottaa Hirvisaaren avustajaa, koska se ei ole työsuhteen osapuoli.

- Me ei erotella eduskuntaryhmässä kenenkään avustajia. Avustaja on suhteessa edustajaan ja eduskunta on sopijaosapuoli myöskin. Eduskuntaryhmällä ei ole mitään juridista oikeutta puuttua kenenkään työsopimuksiin, sanoo Soini.

Perussuomalaisten kiistely Hirvisaaren avustajasta on nähty merkkinä hajaannuksesta eduskuntaryhmässä. Soinin mukaan yksimielinen päätös Hirvisaaren määräaikaisesta erottamisesta eduskuntaryhmästä osoittaa, että ryhmän tila on hyvä.

Jupakan taustalla on Helena Erosen blogikirjoitus, jossa tämä satiirista tyylilajia tavoitellen esitti, että hihamerkit auttaisivat poliisia tunnistamaan ulkomaalaiset.

Hirvisaari haluaa edelleen jatkaa työskentelyä perussuomalaisten eduskuntaryhmän kanssa syyskuussa.

Mitä tarkoittaa käytännössä eduskuntaryhmästä erottaminen?

Eduskuntaryhmästä erotettu ei voi osallistua eduskuntaryhmänsä kokouksiin, joissa päätetään ryhmän kanta eduskunnassa käsiteltäviin asioihin.

Kansanedustajan työ on oman eduskuntaryhmän jäsenenä toimimista. Laki ei velvoita kansanedustajaa liittymään eduskuntaryhmään, mutta tavallisesti jokainen kansanedustaja työskentelee oman puolueensa eduskuntaryhmässä.

Eduskuntaryhmien kokouksissa keskustellaan ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä ja voidaan tehdä päätös ryhmän suhtautumisesta eduskunnan käsittelyssä olevaan asiaan.

Eron aikana Hirvisaari jatkaa muuta eduskuntatyötään kansanedustajana normaalisti.


__________________________________________

Yle Uutiset: Eduskunnan kansliatoimikunta ei käsittele kansanedustaja Hirvisaaren avustajan tapausta

Eduskunnan kansliatoimikunta ei käsittele perussuomalaisten kansanedustajan James Hirvisaaren avustajan tapausta, kertoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio. Hänen mukaansa kansliatoimikuntaa ei tarvita asian ratkaisemiseen.

Rauhio ei kommentoi tapauksen käsittelyä enempää, ennen kuin on keskustellut parhaillaan matkoilla olevan perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin kanssa.

Rauhion mukaan asia voisi mennä kansliatoimikuntaan, jos kyseessä olisi merkittävä poliittinen kriisi. Tässä tapauksessa toimikunnan kantaa ei tarvita, hän toteaa.

Kansliatoimikuntaan kuuluvat puhemies ja varapuhemiehet sekä neljä eduskunnan keskuudestaan valitsemaa kansanedustajaa.

Kansliatoimikunta päättää muun muassa eduskunnan virkamiesten palvelussuhteen ehdoista.

Edustaja Hirvisaaren avustaja Helena Eronen esitti satiirityyliin blogissaan Suomessa asuville ulkomaalaisille hihamerkkiä poliisin työn helpottamiseksi.

_______________________________________________

James Hirvisaari: Roisto ja rangaistus

Jouduin erotetuksi Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä viideksi kuukaudeksi epäluottamuksen takia.

Jo viime torstaina ryhmäkokouksessa ilmoitin, että otan täyden vastuun ”hihamerkkikaustista” syntyneestä kohusta, mutta avustajaani en aio erottaa. Ryhmän langettama sanktio on nyt sitä täyden vastuun ottamista. Rangaistus on kova, mutta hyväksyn sen.

Ryhmäpäätös ei enää sisältänyt avustajan erottamisvaatimusta.

Avustajani ei ole ehdottanut kenellekään hihamerkkejä. Hän on kirjoittanut satiirisen blogitekstin pilke silmäkulmassa. Huumorilla, omaan värikkääseen tyyliinsä. Hän ei ole tehnyt virhettä.

Kohu syntyi Turun Sanomien raukkamaisesti nimettömänä esiintyneen toimittajan tarkoitushakuisesti vääristellystä uutisoinnista, joka levisi koko mediakenttään. Toimittaja ei takuulla ole perussuomalaisten kannattaja. Perussuomalaisten pirtaan valehtelu ei sovi.

Olisi ollut kohtuutonta, jos valehtelijan takia olisin avustajani erottanut. Oikeudentuntoni ei sellaista salli.

Ratkaisu oli kokonaisuuteen nähden hyvä, mielestäni toiseksi paras. Piti selvitä hankalasta tilanteesta mahdollisimman vähin vaurioin.

Ryhmän ja puolueen yhtenäisyyden kannalta paras ratkaisu olisi omasta mielestäni ollut se, että eduskuntaryhmä olisi todennut hiukan hätiköineensä ja moittinut mediaa vääristelystä ja puolueen maineen ja jopa Suomen maineen vahingoittamisesta.

Itse olen sitä mieltä, että on pidettävä aina omien puolta. Sillä linjalla aion jatkaa.

Median toiminta on jatkuvasti valheellista. Uutisointiin ei voi luottaa. Tämänkin tapauksen uutisoinnissa harhaudutaan edelleen jatkuvasti sivuraiteille, ilmeisen tarkoituksellisesti. Kuinka monessa mediassa jupakan todellinen roisto on tuotu esiin? Ei korppi korpin silmää noki.

Perussuomalaisten ja kansalaisten välissä on valehteleva media.

Perussuomalaisten yhtenäisyyttä pidän nyt tärkeimpänä asiana. Toivon, että kukaan ei ainakaan puolueesta eroa tämän takia. Tämän maan ainoa toivo on Perussuomalaiset.

Hupaisinta tässä maanjäristyksessä on se, että tällä kertaa en itse tehnyt tai kirjoittanut yhtään mitään, vaan seisoin hiljaa paikallani. Ja yhtäkkiä ympärilläni on valtava pölypilvi.

Minulla on kuitenkin nyt levollinen mieli. Olen tehnyt oikein.

_____________________________________________

Verkkouutiset/STT: Mediaa vihaava kohublogisti pysyy otsikoissa

Perussuomalaisten asikkalalaisen kansanedustajan James Hirvisaaren vuoden mittainen eduskuntataival on ollut vaiheikas.

Puolueensa maahanmuuttokriittisten eturiviin kuuluva edustaja sai ensimmäiset otsikot aikaan viime vapunaattona, kun hän piti sanaa "persu" halventavana ilmauksena.

Hirvisaari luonnehti median vaalityötä ala-arvoiseksi mustamaalauskampanjaksi, jolla ei ollut mitään tekemistä laadukkaan journalismin kanssa.

Syksyllä entinen gospelmuusikko ja veturinkuljettaja ilmoitti blogissaan saaneensa tarpeekseen eduskunnassa työskentelevistä toimittajista.

– Demokraattisesti valituilla kansanedustajilla on vastassaan röyhkeä, ylimielinen ja valehteleva roskajoukko, hän kirjoitti. Samoihin aikoihin hän oli valmis lopettamaan Yleisradion. Hän perusteli kantaansa sillä, että yhtiön tehtävänä on edistää monikulttuurisuutta "eli aivopestä Suomen kansalaisia".

Joulukuussa Hirvisaari sai Kouvolan hovioikeudessa sakot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oikeuden mielestä Hirvisaari kirjoitti blogissaan solvaavasti muslimeista. Kirjoitus oli tehty ennen valintaa eduskuntaan.

Sittemmin edustajatoverit Jussi Halla-aho, Juho Eerola ja Olli Immonen kertoivat maksavansa yhdessä Hirvisaaren saamat sakot.

Kieltäytyminen kohutun hihamerkkikirjoituksen laatineen avustajansa Helena Erosen erottamisesta vastoin ryhmänsä puheenjohtajan ja enemmistön kantaa mursi lopulta kamelin selän. Edessä on vajaan puolen vuoden porttikielto omaan eduskuntaryhmään.
______________________________________________

Uusi Suomi: Poliisi vihjasi rikoksesta - Helena Eroselta pääsi nauru

Kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) avustaja Helena Eronen jatkaa työssään. Uusi Suomi tavoitti Erosen tiistaina sen jälkeen, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti erottaa Hirvisaaren ryhmästä viideksi kuukaudeksi.

- Jatkan tässä työssä. Ja piste, Eronen sanoo.

Päätös jatkamisesta syntyi Erosen mukaan James Hirvisaaren kanssa käydyn keskustelun jälkeen. Tänään esitettyyn vihjaukseen Erosen oman kirjoituksen laittomuudesta hän vastaa huvittuneena.

- Voin syytellä itseäni, mutta olen erittäin ylpeä siitä, että James on noin rohkea. Hän tekee sen, minkä kokee oikeaksi, Eronen sanoo Uudelle Suomelle.

Hirvisaari on kertonut, ettei koko Erosen asemaa käsitelty tänään ryhmän kokouksessa, vaan erottamispäätös ilmoitettiin suoraan. Aiemmin eduskuntaryhmä oli kääntynyt sen kannalle, että Hirvisaaren olisi pitänyt erottaa Eronen.

Eduskuntaryhmillä ei ole valtaa erottaa kansanedustajien avustajia, jotka ovat työsuhteessa eduskuntaan mutta heidän lähin esihenkilönsä on kansanedustaja.

- Tämä on paisunut julkisesta myllytyksestä järjettömiin mittasuhteisiin, Eronen kuvailee.

Rikosvihjaus

Helena Eronen jätti viime perjantaina tutkintapyynnön Varsinais-Suomen poliisille Turun Sanomista, jonka hän katsoi loukanneen kunniaansa hihamerkkikirjoituksen uutisoinnissa.

Kielteinen päätös esitutkinnan aloittamisesta tuli Eroselle postissa tänään. Eronen pitää päätöksentekoa "ripeänä" ja itse päätöstä "kummallisena".

Tänään Turun Sanomien haastattelema tutkinnanjohtaja Markku Kukko perusteli tutkimattajättämispäätöstä Erosen poliittisella toiminnalla. Kukko vihjasi, että Eronen on saattanut syyllistyä itse rikokseen hihamerkkikirjoituksellaan.

-Olen laittanut sen [päätöksen] juristille, joka plärää sen läpi. Minulle on toinen asiantuntija jo sanonut, että päätös vaikuttaa erikoiselta, Eronen sanoo.

Uusi Suomi luki tänään puhelimessa Turun Sanomien jutun, jossa kuvaillaan poliisin vihjaus rikosepäilystä. Eronen puhkesi sitaatin jälkeen nauramaan.

- Koko juttu on niin älytön, Eronen kommentoi ja kertoo, ettei Helsingin poliisi ole ollut häneen yhteydessä rikosasiassa.

Helena Eronen uskoo, että poliisi ei halua tutkia rikosilmoitusta ja siksi pyrkii kääntämään tilanteen häntä vastaan. Poliisin päätöksessä selitetään Erosen mukaan usean sivun verran, miksi hänet on tulkittava poliittiseksi toimijaksi "tai sellaiseksi haluavaksi".

- Tässä on ilmeisesti keksitty, että kun minut tehdään poliittiseksi toimijaksi, koko homma saadaan laukeamaan, Eronen arvelee.

Onko kyseessä poliisin tarkoitushakuinen toiminta?

- Minulle jäi sellainen maku. Niin paljon käytettiin rivejä perusteluun.
_______________________________________________

MTV3: Kollega Hirvisaaren erottamisesta: Ylireagointia ja väärin

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen pitää James Hirvisaaren erottamista eduskuntaryhmästä ylireagointina.

Immonen kirjoittaa Facebookissa, että on parhaillaan valiokuntamatkalla Kroatiassa ja Sloveniassa. Sen takia hän ei ollut mukana tänään, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti erottaa Hirvisaaren luottamuspulan vuoksi määräajaksi. Ryhmän päätös syntyi yksimielisesti.

– Mielestäni Hirvisaaren erottaminen on ylireagointia ja väärin, Immonen kirjoittaa.

Immosen kommentista kirjoitti ensimmäisenä Iltalehti verkkosivuillaan.

_______________________________________________

MTV3: Soini: Hirvisaari sai kovan rangaistuksen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää kansanedustaja James Hirvisaaren määräaikaista erottamista eduskuntaryhmästä kovana rangaistuksena.

Hirvisaari erotettiin tänään eduskuntaryhmästä syyskuun puoliväliin asti. Syynä oli luottamuspula, joka syntyi Hirvisaaren avustajan blogikirjoituksesta aiheutuneesta kohusta.

– Se on kova rangaistus, Soini sanoi MTV3 Uutisille.

Hirvisaari ei ole ensimmäinen perussuomalaisten kansanedustaja, joka on tällä vaalikaudella erotettu määräajaksi eduskuntaryhmästä. Jussi Halla-aho erotettiin kahdeksi viikoksi hänen nettikirjoittelunsa vuoksi. Soini ei suostunut vertaamaan Halla-ahon ja Hirvisaaren rangaistuksia.

Soinin mukaan eduskuntaryhmän ja Hirvisaaren välinen luottamus on saanut iskuja.

– Jos luottamus palautuu, hän voi palata, Soini kommentoi Hirvisaaren mahdollisuuksia jatkaa eduskuntaryhmässä rangaistuksen jälkeen.

_______________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: James Hirvisaari: Mieli on levollinen, olen tehnyt oikein

"Rangaistus on kova, mutta hyväksyn sen", kirjoittaa kansanedustaja James Hirvisaari (ps) erottamispäätöksestään tiistaina illalla blogissaan Roisto ja rangaistus Uudessa Suomessa.

Ryhmän rangaistuksen vastaanottaminen on Hirvisaaren mukaan täyden vastuun ottamista.

Hirvisaaren mukaan hänen avustajansa ei ole ehdottanut kenellekään hihamerkkejä. Avustajan teksti oli Hirvisaaresta satiirinen ja kirjoitettu "pilke silmäkulmassa".

"Hän ei ole tehnyt virhettä", kansanedustaja summaa.

Syyn tapahtumaketjuun Hirvisaari löytää vääristelevästä uutisoinnista.

"Kohu syntyi Turun Sanomien raukkamaisesti nimettömänä esiintyneen toimittajan tarkoitushakuisesti vääristellystä uutisoinnista, joka levisi koko mediakenttään", kirjoittaa Hirvisaari.

Bloginsa lopussa kansanedustaja kertoo tunnelmistaan ja antaa arvion toiminnastaan: "Minulla on kuitenkin nyt levollinen mieli. Olen tehnyt oikein."