maanantai 16. huhtikuuta 2012

HS: Kesä tuo lisää kerjäläisiä

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Kesä tuo lisää kerjäläisiä 16.4.2012

Pääkaupunkiseudulla on viime vuosien aikana kehittynyt uusi kevään merkki. Yhtä varmaa kuin Töölönlahden jäidenlähtö on se, että kerjäläiset saapuvat Romaniasta ja Bulgariasta Suomeen.

Pääkaupunkiseudulla arvioidaan jo olevan noin 300 romanikerjäläistä, ja suunnilleen yhtä monta odotetaan vielä tulevaksi.

Kerjäläisten määrää kasvattaa muun muassa Espanjan vaikea taloustilanne, jonka vuoksi romanit lähtevät maasta ja alkavat etsiä vauraampia seutuja pohjoisemmasta.

Romanian ja Bulgarian romaneiden tulo Suomeen näkyy jo päiväkeskuksen kävijämäärien kasvuna. Helsingin kaupungin ja Diakonialaitoksen ylläpitämässä päiväkeskuksessa vieraili viime viikolla päivittäin jo 60–70 ihmistä. He voivat käydä siellä peseytymässä, syömässä eväitään ja käyttämässä tietoliikenneyhteyksiä.

Suurin osa kerjäämällä itseään elättävistä ihmisistä asuu autoissa. Kerjäläisillä on Suomessa harvoin mukanaan lapsia, sillä Helsingin sosiaaliviranomaiset ovat tehneet selväksi, ettei Suomessa suvaita lasten kerjäämistä.

Sosiaaliviranomaiset ja poliisit odottavat nyt, että eurooppaministeri Alexander Stubbin Romaniassa saama lupaus virkamiesavusta Suomeen toteutuisi mahdollisimman pian. Romanialaisella virkamiehellä olisi paremmat mahdollisuudet järjestellä oman maansa kansalaisten asioita kuin suomalaisilla virkamiehillä.

Toistaiseksi kukaan ei ole kuullut luvatusta virkamiesavusta yhtään mitään, mutta asiaan odotetaan selvyyttä viimeistään toukokuussa Romanian pääministerin vierailun aikana.

Maahan tulevien romanien ongelma ei ole pelkkä kerjääminen. Joukossa on myös ihmisiä, jotka etsivät helpompaa ansaintakeinoa varastamalla rahaa tai tavaroita.

Kerjäämistä ei Suomessa kielletä. Sen osoitti edellisen hallituksen aikana käyty keskustelu. Romanian romaneja pitäisi voida auttaa heidän kotimaassaan, mutta avun saaminen perille on vaikeaa.

Romanialaisten virkamiesten saapuminen Suomeen olisi maahan tulijoille selvä viesti: Suomessa ei katsota hyvällä kerjäämistä eikä siihen liittyviä lieveilmiöitä.

Jokainen maa on ensisijaisesti itse vastuussa omien kansalaistensa hyvinvoinnista.