Yle Uutiset: Somalinuorista liki puolet syrjäytymisvaarassa 26.4.2012
Yle Uutiset TV1 (video, 1:00-3:10)
Maahanmuuttajaryhmien syrjäytymisriski vaihtelee. Suurin riski jäädä ilman koulutusta, tutkintoa ja työtä on somalia puhuvulla nuorilla, pienin venäjää tai persiaa puhuvilla.
Somalialaisnuorten syrjäytymisriski on Tilastokeskuksen mukaan omaa luokkaansa: peräti 41 % somalialaistaisista nuorista on ilman työtä, koulutusta ja peruskoulun jälkeistä tutkintoa.
-Me ajatellaan, että suomalainen voittaa aina. Täällä pärjää, jos on mahdollisimman suomalaisen näköinen, suomalaisen tapainen ja pystyy peittämään oman erilaisuutensa. Ja somalialaisnuorille se on vaikeaa. On vaikea esittää suomalaista, sanoo Päivi Harinen, nuorisotutkija ja dosentti Itä-Suomen yliopistosta.
Muita korkeassa syrjäytymisvaarassa olevia ryhmiä ovat kurdia, arabiaa ja thai-kieltä puhuvat. Huomattavan pieni riski on persiaa puhuvilla iranilaisilla sekä venäläisillä.
Osan vaikeuksista selittää kieli, osan perhe. Jotkut maahanmuuttajaperheet eivät pysty tukemaan nuoria suomalaiseen yhteiskuntaan ujuttautumisessa, sillä vanhemmat voivat olla vielä enemmän syrjässä kuin lapset. Ilman suomen kielen taitoa Suomessa ei tutkijan havaintojen mukaan kelpaa juuri mihinkään työhön.
- Meillä äidinkieli on jotenkin valtavan arvostettua kulttuurisesti, Harinen sanoo.
Poliitikkojen rakentaman yhteiskuntatakuun pitäisi koskea myös nuoria. Vielä siitä ei ole ollut suurta hyötyä.
- Täytyy toivoa, että siitä ei tule sellaista temppujen jatkumoa, niinkuin tähän asti nämä nuorten parissa sovelletut toimet ovat olleet, Harinen toivoo.
_________________________________
Somalialaisnuorista lähes puolet syrjäytyy suomalaisesta yhteiskunnasta
Studiotoimittaja
Maahanmuuttaja nuorten syrjäytymisriski vaihtelee huomattavasti eri ryhmien välillä. Somalialaistaustaisista nuorista lähes puolet on ilman töitä ja ammattikoulutusta ja venäläis-taustaisesti vain joka kymmenes. Nuorisotutkijan mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan pääsee sisään vain jos osaa olla kuten suomalaiset.
Toimittaja Maria Stenroos
Metro vie Itä-Helsinkiin. Täällä asuu suomalaisia joiden monen tausta on muissa maissa. Maahanmuuttajanuorten syrjäytymisriski on korkea, viisinkertainen suomalaisiin verrattuna. Syrjäytyminen askarruttaa nuorisotutkijoita.
Päivi Harinen, nuorisotutkija, dosentti, Itä-Suomen Yliopisto
Meillä on paljon nuoria ihmisiä, joita yhteiskunta ei oikeastaan niinkun tarvitse.
Toimittaja
Syrjäytymistä tilastoidaan kieliryhmittäin. Suurin riski on somaliaa äidinkielenään puhuvilla. Neljäkymmentäprosenttia heistä ei ole koulussa eikä töissä, eikä heillä ole ammattitutkintoa. Myös kurdien ja arabien syrjäytymisluvut ovat korkeat. Venäjää puhuvista vain joka kymmenes syrjäytyy.
[Tilastograafi]
Syrjäytyneet nuoret 15-29-vuotiaista
kaikista 4,6 %
vieraskielisistä 20 %
somali 41 %
kurdi 34 %
arabia 29 %
venäjä 12 %
lähde: Tilastokeskus
Päivi Harinen
Mun mielestä se johtuu tavallaan sellaisesta ajatuksesta, joka meillä on, että suomalainen voittaa aina, eli tavallaan siitä ideasta, että täällä pärjää jos on mahdollisimman suomalaisen näköinen, suomalaisen tapainen ja halutessaan pystyy peittämään sellaisen oman erilaisuutensa ja somalialaisnuorille se on vaikeata. Että on vaikeata ikäänkuin esittää suomalaista.
Toimittaja
Iranilainen Ali on juuri käynyt lukion ja armeijan ja on nyt töissä.
Ali Norouzi
Mä sanon suoraan, että mun mielestä valkoihosen on paljon helpompi saada töitä kuin tummaihosen. Että silleen, mitä mä oon nähny ja mitä mä oon silleen...tai silleen, kaveripiiri on tosi laaja.
Toimittaja
Iranilainen Maria pänttää yliopiston pääsykokeisiin.
Maria Shoaib
Täytyy tietää suomen kieltä ja sen jälkeen voi jatkaa esimerkiksi opiskelemaan tai mennä työhön.
Päivi Harinen
Meillä jotenkin on äidinkieli valtavan arvostettua, kulttuurisesti.
Toimittaja
Tutkija väittää, että yhteiskuntaan solahtaminen ei ole pelkästään itsestä kiinni.
Päivi Harinen
Yhteiskunnalliset paikat, ei niitä noin vaan oteta, vaan ne myös annetaan. Ja jos tulee torjutuksi, niin on vaikee.
Toimittaja
Kriittinen hetki on heti peruskoulun jälkeen. Jos opiskelua ei jatka, voi käydä kurjasti. Toisaalta.
Päivi Harinen
Ei voi yleistää. Ja kouluttamattomissa nuorissa on paljon onnellisia hyvää elämää eläviä nuoria, sosiaalisia verkostoja rakentavia nuoria.