torstai 19. huhtikuuta 2012

HS: Kysely: Yritykset haluavat lisää maahanmuuttajia palkkalistoilleen

Helsingin Sanomat: Kysely: Yritykset haluavat lisää maahanmuuttajia palkkalistoilleen 19.4.2012

Kaksi kolmasosaa suomalaisista yrityksistä on halukas palkkaamaan maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä, käy ilmi kauppakamareiden tekemästä osaamistarpeiden selvityksestä. Joka kolmannella yrityksellä on jo maahanmuuttajataustaista työvoimaa palveluksessaan.

Kauppakamareiden kysely, jossa kartoitettiin yritysten osaamistarpeita vuoteen 2016 saakka, tehtiin vuoden alussa. Siihen vastasi 1 663 henkilöä. Vastaajista suurin osa edusti pieniä tai keskisuuria yrityksiä.

Yritykset uskovat maahanmuuttajataustaisen työvoiman merkityksen kasvuun edustamillaan toimialoilla, sillä 41 prosenttia yrityksistä arvioi, että työperäisen maahanmuuton merkitys kasvaa seuraavan neljän vuoden aikana. Kiinnostus lisätä maahanmuuttajataustaisen työvoiman rekrytointia näkyy selvästi kaikilla kauppakamarialueilla.

Kenties yllättävin tulos kyselyssä liittyy yliopistolliseen koulutukseen, jonka profiili on yritysten mielestä epäselvä. Peräti 35 prosenttia yrityksistä ei osaa sanoa, miten hyvin alueen yliopistoista valmistuneiden määrä vastaa toimialan tarpeita.

Kaikilla kauppakamarialueilla ei ole yliopistoyksiköitä, mutta yritysten vaikeus arvioida yliopistokoulutuksen merkitystä heijastelee yritysten ja yliopistojen suhdetta, joka jää monilla alueilla etäiseksi.

Ammattikorkeakouluihin yritykset ovat varsin tyytyväisiä.

Alueen ammattikorkeakouluista valmistuneiden määrän arvioi sopivaksi puolet vastaajista. Noin viidennes pitää määrää liian pienenä.

Runsas kolmannes vastaajista arvioi, että toimialan kotimaisten työpaikkojen määrä kasvaa lähivuosina. Noin puolet uskoo työpaikkojen määrän säilyvän ennallaan ja vain 15 prosenttia vastaajista pitää todennäköisenä, että toimialan työpaikkojen määrän vähenee.

Valtaosa kaikkien kauppakamarialueiden yrityksistä on sitä mieltä, että toimialan rekrytointi vaikeutuu lähivuosina. Eniten huolissaan mahdollisuuksistaan ovat pienet yritykset.
_______________________________________

Verkkouutiset/STT: Byrokratia ja kielitaito suurimmat esteet ulkomaisen työvoiman käytölle

Kolme neljäsosaa suomalaisista yrityksistä on Keskuskauppakamarin kyselytutkimuksen mukaan halukkaita rekrytoimaan maahanmuuttajia.

Yli kolmasosalla yrityksistä on selvityksen mukaan jo maahanmuuttajataustaista työvoimaa. Eniten maahanmuuttajia palkanneita yrityksiä on Hyvinkään–Riihimäen alueella, missä puolella yrityksistä on ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä.

– Tällaista tulosta ei vielä vuosi, pari sitten olisi voinut kuvitella. Halukkuus ulkomaisen työvoiman käyttöön on hyvin laajaa, eikä kielteisiä näkemyksiä ole, sanoi Helsingin seudun kauppakamarin asiamies Markku Lahtinen.

Yritykset arvioivat kilpailun osaavasta työvoimasta kiristyvän lähivuosina koko maassa, kertoi Keskuskauppakamarin kehityspäällikkö Pirjo Liukas. Se johtuu ikääntyvän työvoiman poistumisesta ja työvoiman tarpeen kasvusta. Keskuskauppakamarin kyselyyn vastasi yli 1660 yrityspäättäjää eri puolilta maata.

Työpaikkojen määrä kasvaa

Yritykset uskovat kautta linjan työpaikkojen lisääntyvän. Työpaikkoja myös tarvitaan, sillä kokonaistaloudellisten laskelmien mukaan Suomen avoimelle sektorille on tällä vuosikymmenellä luotava 150 000–200 000 uutta työpaikkaa hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Työvoimapula on jo todellisuutta. Joka vuosi työvoimasta poistuu paljon enemmän ihmisiä kuin tulee tilalle. Liukkaan mukaan pula ei koske vain ns. raskaita työtehtäviä, vaan aika tavallisiakin ammatteja kuten kuljettajia, kokkeja ja taloushallinnon osaajia.

Monessa pienessä ja keskisuuressa yrityksessä tilanne on vaikea. Jos ne eivät saa osaavaa työvoimaa tai jatkajia, moni joutuu lopettamaan.

Maahanmuuttajatyövoiman palkkaamisessa byrokratia ja luvat ovat Lahtisen mukaan iso este. Toinen korkea kynnys on kielitaito. Siksi suomen kielen opetusta ulkomaisille opiskelijoille pitäisi lisätä.

– Suomessa valmistuu joka vuosi noin 2000 ulkomaista korkeakouluopiskelijaa. Heistä on pidettävä kiinni, Lahtinen painotti.
Valmistuvista 60 prosenttia haluaisi jäädä töihin Suomeen, mutta vain 10 prosenttia pystyy jäämään. Suurin ongelma on kielitaito, Lahtinen totesi.
_______________________________________

Lehdistötiedote: Keskuskauppakamari: Osaamisselvitys vuoteen 2016: Kauppakamarin varoitus: työvoimapula uhkaa

Yrityspäättäjät ennakoivat kilpailun osaavasta työvoimasta kiristyvän koko maassa seuraavien neljän vuoden aikana. Kauppakamarien osaamisselvityksen mukaan neljä viidesosaa yrityksistä uskoo rekrytoinnin vaikeutuvan omalla toimialallaan. Erityisen huolissaan rekrytointimahdollisuuksistaan ovat pienet yritykset. Osaajista on pulaa muun muassa Ahvenanmaalla, Lapissa ja Helsingin seudulla.
Yrityksistä kolmannes katsoo ammatillista työvoimaa koulutettavan liian vähän. Erityisen huolissaan ollaan Etelä-Savossa, Lapissa, Länsi-Uudellamaalla ja Helsingin seudulla.
– Ammattiosaajista on jatkuva pula pääkaupunkiseudulla. Aloituspaikkoja on alueella monta tuhatta liian vähän suhteessa työelämän tarpeisiin. Tilannetta kärjistävät myös kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen niukka tarjonta ja väestön nopea eläköityminen, Helsingin seudun kauppakamarin asiamies Markku Lahtinen arvioi.

Uusia osaajia tarvitaan

Käsitykset ammattikorkeakouluista valmistuvan työvoiman riittävyydestä vaihtelevat runsaasti. Yhtäältä vastaajien mielestä omalle toimialalle valmistuu liian vähän työvoimaa, toisaalta kaikilta kauppakamarialueilta löytyy myös vastaajajoukko, jonka mielestä määrät ovat liian suuria.
Yliopistokoulutettujen määrään ovat tyytyväisimpiä Tampereen kauppakamarialueen yritykset. Yli puolet pitää valmistuneiden määrää riittävänä oman toimialansa tarpeisiin.
Globaalin talouden ja euroalueen vaikeuksista huolimatta työpaikkojen määrän uskotaan lisääntyvän tulevina vuosina. Runsas kolmasosa uskoo työpaikkojen määrän kasvavan, 48 prosentin mielestä työpaikkojen määrä säilyy ennallaan. Samanaikaisesti työmarkkinoilta poistuu työntekijöitä, joten uusia osaajia tarvitaan kipeästi.
– Suurin osa yrityksistä näkee ulkomaalaistaustaisen hyvin kiinnostavana mahdollisuutena. Peräti kaksi kolmasosaa vastaajista on valmis palkkaamaan heitä, Lahtinen sanoo.

Ongelmanratkaisu- ja aloitekykyä

Yritysten mukaan tulevaisuuden henkilöstön tärkeimpiä ominaisuuksia ovat ongelmanratkaisutaidot ja aloitekykyisyys. Ammatillisesta oppilaitoksesta ja ammattikorkeakoulutusta valmistuvalta odotetaan lisäksi asiakaspalvelu- ja tiimiosaamista sekä viestintätaitoja. Yliopistosta valmistuvalta työnantajat edellyttävät esimiestaitoja ja liiketoimintaosaamista.

Puolet vastaajista katsoo, että ammattioppilaitoksista, ammattikorkeakouluista ja yliopistoista valmistuvien ammattitaito vastaa vain tyydyttävästi työelämän tarpeisiin. Yritysten käsitykset yliopistotutkinnon suorittaneiden työelämäkelpoisuudesta vaihtelevat melko paljon eri puolilla maata.

- Suuremmat yritykset ovat yleisesti ottaen tyytyväisempiä yliopistosta vastavalmistuneiden ammattitaitoon kuin pienet, Keskuskauppakamarin kehityspäällikkö Pirjo Liukas sanoo.
Kauppakamarin osaamisselvitys yritysten osaamistarpeista vuoteen 2016 toteutettiin vuoden 2012 alussa 17 kauppakamarin alueella. Kauppakamarien jäsenyrityksille suunnattuun kyselyyn vastasi runsas 1 660 yrityspäättäjää. Yrityksistä lähes 90 prosenttia oli pk-yrityksiä, yli 250 henkeä työllistävien osuus oli 13 prosenttia. Ensimmäistä kertaa toteutettu selvitys on luettavissa kokonaisuudessaan kauppakamarin verkkosivulla http://www.keskuskauppakamari.fi/Julkaisut/Selvitykset