maanantai 30. huhtikuuta 2012

Tori: Kerjäläisten paluu toi leirit

Tori: Kerjäläisten paluu toi leirit 30.4.2012

Merkkejä kesän ensimmäisistä romanileireistä näkyy Tampereella. Jonkinlainen tukikohta on muodostunut aivan ydinkeskustan tuntumaan, Pyhäjärven rannan maksuttomille parkkipaikoille.

Toriin yhteyttä ottanut lukija kertoo, että parkkipaikat kaapanneet ulkomaalaiset jättävät jälkeensä pulloja, purkkeja ja ruokapakkauksia, vaikka alueella on roskapönttöjä, johon ne voisi laittaa. Rantakivillä kuivuvien kalsareiden perusteella pyykit pestään järvessä.

Poliisin korviin ei ole vielä kantautunut tietoa pysyvistä leireistä.

— Niitä on aika ajoin kesäaikana. Leiriytyminen kaupungin alueelle ei ole luvallista, maanomistajakaan, eli kaupunki, ei siihen lupaa anna, sanoo päivystävä komisario Erkki Alanen Pirkanmaan poliisista.


Poliisi ei puutu satunnaiseen autossa nukkumiseen, jos siitä ei koidu häiriötä eikä jäteongelmaa. Parkkipaikkaa ei saa kuitenkaan käyttää pysyvään autossa majoittumiseen.
Viime kesänä leirejä purettiin Tampereella poliisin avustuksella.

Ennen puuttumista poliisi antaa siirtokehotuksen ja mahdollisuuden vapaaehtoiseen poistumiseen. Matkailijat pyritään ohjaamaan leirintäalueille.

Aiempina kesinä leiriä on pidetty Ratinansillan alla siltapilarien uumenissa, mutta sillan käynnissä oleva remontti estää nyt pääsyn alueelle.


Helsinki aikoo tänä kesänä puuttua leireihin kovalla kädellä. Leirit hajotetaan heti, jos niitä alkaa muodostua. Nähtäväksi jää, siirtääkö pääkaupungin tiukka linja autoilla liikkuvat leiriytyjät muualle Suomeen.

Euroopan unionin jäsenmaiden kansalaiset saavat liikkua ja oleskella toisessa EU-maassa enintään kolme kuukautta. Matkustamiseen riittää henkilötodistus tai passi.
Yli kolmen kuukauden oleskelukin on mahdollinen, mutta tällöin henkilön on pystyttävä vähintään osoittamaan, että hänellä on riittävät rahavarat toimeentuloon sekä sairausvakuutus.