keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Suomenmaa: Soinin pitää tehdä pysyvä ero äärioikeistoonsa

Suomenmaa, pääkirjoitus: Soinin pitää tehdä pysyvä ero äärioikeistoonsa 18.4.2012
Uusi Suomi: Tyly kuvaus perussuomalaisista – näin vastaa Soini MTV3:lla 19.4.2012

Perussuomalaisten kansanedustajan James Hirvisaaren avustajan blogikirjoituksesta nousi aiheellinen häly, joka sai myös puolueen eduskuntaryhmän hermostumaan. Muutaman päivän jahkailun jälkeen ryhmä päätti erottaa Hirvisaaren tiistaina ”luottamuspulan vuoksi” syyskuun puoleen välin asti.

Ryhmän päätös oli oikea. Rasistiset, natsi-Saksan juutalaisvainot mieleen muistuttavat ehdotukset olivat törkeitä. Niillä ei ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa – olkoonkin, että ne oli tehty muka ”huumorina”.

Tavallisen eduskunta-avustajan erehdys on vakava paikka sekin. Kaikkien eduskuntatyössä mukana olevien tulee pystyä sopivaan ja demokratiaa ymmärtävään käytökseen.

Mutta vielä vakavampaa oli, että typerän kirjoituksen kirjoittaneen eduskunta-avustajan esimies, kansanedustaja Hirvisaari ei näyttänyt ymmärtävän ollenkaan, miten hänen olisi pitänyt kommentoida avustajansa kirjoitusta ja mitä hänen olisi pitänyt tehdä heti tämän työsuhteelle.

Hirvisaaren lausunnoista saattoikin vetää vain yhden johtopäätöksen. Hän ei nähnyt avustajansa kirjoittamisissa pahaa. Hän oli samaa mieltä.

Perussuomalaisten ryhmän enemmistö oli sen sijaan vaatinut Hirvisaaren avustajan erottamista. Varsinkin ryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner otti nopeasti terveen kannan avustajan kirjoitukseen ja siihen, mitä tällaisesta hölmöilystä pitäisi seurata.

Kun Hirvisaari ei tähän alistunut, luottamuspula oli selvä.

Kyse ei ole enää siitä, että suuressa puolueessa on erilaisia mielipiteitä. Se on taas uusi todistus siitä, että perussuomalaiset elättelevät suojissaan äärioikeistolaista ja rasistista kuppikuntaa. Perussuomalaisten menestyksen myötä nämä vastenmieliset aatteet livahtivat eduskuntaan osaksi puolueen eduskuntaryhmää.

Hirvisaaren erottamispäätös tehtiin tosin yksimielisesti. Tiedossa kuitenkin on, että hän ei ole ajatuksineen yksin. Hänen hengenheimolaisiaan valittiin eduskuntaan eri puolilta maata.

Puheenjohtaja Timo Soinin pitäisikin viimeinkin uskaltaa tehdä kunnollinen ero puolueensa äärioikeistolaisen siiven kanssa. Soini antaa kyllä tuomitsevilta kuulostavia lausuntoja. Niissä on kuitenkin pitkämielinen sävy. Niinpä aina uusia ylilyöntejä tulee julkisuuteen.

Yhtä juopottelevaa mutta muuten harmitonta hakkaraista Soini uskaltaa rytyyttää, mutta monin verroin vaarallisempi rasististen ja äärioikeistolaisten ajatusten kylvö on saanut pienin nuhtein jatkua. Onneksi eduskuntaryhmällä oli nyt selkärankaa.

Episodi paljasti muutakin. Julkisuuteen tuli ensimmäisen kerran kuva riitelevästä puolueesta, jossa puoluetoimisto ja eduskuntaryhmän enemmistö ovat vastakkain, ja jossa puoluetoimiston demariloikkari yrittää komennella kansan valitsemaa parlamentaarikkoa ja eduskuntaryhmän puheenjohtajaa.

Perussuomalaisten vaalimenestyksestä on kulunut nyt vuosi. Se on ollut jatkuvaa typerien kohujen uutisointia. Samalla se on ollut kannatuksen alamäkeä. Tämä on tietenkin selkeä seuraus lapsellisissa otsikoissa pysymisestä. Kansalaiset odottavat edustajiltaan ihan muunlaista näyttöä.

Mutta kohut eivät valitettavasti ole vain perussuomalaisten ja heidän äänestäjiensä asia. Nyt vuorossa oleva hölmöilykirjoitus on levinnyt ulkomaillekin. Tämä ei tapahtunut ensi kertaa. Perussuomalaisilla ei kuitenkaan ole mitään erikoisoikeutta Suomi-kuvan tahraamiseen.

Mutta niin taas kävi.

________________________________________

Uusi Suomi: Tyly kuvaus perussuomalaisista – näin vastaa Soini MTV3:lla

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa arvosteli keskiviikon pääkirjoituksessaan kovin sanoin perussuomalaisia. ”Soinin pitää tehdä pysyvä ero äärioikeistoonsa”, lehti kirjoitti viitaten puolueen riveistä toistuvasti nousseisiin rasismin sävyttämiin möläytyksiin ja viimeisimpään blogikohuun.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kommentoi Suomenmaan kirjoitusta MTV3:n Huomenta Suomessa tänään. Hän kielteli käsitystä siitä, että perussuomalaisissa esiintyisi rasismia ja käänsi puheen keskustaan.

–Kepulla on hätä, koska siellä puheenjohtaja lähti kahden vuoden jälkeen nostelemaan. Kepu haluaa häivyttää osuutensa tästä Kehittyvien maakuntien Suomi -sotkusta, Soini sanoi.

–Tietysti se viskaisee perussuomalaisia kivellä.

Soini ihmettelee, miksi suurta kohua ei noussut siitä, kun keskustalainen kuntapoliitikko erotettiin Kangasalalla pahoinpitelytuomion vuoksi.

Uusin perussuomalaisiin liittyvä kohu nousi kansanedustaja James Hirvisaaren avustajan ”hihamerkkikirjoituksesta”. Suomenmaan mielestä perussuomalaisten eduskuntaryhmän päätös suosittaa avustajan erottamista oli oikea. Kun Hirvisaari ei totellut, hänet erotettiin määräajaksi perussuomalaisten ryhmästä.

–Rasistiset, natsi-Saksan juutalaisvainot mieleen muistuttavat ehdotukset olivat törkeitä. Niillä ei ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa – olkoonkin, että ne oli tehty muka ”huumorina”, Suomenmaa tuomitsee Hirvisaaren avustajan blogikirjoituksen.

Suomenmaan mielestä uusin selkkaus on ”taas uusi todistus siitä, että perussuomalaiset elättelevät suojissaan äärioikeistolaista ja rasistista kuppikuntaa”.

–Puheenjohtaja Timo Soinin pitäisikin viimeinkin uskaltaa tehdä kunnollinen ero puolueensa äärioikeistolaisen siiven kanssa, Suomenmaa katsoo.